Sve ostalo na obećanjima

U upravnoj zgradi „Aluminija“ završen je sastanak Kriznog odbora „Aluminija“, odnosno članova Uprave i Nadzornog odbora ovog preduzeća ss predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Ovom sastanku prisustvovali su i predstavnici Sindikata „Aluminija“.

Bosna i Hercegovina 25.07.2019 | 13:26
Sve ostalo na obećanjima
Novinarima se jedino obratio Romeo Biokšić, predsjednik Sindikata.

Zbrinjavanje radnika

- Šta da vam kažem? Sastanak je trajao više od dva i po sata, konkretna rješenja, odnosno, odgovore po pitanju naših zahtjeva, nismo dobili. Opet je sve ostalo na nekim obećanjima, nekim zaključcima, a jedan od njih je da se do 31. jula uradi plan i program zbrinjavanja radnika po pogonima. 

Nakon toga, zavisno o tome o kojem se broju radnika bude radilo, biće ponuđena otpremnina i tek nakon tih odluka, koje su ponovo na upravljačkim tijelima, znaćemo nešto podrobnije. Ovo nam ne ide u korist, jer ovo je samo produženje naše agonije. Iskreno, nadam se da ćemo do 31.jula imati jasniju sliku i po pitanju broja radnika koji bi ostali u radnom odnosu i onima koji budu iskazali želju za otpremninu - kazao je Biokšić.

Rekao je da su se radnici nadali da će na današnjem sastanku upravljačke strukture ponuditi plan zbrinjavanja radnika, no to se, naveo je, nije desilo, pa je predsjednik HDZ-a BiH, zajedno sa članovima Nadzornog odbora, naložio da se taj dokument što hitnije izradi.

Na koji način će biti pokrenuta proizvodnja, Biokšić nije imao odgovor. To je, kazao je, na upravljačkim strukturama.

U vezi s reprogramiranjem kredita radnika, što je bio jedan od zahtjeva Sindikata, dobili su, naveo je, obavijest da se svi oni koji imaju zaduženja jave kod svojih banaka. Ukupna zaduženja radnika kod komercijalnih banaka iznose 14,8 miliona KM.

Biokšić je rekao da će nakon ovog biti održan sastanak Predsjedništva Sindikata na kojem će donijeti odluku o tome hoće li, eventualno, zakazati vanrednu sjednicu Skupštine.

Na sastanku Kriznog odbora kojem su, podsjetimo, prisustvovali članovi Uprave, Nadzornog odbora i Sindikata, uz Čovića je bila i federalna potpredsjednica Vlade Federacije BiH Jelka Milićević.

Čović je nakon dva sata napustio upravnu zgradu mostarskog "Aluminija".

Kako se i očekivalo, Čović nije davao izjave za medije.

U međuvremenu je stiglo i saopštenje iz Uprave „Aluminija“ nakon sastanka.

Kako je navedeno, na sastanku su usvojena četiri zaključka:

1. Pružene su usmene garancije kako će svim radnicima "Aluminija" Vlada FBiH uvezati radni staž, o čemu će Vlada donijeti odluku u najkraćem mogućem roku.

2. Do kraja mjeseca biće napravljen i usvojen plan restrukturisanja Društva, potom nova organizacijska sistematizacija koju će pratiti i Plan zbrinjavanja radnika. U sklopu tih planova, biće predviđena i osigurana sredstva za otpremnine te omogućen odlazak u penziju onima koji su stekli zakonske uvjete.

3. Uprava nastavlja razgovore s rukovodstvima komercijalnih banaka o rješavanju problema kreditnih i drugih zaduženja radnika.

4. U skladu s planom restruktuisanja, biće predviđeno postepeno oživljavanje proizvodnoga procesa, počevši od Ljevaonice, preko Anoda, do Elektrolize.

Nakon što pobrojani dokumenti prođu sve nivoe upravljanja u Društvu, hitno će biti sazvana i sjednica Skupštine dioničara da bi ti precizni planovi bili predočeni i vlasnicima na konačno odlučivanje.

(Avaz)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

menejeb

25.07.2019 14:01

Aluminija ima 500 miliona dgovanja od toga skoro 400 otpada na dugovanja elektroprivredi.E sad ide ebe lud zbunjenog.kako to da je Mitalu vlada otpisala i pokrila dug od 500 miliona elektroprivredi a Mital je britansko indijski tajkun multimilijarder.Koji kao sto vidimo propada i sad je uhapsen,vjerujem da ce Mital zenica uskoro da propadne.Kao i Prijedorrudnici,a da podsjetim da je pre par godina bila frka oko ljubija rudnika dali ce kupiti Mital ili neki izraelci.Tu je opozicija RSa bila najglasnija kolikose sjecam,uz Mital su bili.Sta sad .Ali ajde da se vratim u Aluminu,zasto ljudima neotpisete dug,i spasite firmu,plate im ogranicite na neke normalne recimo od 1000 do 1500 KM.Posto sam cuo da su imali i preko 2000 a direktor da nepricam.I rijesite problem.Aluminijum je isplativ nemoze mi niko reci da se nemoze prodati na trzistu,ponudite Rusima ili Kinezima Aluminu i vidjecete sta ce napraviti od nje.Ali znam u cilju je da se i to unisti.Tako traze veliki od nas.

ODGOVORITE
Name

Austrija

25.07.2019 14:02

Koji kriminal

ODGOVORITE
Name

Oo

25.07.2019 14:02

Ma da ma da pomoćne Čoviću brat DODIK.

ODGOVORITE
Name

BejHa naguz!

25.07.2019 15:35

Nikada vise nece ovo preduzece da proradi!

ODGOVORITE