Bolnice Srpske u velikim dugovima

Svih deset bolnica u Republici Srpskoj je tokom prošle godine poslovalo negativno i u finansijskim izveštajima prikazali su ukupan gubitak od 20,5 miliona konvertibilnih maraka.  

Republika Srpska 25.07.2019 | 18:25
Bolnice Srpske u velikim dugovima
Osim toga, zajedničko za sve bolnice su velika, višemilionska dugovanja, odnosno obaveze koje, zaključno s prošlom godinom, iznose ukupno oko 485 miliona maraka. Njihova dugovanja se povećavaju iz godine u godinu, a u odnosu na 2017. veća su za oko 35 miliona konvertibilnih maraka.

Samo su za dug po osnovu poreza i doprinosa na kraju maja ove godine imali duga od oko 191 miliona maraka.

Uvidom u finansijske izvještaje o prošlogodišnjem poslovanju bolnica, koji su javnosti dostupni u skraćenom obliku, može se zaključiti da već godinama postoji trend problema u poslovanja koji se odražava na ukupan rezultat.

Međutim, Univerzitetski klinički centar, kao najveća zdravstvena javna ustanova, ima značajnih odstupanja u prikazanom poslovanju. Tako su u bilansu uspjeha prikazali gubitak od oko 39.000 KM, a koji je godinu ranije iznosio čak 23,2 miliona maraka. Osim toga, takođe u bilasnu uspjeha, prikazali su ukupnu neto dobit u obračunskom periodu od oko 4,9 miliona KM. Takođe, UKC RS je prikazao da je na bankovnim računima na kraju godine imao pozamašnu svotu novca od oko 10,5 miliona KM.

Od ove javne zdravstvene ustanove smo tražili objašnjenja za poslovanje, ali odgovore ćemo dobiti naknadno, jer je trenutno odsutan direktor za ekonomske poslove. Međutim, računovođe i revizori koje smo kontaktirali kažu da se na osnovu skraćenih finansijskih izvještaja i bez revizorskih izvještaja ne može zaključiti odakle ovolika razlika u prikazanom poslovanju UKC. Dodaju da se takva odstupanja susreću kod kompanija koje imaju zaradu iz izvora koji nisu iz njihovog redovnog poslovanja.

Nagomilana dugovanja javnih zdravstvenih ustanova bila su razlog zbog kojeg je Vlada RS, na prijedlog Ministarstva zdravlja, krajem marta ove godine usvojila Akcioni plan održivosti zdravstvenog sistema Republike Srpske. Resorni ministar Alen Šeranić rekao je da obaveze javnih zdravstvenih ustanova i Fonda zdravstvenog osiguranja RS iznose oko jedne milijarde konvertibilnih maraka.

Upravo je Akcionom planom predviđeno definisanje načina izmirenja dugova u javnom zdravstvu i zaustavljanje stvaranja novih obaveza.

Osim toga, predviđeno je detaljno utvrđivanje odgovornosti direktora javnih zdravstvnih ustanova, uključujući i smjene. 

– Sam cilj Akcionog plana podrazumijeva uspostavljanje finansijske održivosti javnog zdravstvenog sistema, ali na način da efikasnije pružamo zdravstvenu zaštitu stanovništvu i da omogućimo bolju radnu produktivnost – objašnjava ministar Šeranić.

Akcioni plan, kako kaže, ima šest prioritetnih oblasti delovanja, podijeljena u tri paketa.

Po tom planu, ukupno 98 mjera iz ovih 6 oblasti trebalo bi da se provede počev već od marta ove godine do kraja 2021.

Jedna od prvih konkretnih mjera jeste da se utvrde modeli za izmirenje obaveza u zdravstvu. U maju ove godine trebalo je da se pripremi i plan izmirenja obaveza, a u junu da se počne s primjenom novih modela za izmirenje zaostalih obaveza.

Ministar Šeranić se već sastao s direktorima svih javnih zdravstvenih ustanova i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja. Šeranić je naglasio da od rukovodilaca zdravstvenih ustanova očekuje da ozbiljno pristupe analizi strukture obaveza i sveobuhvatnoj racionalizaciji i unapređenju poslovanja svojih ustanova.

Zdravstveni sistem je, kako se konstatuje u Akcionom planu, opterećen neadekvatnom mrežom zdravstvenih ustanova, nepovoljnom demografskom strukturom stanovništva, velikom neefikasnošću sistema, ali i prevelikom solidarnošću i socijalnom osjetljivošću sistema.

(Srpskainfo)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

25.07.2019 16:35

Kako nece biti u dugovima kada nas Dr.Djajic uzme od pacijenta za neku operaciju po hiljadu i vise maraka.A da te spoji sa nekim doktorom samo da ti da broj telefona tog doktora uzme 500 maraka.A onda sve troskove operacije idu na racun fonda.Tako da mu sve te pare ostanu u dzepu.E sada ce ga Dodik za gradonacelnika ili ministra u vladu e onda ce biti mnogo skuplji.Jedino ako si uvazeni clan Snsd onda prodjes jeftinije ili dzabe a glasaci moraju da plate .

ODGOVORITE
Name

menejeb

25.07.2019 17:27

Ma nije tacnoprima on i 200 KM.Mora da ste ga opet razmazili.Samo mu trpate pare u dzep i onda se zalite na njega.Davanje mita je krivicno djelo kao i uzimanje mita.Samo kod nas se nesudi onome koji je dao mito.Zanimljiv narod.

Name

SALE SLOVENAC

25.07.2019 17:45

J...... BOLNICE U NEĐELJU SE OTVARA MOST U DRAGOCAJU . VELKI ZBOR CE BITI PJEVAJU BEHKA I LJUCA .

Name

re

25.07.2019 19:25

Lako će to rešiti smanje trostruko plate i vraćaju se dugovi, nema bahaćanja sa platama dok si u dugovima, steže se kaiš, manje se troši i dugovi nastaju. Rešenje sa sasvim prosto. Zato što se do sada živelo iznad mogućnosti, trošilo nezarađeno, zato su nastali dugovi, kada se vrate na nivo potrošnje u skladu sa mogućnostima i kada budu živeli kao što žive svi protjerani iz fabrika, tada će svi prodisati, počeže se živeti u skladu sa mogućnostima, gradie se fabrike za polovinu naroda za koje nema mesta, pa neće samo budžetlije ovde živeti.

Name

odg

25.07.2019 19:32

Naravno da pa Blaženiko Vukovića na odeljenja za endokrinologa Kliničko-bolničkog centra BL neće da priča sa tobom bez 200KM, to je start, a onda za dalje ide sve u sladu sa korupcionaškim cenovnikom. Uhapiste kriminalca, svi dokazi postoje. Dožu ljudi sa tumororm na endokrinom sistemu, oni ne znaju gde je, ni kakvog je karaktera, pa onda dodatne pare traže za upućivanje na Klinički centar Srbije. Eto tako to oni rade. Korupcija u zdravstvu je najjača, oni ljudima kojima život zavisi od operacije tumora koji ne mogu da dijagnostikuju niti da leče traže pare za uput u Beograd. Dotle je to stigli, trguju ljudskim životima i ljduskim zdravljem to je monstruozno.

Name

realno

25.07.2019 19:56

U Prijedoru je isto tako traži se lova otvoreno Lovru su uhapsili a on je mali miš u odnosu na ostale gadove Sovilj direktor seoska ljiga iz Johovice uzima pare za zapošljavanje svi se groze ove ustanove

Name

zvornik

25.07.2019 20:03

i u zvorniku ista prica, ortoped bijekovic, oftamolog sandic, ginekolog markovic... presudjeni kriminalac..svi oni uzimaju i sakom i kapom a o medicini znaju ko i moja pokojna baba. tuga, cemer i jad.

Name

DOBOJLIJA

26.07.2019 06:26

Režim je svjesno,imenovanjem stranačkih poslušnika gurnuo bolnice u gubitke.Nejasno je kako uopšte funkcionišu jer su već prije nekoliko godina ispunili sve uslove za stečaj.Stečaj je lijek!

Name

Realnost

25.07.2019 16:45

Ima li ista u Srpskoj da radi pozitivno,samo dugovi i dugovi...sada citam i iznenadise me da federacija gotovo da nema dugovanja,ni unutranji i vanjski i MMF im ne treba...pa dokle vise ovako kod nas

ODGOVORITE
Name

TORRO

25.07.2019 19:17

PRAVA INFORMACIJA JE KOLIKO JE DUGOVA ZA DOPRINOSE ZA ZDRAVSTVO, DJEČIJU ZAŠTITU I DRUGE DOPRINOSE (OSIM ZA PIO) JAVNIH ZDRAVSTVENIH USTANOVA I DRUGIH PRAVNIH LICA DO SADA OTPISALA PORESKA UPRAVA A KOJI NIKADA NEĆE BITI NAPLAĆANI JER JE NASTUPILA ZASTARA PRINUDNE NAPLATE (PROŠAO ROK OD 6 GODINA OD NASTUPANJA OBAVEZE)... RADI SE O DESETINAMA MILIONA MARAKA KOJI SU IZGUBLJENI ZA FOND ZDRAVSTVA, DJEČIJE ZAŠTITE I DRUGIH... A I SVAKOG NOVOG DANA FONDOVI TRPE NOVU ŠTETU JER OBAVEZE ZASTARJEVAJU... TO JE REZULTAT KRIMINALNOG ZAKONA O PORESKOM POSTUPKU - OTAC OVOG ZAKONA JE GOSPODIN TEGELTIJA BIVŠI MINISTAR FINASIJA !!!

Name

udri stoku

25.07.2019 17:28

gdje idu pare od akciza na duhanske proizvode,

ODGOVORITE
Name

Re

26.07.2019 04:18

Na plate nepotrebne i nesposobne administracije! Novac od akciza odlazi na nezasluzene plate budzetskim uhljebima!

Name

Serem vam se u zdravstvo

25.07.2019 17:56

Naravno da ste u dugovima jer ste obicni klosari koji placaju doktore koji dolaze sa strane a pri tom sve domace sto vrijedi otjerase.

ODGOVORITE
Name

@Роки

25.07.2019 18:13

Увели су фискализацију а нико није био спреман на то. Већина приватника је дизала на име кредите по микрокредитним орланизацијама на кога год су могли ,жену,дјецу ,раднике ...уместо на фирму па и банке су нудиле кад си већ пун кредита на фирму и на име дигни па 5 радника по 20 хиљада и ти враћај а добијеш Кеша 100 хиљада и деси се фискализација ,све на сунсе а замршено било маса и покренут домино ефекат ,то је била иницијална капсла. Тад и кредитна историја није постојала,тек почињао рад . И они што су преживели су слаби а власт притисла и расипничка,лоповска . И до данас само на кредитима ентитет функционише пошто је већ распродато што су имали.

ODGOVORITE
Name

Dr

25.07.2019 19:35

Zar se konstantno proizvo]enje gubitaka moze zaista nazvati "poslovanje" ? Zar se zaista rukovodjenje tom crnom rupom, koja samo donosi gubitke, moze nazvati uspjesnim? Sve to je samo jedna ogromna masineraija za pranje novca.

ODGOVORITE
Name

brecalo

25.07.2019 19:54

A moze i ovo Gordana Tadić je u Neumu boravila i "sa nekim datumom jula" pa je 7. ovog meseca bila smeštena u hotelu "Jadran", što je poreske obveznike koštalo 133 evra (263.57 KM). U podacima koje je Tužilaštvo BiH objavilo u tzv. "Predmetu ugovora" navedeno je da je "Naziv predmeta ugovora": "SMEŠTAJ U INOSTRANSTVU". Da nije reč o zabuni, grešci, potvrđuje i to da se Neum kao "inostranstvo" od strane Tužilađštva BiH pominje i u još nekim dokumentima kojima se ugovara smešaj Glavne tužiteljke Tadić i njenih saradnika. Neum je u tim "papirima" tretiran na isti način kao, recimo, Zagreb, u čijim su hotelima ("Zagreb" i "Šeraton") ovog meseca odsedali zaposleni u Tužiteljstvu BiH.

ODGOVORITE
Name

Prijedor

25.07.2019 21:19

Nikolina Balaban otišla u Bihač iz Prijedorske bolnice tamo dobila otkaz zbog pogrešne dijagnoze većina doktora veze nema sa strukom hirurzi završili poljeprivrednu školu kao Stojnić i Dodoš stari Stojnić uzimo pare od pacijenata jadan onaj ko se tu liječi

ODGOVORITE
Name

selendra Prijedor

25.07.2019 21:31

Spasi nas Bože ovakvih doktora samo gledaju kako da opelješe ljude na samrti

ODGOVORITE
Name

BOBA

26.07.2019 09:26

TO VIŠE ZNAJU I PTICE NA GRANI.SVI GRCAJU A SVI USPJEŠNI.TO JE UMJEĆE ŽIVLJENJA.

ODGOVORITE