Јапанке опасне ?

Папуче јапанке су једна од најпопуларнијих врста летње обуће, али имају неке веома лоше последице по здравље на које лекари упозоравају.

Здравље 25.07.2019 | 14:01
Јапанке опасне ?
Хирург за стопала и чланке доктор Закари Вопел истиче да континуирано ношење јапанки може озбиљно да угрози ваше здравље. Последице могу бити бол у рису и зглобовима, испуцала кожа, преломи и бактеријске инфекције. Трчање у њима може да проузрокује пад и прелом костију, пише Ресхареwортхy.

Због тога лекари саветују опрез код деце која носе ове папуче. Дуго ношење може да доведе до промене положаја гажења и тиме деформише положај тела, као и проблеме са куковима и кичмом.

Поред тога, ту су и хигијенски проблеми, јер су ове папуче веома прљаве, а скоро цела површина стопала је изложена прљавштини. На њима се могу наћи 18.000 различитих врста бактерија, а да не говоримо о гљивичним инфекцијама. Зато се саветује да после сваког ношења оперете стопала и да их носите само на плажи или базену.

Јапанке вас могу успоравати приликом ходања, а у њима смо често веома неспретни. Никада не седајте за волан ако носите јапанке јер могу да буду узрок саобраћајне несреће. Оне уништавају наше пете јер је сила којом газимо на пете велика, а јапанке не пружају добру потпору. Ту је и опасност од жуљева, јер се трака или гума која држи папучу на нашој нози таре о кожу стопала и ону нежну између прстију и тиме изазива појаву болних и често опасних жуљева.

Уколико после шетње у јапанкама осетите бол у ногама, кичми или врату, знајте да је време да купите неке друге папуче. Могу да буду направљене од токсичних материјала, јер је пластични део често направљен од латекса на који је велики број људи алергично, пише Цосмополитан.

Зато, потрудите се да купите неке јапанке које су од провереног произвођача. Како бисте били сигурни да сте купили добре јапанке, савијте их тако да спојите прсте и пету. Уколико су се савиле на средини онда нису добре, али ако су се савиле испод прстију онда је тај пар добар.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар