Zašto Skupština nije raspuštena?!

Skoro pet mjeseci je prošlo od podnošenja inicijative načelnika Milana Miličevića za raspuštanje Skupštine opštine Teslić, a još nije došlo do izjašnjavanja Narodne skupštine Republike Srpske o ovom pitanju. Načelnik Teslića kaže da se radi o namjernim opstrukcijama, jer rezultati referenduma ne odgovaraju aktuelnoj vlasti u Republici Srpskoj, a najavljuje i prijave istražnim organima. S druge strane, resornog ministarstva tvrde da se još nisu stekli uslovi da procedura raspuštanja teslićke skupštine bude pokrenuta.

Republika Srpska 25.07.2019 | 20:24
Zašto Skupština nije raspuštena?!
Skoro pet mjeseci nakon neuspjelog pokušaja opoziva Milana Miličevića, većina koja je pokrenula propali referendum, i dalje je na istim pozicijama u Skupštini opštine Teslić. Miličević je do sada resornom ministarstvu uputio tri urgencije da se izjasni o statusu inicijative za raspuštanje Skupštine opštine Teslić, međutim, odgovora nema.

U resornom ministarstvu odgovaraju da načelnik ne može da pokreće proceduru raspuštanja opštinskog parlamenta. Negiraju da postoji svjesno neprovođenje zakona. Kažu da Zakon jasno predviđa da nakon neuspjelog opoziva Skupština opštine prvo mora da usvoji Izvještaj komisije o sprovednom postupku, a da bi Ministarstvo reagovalo, potreban je i stav Republičke izborne komisije.

Miličević tvrdi da nije pokretao nikakve procedure, nego inicijativu i da se ignorisanjem iste krše i Zakon i volja građana Teslića iskazani na referendumu održanom 3. marta, a na kojem je dobio povjerenje.

Konfuzna situacija već mjesecima se događa i u opštini Rudo, gdje je takođe propao pokušaj opoziva načelnika Rate Rajaka krajem 2018. godine. Međutim, raspuštanje opštinskog parlamenta još nije došlo u Parlament Republike Srpske. Sve i da dođe, kaže načelnik, trenutna pat pozicija u opštini, vjerovatno, neće biti prevaziđena.

Sama mogućnost da o raspuštanju skupštinske većine u nekoj opštini na čelu sa jednom političkom partjom glasaju narodni poslanici republičkog parlamenta gdje većinu čini ista ta stranka, kaže Rajak, potvrđuje da ovaj zakon ima ozbiljne nedostatke.BN TV

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Jami

25.07.2019 20:28

Nije raspustena zato sto je ovaj doktor Dodikov covjek zivi bili pa vidili, kad sam pisao ovde za Obrena, Cicka , Micu i Cavica svi ste me pljuvali

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

25.07.2019 20:52

Sonja itd.Ma ja ti vjerujem pa i da nije istina imas pravo na svoje misljenje.

Name

Re JAMI

25.07.2019 21:03

Nemoj jesti ono sto se nejede. Dr Milicevic je cast i postenje SDS.

Name

Teslić

25.07.2019 21:05

Nemaš pojma lupetaš, čovjek je istinski protivnik Dodikovog režima.

Name

Re teslic

26.07.2019 00:07

Kao sto rekoh zivi bili pa vidili sve ovo sam pisao za sadasnje najnovije prebjege a vi i vama slicni ste me isto ovako napadali , “ vidimo se za godinu dana “

Name

Milovan s Ocausa

25.07.2019 20:28

Da mu je se samo docepati 6 miliona, briga njega za sve ostalo. Treba se otvarat ordinacija, a u zadnje vrijeme para slabo kaplje.

ODGOVORITE
Name

Teslić

25.07.2019 21:08

Miličević se bori sa normalnim ljudima protiv ličnih interesa kupljene skupštinske većine od strane Bogdanića.

Name

Đerdap Dubina 17m.

25.07.2019 22:55

Milovane,šta kažež za predhodne Načelnike,koliko se napljačkaše,i Naživiše se??, Tuđe ti je JAD i ČEMER. Razumnom dosta jel tako Milovane.

Name

SAZIV

25.07.2019 23:47

LEJLA REŠIĆ JE UNOVČILA BRATOV RAD ŠTA JE BRIGA ZA LOKALNU SAMOUPRAVU. I TESLIĆ TREBA PREIMENOVATI U SRBIJU.

Name

ВАЈАТ ЕРП

25.07.2019 23:37

Једини реалан закон у случају опозива би био да уколико начелника опозову да одступи и одрже се нови избори а исто тако у случају неуспјелог опозива парламент папака се по аутоматизму распушта и расписују се избори за нови парламент.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

26.07.2019 06:48

Kod nas svako tumaci zakon kako kome odgovara.E tu nema zakona i tacka ovo je dzungla.

Name

Доброслав

28.07.2019 13:04

Побједа доктора Миличевића на референдуму је доказ да народ не жели диктатуру и да предност даје нормалним људима у СДС-у као што су Миличевић и Шаровић.Онај ко не жели распустити Скупштину у Теслићу и потврдити вољу народа противник је демократије.Сви социјалистички режими теже стварању култа вође и једноумљу ..примјер Теслићчког референдума то најбоље потврђује..не поштује се воља народа од стране Милорада Додика и његовог СНСД-а...Жалосно..

ODGOVORITE