Све остало на обећањима

У управној згради „Алуминија“ завршен је састанак Кризног одбора „Алуминија“, односно чланова Управе и Надзорног одбора овог предузећа сс предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем. Овом састанку присуствовали су и представници Синдиката „Алуминија“.

Босна и Херцеговина 25.07.2019 | 13:26
Све остало на обећањима
Новинарима се једино обратио Ромео Биокшић, предсједник Синдиката.

Збрињавање радника

- Шта да вам кажем? Састанак је трајао више од два и по сата, конкретна рјешења, односно, одговоре по питању наших захтјева, нисмо добили. Опет је све остало на неким обећањима, неким закључцима, а један од њих је да се до 31. јула уради план и програм збрињавања радника по погонима. 

Након тога, зависно о томе о којем се броју радника буде радило, биће понуђена отпремнина и тек након тих одлука, које су поново на управљачким тијелима, знаћемо нешто подробније. Ово нам не иде у корист, јер ово је само продужење наше агоније. Искрено, надам се да ћемо до 31.јула имати јаснију слику и по питању броја радника који би остали у радном односу и онима који буду исказали жељу за отпремнину - казао је Биокшић.

Рекао је да су се радници надали да ће на данашњем састанку управљачке структуре понудити план збрињавања радника, но то се, навео је, није десило, па је предсједник ХДЗ-а БиХ, заједно са члановима Надзорног одбора, наложио да се тај документ што хитније изради.

На који начин ће бити покренута производња, Биокшић није имао одговор. То је, казао је, на управљачким структурама.

У вези с репрограмирањем кредита радника, што је био један од захтјева Синдиката, добили су, навео је, обавијест да се сви они који имају задужења јаве код својих банака. Укупна задужења радника код комерцијалних банака износе 14,8 милиона КМ.

Биокшић је рекао да ће након овог бити одржан састанак Предсједништва Синдиката на којем ће донијети одлуку о томе хоће ли, евентуално, заказати ванредну сједницу Скупштине.

На састанку Кризног одбора којем су, подсјетимо, присуствовали чланови Управе, Надзорног одбора и Синдиката, уз Човића је била и федерална потпредсједница Владе Федерације БиХ Јелка Милићевић.

Човић је након два сата напустио управну зграду мостарског "Алуминија".

Како се и очекивало, Човић није давао изјаве за медије.

У међувремену је стигло и саопштење из Управе „Алуминија“ након састанка.

Како је наведено, на састанку су усвојена четири закључка:

1. Пружене су усмене гаранције како ће свим радницима "Алуминија" Влада ФБиХ увезати радни стаж, о чему ће Влада донијети одлуку у најкраћем могућем року.

2. До краја мјесеца биће направљен и усвојен план реструктурисања Друштва, потом нова организацијска систематизација коју ће пратити и План збрињавања радника. У склопу тих планова, биће предвиђена и осигурана средства за отпремнине те омогућен одлазак у пензију онима који су стекли законске увјете.

3. Управа наставља разговоре с руководствима комерцијалних банака о рјешавању проблема кредитних и других задужења радника.

4. У складу с планом реструктуисања, биће предвиђено постепено оживљавање производнога процеса, почевши од Љеваонице, преко Анода, до Електролизе.

Након што побројани документи прођу све нивое управљања у Друштву, хитно ће бити сазвана и сједница Скупштине дионичара да би ти прецизни планови били предочени и власницима на коначно одлучивање.

(Аваз)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

менејеб

25.07.2019 12:01

Алуминија има 500 милиона дговања од тога скоро 400 отпада на дуговања електропривреди.Е сад иде ебе луд збуњеног.како то да је Миталу влада отписала и покрила дуг од 500 милиона електропривреди а Митал је британско индијски тајкун мултимилијардер.Који као сто видимо пропада и сад је ухапсен,вјерујем да це Митал зеница ускоро да пропадне.Као и Приједоррудници,а да подсјетим да је пре пар година била фрка око љубија рудника дали це купити Митал или неки израелци.Ту је опозиција РСа била најгласнија коликосе сјецам,уз Митал су били.Ста сад .Али ајде да се вратим у Алумину,засто људима неотписете дуг,и спасите фирму,плате им ограниците на неке нормалне рецимо од 1000 до 1500 КМ.Посто сам цуо да су имали и преко 2000 а директор да неприцам.И ријесите проблем.Алуминијум је исплатив немозе ми нико реци да се немозе продати на трзисту,понудите Русима или Кинезима Алумину и видјецете ста це направити од ње.Али знам у циљу је да се и то унисти.Тако тразе велики од нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

25.07.2019 12:02

Који криминал

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оо

25.07.2019 12:02

Ма да ма да помоћне Човићу брат ДОДИК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БејХа нагуз!

25.07.2019 13:35

Никада висе неце ово предузеце да проради!

ОДГОВОРИТЕ