"Ово је питање наших живота"!

Не видимо званичну одлуку Хрватске да је нека друга локација таргетирана и одабрана, немамо простора за паушална тумачења и надања. . .

Република Српска 25.07.2019 | 09:16
"Ово је питање наших живота"!
Подстакнути актуелним дешавањима у друштвено-политичком животу Босне и Херцеговине у контексту односа према проблему потенцијалног одлагања радиоактивних отпада на подручје Трговске горе, непосредно уз државну границу Босне и Херцеговине и Хрватске у комплексу касарне Черкезовац који је удаљен 800 метара од ријеке Уне, осјећамо потребу да јавно изразимо забринутост, кажу активисти из Новог Града.

"Потенцијално одлагање радиоактивних отпада непосредно уз границу Босне и Херцеговине и Хрватске је проблем који се тиче свих настањених у директно угроженим подручјима, као и свих оних које би трпили индиректне посљедице реализације овог наума. У складу са тим, осуђујемо популистичке изјаве које заобилазе озбиљан приступ рјешавању проблема, те се базирају пребацивању одговорности између различитих политичких субјеката. Апсолутно сви политички субјекти који су учествовали или учествују у раду Парламентарне скупштине БИХ сносе дио одговорности за то што близу 20 година немамо рјешење овог проблема, а сада долазимо до периода када поменути мора добити епилог", рекао је Марио Црнковић из Удружења “Греен теам” Нови Град.

Додаје да неконструктивни приједлози, популистичке изјаве, перформанси усмјерени ка прикупљању политичких поена појединаца и политичких странака/партија/покрета/блокова/савеза су нешто што баца прашину у очи јавности Босне и Херцеговине, те нас удаљава од рјешења проблема.

"Удаљава нас у вријеме када Република Хрватска, судећи по учињеним корацима, већ донијела одлуку о овом штетном чину по грађане Босне и Херцеговине и Хрватске. Нерјетко се у јавности појављују текстови које за циљ имају ширење дезинформација. Једине праве информације су оно што имамо 'црно на бјело', јер су такве кључ за разумјевање проблема. Све остало су процјене, нагађања и свједочења везана за одређене сегменте развоја случаја 'Трговска гора' - што представља тему за себе. За примјер документа који нам 'црно на бијело' објашњава о чему је ријеч можемо узети Стратешку студију за национални програм проведбе стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива - гдје је Трговска гора, микролокација Черкезовац, јасно таргетирана као локација одлагање поменутих отпада, тако да док не видимо званичну одлуку да је нека друга локација таргетирана и одабрана, немамо простора за паушална тумачења и надања 'ипак можда ипак неће'", каже он.

Увјерени су да ће међународно право бити на страни угрожених овим чином, али овим путем и моле све надлежне да дипломатским путевима зауставе овај наум и зауставе двадесетогодишњу агонију грађана са лијеве и десне обале Уне.

"Ово је питање ЖИВОТА регије, а не само неколицине оближњих општина, опћина и градова. Имајући то у виду апелујемо да се ова тема тако и третира. Озбиљност и одговорност су ријечи које су пријеко потребне, за разлику од 'шупљих прича' које се евидентно интензивирају пред изборе који нам долазе са 2020. годином.  Не требају нам лажне забринутости и обећања, не требају нам ни јефтине фразе - потребни су нам КОНКРЕТНИ КОРАЦИ који рјешавају проблем, а не поигравање и играње на карту кратког памћења исподпросјечног гласача", истиче Марко и на крају додаје:

"На вријеме молимо, упозоравамо и захтјевамо, будите конкретни или да се и ми преостали на вријеме пакујемо пут Њемачке".

(Бука)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Стен

25.07.2019 09:32

Шта овај Црнковић прича, па он је један од активиста СНСД-а, то сви знају и шири причу како дипломатијом треба ријешити ствари. Његови лидери су продали овај простор својим хрватским менторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

25.07.2019 11:53

Па мозе бити он активста,али ваљда воли висе своју дјецу од усране партије.

Name

Гагон#

25.07.2019 12:58

Само луд цовјек мозе изабрати овакву локацију за одлагање радиоактивног отпада: близина ријеке ције воде кретањем све даље и даље сире загадјење пренесено у непосредну околину одлагалиста - јер херметицко затварање није практицно могуце!

Name

Гога

25.07.2019 09:37

Гласајте опет само за СНСД и Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

бојан

25.07.2019 09:37

обратите се Милокраду,за њега гласате вец годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

25.07.2019 09:48

Укратко, пакујте се и правац Њемачка, ћао здраво немојте шта замјерити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деутсцхланд

25.07.2019 10:01

Све је то Додик,са Хрватима договорио,он се бори против Срба,видјели смо за Пељешки мост

Name

Нострадамус

25.07.2019 10:44

Отисао нема замјерке.

Name

Кхал Дрого

25.07.2019 10:15

Проблем Трговске горе је присутан дуже времена. Локација за одлагање нуклеарног отпада је изабрана и што је уз границу са Српском, али ту су прикривени политички и покварени мотиви. Наиме, општина Двор је и поред погрома у злочиначкој акцији "Олуја" и данас остала једна од тек ријетких са убједљивом српском већином у лијепој њијевој, 72% становништва општине су Срби, и иако то неће признати, мотив је и овим начином тамошњим Србима загорчати живот, што ће временом водити у егзодус. Ту је запело јер постоји отпори у самој лијепој њијевој, не због неке бриге за Србе, више јер постоје погодније локације за одлагање нуклеарног итпада. На одлуку њихове владе ни Српска ни ова дејтонска долина плача коју неки БиХ зову, учинити не могу ништа, нити могу натјерати Хрватску гдје ће нуклеарни отпад складиштити. Предједништво би морало сазвати сједницу, заузети став да се упути протест, српски члан ће подржати тај протест (и звог становника Новог Града и због наших Срба у Двору), остала два по вољи, свих ових година су показали никакво занимање за ову причу, и иако сада глуме као забринутост, ова два грла из ефбиха ће када та тема дође на ред, бити против Срба, као што су и увијек. Да ли Српска може увести неке контра мјере? О том, потом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

25.07.2019 10:57

Па зар теби цуде она два преставника у пресједниству Комсиц и Дзафи сто не оспоравају одлагалисте у ТГ.Не цуди те то сто ткз.Србски цлан Додик не покреце то питање њему је вазнији сукоб са остала два цлана у вези Пељеског моста него било ста друго сто угрозава РЕПУБЛИКУ СРПСКА и градјане у РС па макар били и Срби.

Name

Дуле

25.07.2019 10:35

Браво на акцији.Против капиталистицке незасите немани се мозе борити једино демонстрацијама и градјанском непослусносцу.Потроваце вас тим отпадом за пар милиона марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

25.07.2019 11:19

Па Снсд и Додик нас је потровао тако да ово на ТГ додје као катализатор који то убрзава.

Name

велико постење

25.07.2019 12:19

онице за саку власти продат и породицу и дрзаву али круну и власт це бранит по цену сопственог зивота

ОДГОВОРИТЕ
Name

менејеб

25.07.2019 13:10

Сто се овај народ пали на будаластине,неко пуста дезинформације,а тај неко је Хрватска.Ја не видим да се Хрвати у Двору несто пуно узнемиравају због овога,изгледа да њима радијација нескоди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

25.07.2019 14:57

Ста је "НАС ЗИВОТ"то није витални национални Српски интерес.А одлагалисте отпада са ТГ пренијети у кругу Инцела у БЛ или у Метал

ОДГОВОРИТЕ