Japanke opasne ?

Papuče japanke su jedna od najpopularnijih vrsta letnje obuće, ali imaju neke veoma loše posledice po zdravlje na koje lekari upozoravaju.

Zdravlje 25.07.2019 | 14:01
Japanke opasne ?
Hirurg za stopala i članke doktor Zakari Vopel ističe da kontinuirano nošenje japanki može ozbiljno da ugrozi vaše zdravlje. Posledice mogu biti bol u risu i zglobovima, ispucala koža, prelomi i bakterijske infekcije. Trčanje u njima može da prouzrokuje pad i prelom kostiju, piše Reshareworthy.

Zbog toga lekari savetuju oprez kod dece koja nose ove papuče. Dugo nošenje može da dovede do promene položaja gaženja i time deformiše položaj tela, kao i probleme sa kukovima i kičmom.

Pored toga, tu su i higijenski problemi, jer su ove papuče veoma prljave, a skoro cela površina stopala je izložena prljavštini. Na njima se mogu naći 18.000 različitih vrsta bakterija, a da ne govorimo o gljivičnim infekcijama. Zato se savetuje da posle svakog nošenja operete stopala i da ih nosite samo na plaži ili bazenu.

Japanke vas mogu usporavati prilikom hodanja, a u njima smo često veoma nespretni. Nikada ne sedajte za volan ako nosite japanke jer mogu da budu uzrok saobraćajne nesreće. One uništavaju naše pete jer je sila kojom gazimo na pete velika, a japanke ne pružaju dobru potporu. Tu je i opasnost od žuljeva, jer se traka ili guma koja drži papuču na našoj nozi tare o kožu stopala i onu nežnu između prstiju i time izaziva pojavu bolnih i često opasnih žuljeva.

Ukoliko posle šetnje u japankama osetite bol u nogama, kičmi ili vratu, znajte da je vreme da kupite neke druge papuče. Mogu da budu napravljene od toksičnih materijala, jer je plastični deo često napravljen od lateksa na koji je veliki broj ljudi alergično, piše Cosmopolitan.

Zato, potrudite se da kupite neke japanke koje su od proverenog proizvođača. Kako biste bili sigurni da ste kupili dobre japanke, savijte ih tako da spojite prste i petu. Ukoliko su se savile na sredini onda nisu dobre, ali ako su se savile ispod prstiju onda je taj par dobar.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar