Болнице Српске у великим дуговима

Свих десет болница у Републици Српској је током прошле године пословало негативно и у финансијским извештајима приказали су укупан губитак од 20,5 милиона конвертибилних марака.  

Република Српска 25.07.2019 | 18:25
Болнице Српске у великим дуговима
Осим тога, заједничко за све болнице су велика, вишемилионска дуговања, односно обавезе које, закључно с прошлом годином, износе укупно око 485 милиона марака. Њихова дуговања се повећавају из године у годину, а у односу на 2017. већа су за око 35 милиона конвертибилних марака.

Само су за дуг по основу пореза и доприноса на крају маја ове године имали дуга од око 191 милиона марака.

Увидом у финансијске извјештаје о прошлогодишњем пословању болница, који су јавности доступни у скраћеном облику, може се закључити да већ годинама постоји тренд проблема у пословања који се одражава на укупан резултат.

Међутим, Универзитетски клинички центар, као највећа здравствена јавна установа, има значајних одступања у приказаном пословању. Тако су у билансу успјеха приказали губитак од око 39.000 КМ, а који је годину раније износио чак 23,2 милиона марака. Осим тога, такође у биласну успјеха, приказали су укупну нето добит у обрачунском периоду од око 4,9 милиона КМ. Такође, УКЦ РС је приказао да је на банковним рачунима на крају године имао позамашну своту новца од око 10,5 милиона КМ.

Од ове јавне здравствене установе смо тражили објашњења за пословање, али одговоре ћемо добити накнадно, јер је тренутно одсутан директор за економске послове. Међутим, рачуновође и ревизори које смо контактирали кажу да се на основу скраћених финансијских извјештаја и без ревизорских извјештаја не може закључити одакле оволика разлика у приказаном пословању УКЦ. Додају да се таква одступања сусрећу код компанија које имају зараду из извора који нису из њиховог редовног пословања.

Нагомилана дуговања јавних здравствених установа била су разлог због којег је Влада РС, на приједлог Министарства здравља, крајем марта ове године усвојила Акциони план одрживости здравственог система Републике Српске. Ресорни министар Ален Шеранић рекао је да обавезе јавних здравствених установа и Фонда здравственог осигурања РС износе око једне милијарде конвертибилних марака.

Управо је Акционом планом предвиђено дефинисање начина измирења дугова у јавном здравству и заустављање стварања нових обавеза.

Осим тога, предвиђено је детаљно утврђивање одговорности директора јавних здравствних установа, укључујући и смјене. 

– Сам циљ Акционог плана подразумијева успостављање финансијске одрживости јавног здравственог система, али на начин да ефикасније пружамо здравствену заштиту становништву и да омогућимо бољу радну продуктивност – објашњава министар Шеранић.

Акциони план, како каже, има шест приоритетних области деловања, подијељена у три пакета.

По том плану, укупно 98 мјера из ових 6 области требало би да се проведе почев већ од марта ове године до краја 2021.

Једна од првих конкретних мјера јесте да се утврде модели за измирење обавеза у здравству. У мају ове године требало је да се припреми и план измирења обавеза, а у јуну да се почне с примјеном нових модела за измирење заосталих обавеза.

Министар Шеранић се већ састао с директорима свих јавних здравствених установа и директором Фонда здравственог осигурања. Шеранић је нагласио да од руководилаца здравствених установа очекује да озбиљно приступе анализи структуре обавеза и свеобухватној рационализацији и унапређењу пословања својих установа.

Здравствени систем је, како се констатује у Акционом плану, оптерећен неадекватном мрежом здравствених установа, неповољном демографском структуром становништва, великом неефикасношћу система, али и превеликом солидарношћу и социјалном осјетљивошћу система.

(Српскаинфо)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Нострадамус

25.07.2019 16:35

Како неце бити у дуговима када нас Др.Дјајиц узме од пацијента за неку операцију по хиљаду и висе марака.А да те споји са неким доктором само да ти да број телефона тог доктора узме 500 марака.А онда све троскове операције иду на рацун фонда.Тако да му све те паре остану у дзепу.Е сада це га Додик за градонацелника или министра у владу е онда це бити много скупљи.Једино ако си увазени цлан Снсд онда продјес јефтиније или дзабе а гласаци морају да плате .

ОДГОВОРИТЕ
Name

менејеб

25.07.2019 17:27

Ма није тацноприма он и 200 КМ.Мора да сте га опет размазили.Само му трпате паре у дзеп и онда се залите на њега.Давање мита је кривицно дјело као и узимање мита.Само код нас се несуди ономе који је дао мито.Занимљив народ.

Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

25.07.2019 17:45

Ј...... БОЛНИЦЕ У НЕЂЕЉУ СЕ ОТВАРА МОСТ У ДРАГОЦАЈУ . ВЕЛКИ ЗБОР ЦЕ БИТИ ПЈЕВАЈУ БЕХКА И ЉУЦА .

Name

ре

25.07.2019 19:25

Лако ће то решити смање троструко плате и враћају се дугови, нема бахаћања са платама док си у дуговима, стеже се каиш, мање се троши и дугови настају. Решење са сасвим просто. Зато што се до сада живело изнад могућности, трошило незарађено, зато су настали дугови, када се врате на ниво потрошње у складу са могућностима и када буду живели као што живе сви протјерани из фабрика, тада ће сви продисати, почеже се живети у складу са могућностима, градие се фабрике за половину народа за које нема места, па неће само буџетлије овде живети.

Name

одг

25.07.2019 19:32

Наравно да па Блаженико Вуковића на одељења за ендокринолога Клиничко-болничког центра БЛ неће да прича са тобом без 200КМ, то је старт, а онда за даље иде све у сладу са корупционашким ценовником. Ухаписте криминалца, сви докази постоје. Дожу људи са туморорм на ендокрином систему, они не знају где је, ни каквог је карактера, па онда додатне паре траже за упућивање на Клинички центар Србије. Ето тако то они раде. Корупција у здравству је најјача, они људима којима живот зависи од операције тумора који не могу да дијагностикују нити да лече траже паре за упут у Београд. Дотле је то стигли, тргују људским животима и љдуским здрављем то је монструозно.

Name

реално

25.07.2019 19:56

У Приједору је исто тако тражи се лова отворено Ловру су ухапсили а он је мали миш у односу на остале гадове Совиљ директор сеоска љига из Јоховице узима паре за запошљавање сви се грозе ове установе

Name

зворник

25.07.2019 20:03

и у зворнику иста прица, ортопед бијековиц, офтамолог сандиц, гинеколог марковиц... пресудјени криминалац..сви они узимају и саком и капом а о медицини знају ко и моја покојна баба. туга, цемер и јад.

Name

ДОБОЈЛИЈА

26.07.2019 06:26

Режим је свјесно,именовањем страначких послушника гурнуо болнице у губитке.Нејасно је како уопште функционишу јер су већ прије неколико година испунили све услове за стечај.Стечај је лијек!

Name

Реалност

25.07.2019 16:45

Има ли иста у Српској да ради позитивно,само дугови и дугови...сада цитам и изненадисе ме да федерација готово да нема дуговања,ни унутрањи и вањски и ММФ им не треба...па докле висе овако код нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОРРО

25.07.2019 19:17

ПРАВА ИНФОРМАЦИЈА ЈЕ КОЛИКО ЈЕ ДУГОВА ЗА ДОПРИНОСЕ ЗА ЗДРАВСТВО, ДЈЕЧИЈУ ЗАШТИТУ И ДРУГЕ ДОПРИНОСЕ (ОСИМ ЗА ПИО) ЈАВНИХ ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА И ДРУГИХ ПРАВНИХ ЛИЦА ДО САДА ОТПИСАЛА ПОРЕСКА УПРАВА А КОЈИ НИКАДА НЕЋЕ БИТИ НАПЛАЋАНИ ЈЕР ЈЕ НАСТУПИЛА ЗАСТАРА ПРИНУДНЕ НАПЛАТЕ (ПРОШАО РОК ОД 6 ГОДИНА ОД НАСТУПАЊА ОБАВЕЗЕ)... РАДИ СЕ О ДЕСЕТИНАМА МИЛИОНА МАРАКА КОЈИ СУ ИЗГУБЉЕНИ ЗА ФОНД ЗДРАВСТВА, ДЈЕЧИЈЕ ЗАШТИТЕ И ДРУГИХ... А И СВАКОГ НОВОГ ДАНА ФОНДОВИ ТРПЕ НОВУ ШТЕТУ ЈЕР ОБАВЕЗЕ ЗАСТАРЈЕВАЈУ... ТО ЈЕ РЕЗУЛТАТ КРИМИНАЛНОГ ЗАКОНА О ПОРЕСКОМ ПОСТУПКУ - ОТАЦ ОВОГ ЗАКОНА ЈЕ ГОСПОДИН ТЕГЕЛТИЈА БИВШИ МИНИСТАР ФИНАСИЈА !!!

Name

удри стоку

25.07.2019 17:28

гдје иду паре од акциза на духанске производе,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.07.2019 04:18

На плате непотребне и неспособне администрације! Новац од акциза одлази на незаслузене плате будзетским ухљебима!

Name

Серем вам се у здравство

25.07.2019 17:56

Наравно да сте у дуговима јер сте обицни клосари који плацају докторе који долазе са стране а при том све домаце сто вриједи отјерасе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

25.07.2019 18:13

Увели су фискализацију а нико није био спреман на то. Већина приватника је дизала на име кредите по микрокредитним орланизацијама на кога год су могли ,жену,дјецу ,раднике ...уместо на фирму па и банке су нудиле кад си већ пун кредита на фирму и на име дигни па 5 радника по 20 хиљада и ти враћај а добијеш Кеша 100 хиљада и деси се фискализација ,све на сунсе а замршено било маса и покренут домино ефекат ,то је била иницијална капсла. Тад и кредитна историја није постојала,тек почињао рад . И они што су преживели су слаби а власт притисла и расипничка,лоповска . И до данас само на кредитима ентитет функционише пошто је већ распродато што су имали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

25.07.2019 19:35

Зар се константно произво]ење губитака мозе заиста назвати "пословање" ? Зар се заиста руководјење том црном рупом, која само доноси губитке, мозе назвати успјесним? Све то је само једна огромна масинераија за прање новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

25.07.2019 19:54

А мозе и ово Гордана Тадић је у Неуму боравила и "са неким датумом јула" па је 7. овог месеца била смештена у хотелу "Јадран", што је пореске обвезнике коштало 133 евра (263.57 КМ). У подацима које је Тужилаштво БиХ објавило у тзв. "Предмету уговора" наведено је да је "Назив предмета уговора": "СМЕШТАЈ У ИНОСТРАНСТВУ". Да није реч о забуни, грешци, потврђује и то да се Неум као "иностранство" од стране Тужилађштва БиХ помиње и у још неким документима којима се уговара смешај Главне тужитељке Тадић и њених сарадника. Неум је у тим "папирима" третиран на исти начин као, рецимо, Загреб, у чијим су хотелима ("Загреб" и "Шератон") овог месеца одседали запослени у Тужитељству БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

25.07.2019 21:19

Николина Балабан отишла у Бихач из Приједорске болнице тамо добила отказ због погрешне дијагнозе већина доктора везе нема са струком хирурзи завршили пољепривредну школу као Стојнић и Додош стари Стојнић узимо паре од пацијената јадан онај ко се ту лијечи

ОДГОВОРИТЕ
Name

селендра Приједор

25.07.2019 21:31

Спаси нас Боже оваквих доктора само гледају како да опељеше људе на самрти

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

26.07.2019 09:26

ТО ВИШЕ ЗНАЈУ И ПТИЦЕ НА ГРАНИ.СВИ ГРЦАЈУ А СВИ УСПЈЕШНИ.ТО ЈЕ УМЈЕЋЕ ЖИВЉЕЊА.

ОДГОВОРИТЕ