"Ovo je pitanje naših života"!

Ne vidimo zvaničnu odluku Hrvatske da je neka druga lokacija targetirana i odabrana, nemamo prostora za paušalna tumačenja i nadanja. . .

Republika Srpska 25.07.2019 | 09:16
"Ovo je pitanje naših života"!
Podstaknuti aktuelnim dešavanjima u društveno-političkom životu Bosne i Hercegovine u kontekstu odnosa prema problemu potencijalnog odlaganja radioaktivnih otpada na područje Trgovske gore, neposredno uz državnu granicu Bosne i Hercegovine i Hrvatske u kompleksu kasarne Čerkezovac koji je udaljen 800 metara od rijeke Une, osjećamo potrebu da javno izrazimo zabrinutost, kažu aktivisti iz Novog Grada.

"Potencijalno odlaganje radioaktivnih otpada neposredno uz granicu Bosne i Hercegovine i Hrvatske je problem koji se tiče svih nastanjenih u direktno ugroženim područjima, kao i svih onih koje bi trpili indirektne posljedice realizacije ovog nauma. U skladu sa tim, osuđujemo populističke izjave koje zaobilaze ozbiljan pristup rješavanju problema, te se baziraju prebacivanju odgovornosti između različitih političkih subjekata. Apsolutno svi politički subjekti koji su učestvovali ili učestvuju u radu Parlamentarne skupštine BIH snose dio odgovornosti za to što blizu 20 godina nemamo rješenje ovog problema, a sada dolazimo do perioda kada pomenuti mora dobiti epilog", rekao je Mario Crnković iz Udruženja “Green team” Novi Grad.

Dodaje da nekonstruktivni prijedlozi, populističke izjave, performansi usmjereni ka prikupljanju političkih poena pojedinaca i političkih stranaka/partija/pokreta/blokova/saveza su nešto što baca prašinu u oči javnosti Bosne i Hercegovine, te nas udaljava od rješenja problema.

"Udaljava nas u vrijeme kada Republika Hrvatska, sudeći po učinjenim koracima, već donijela odluku o ovom štetnom činu po građane Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Nerjetko se u javnosti pojavljuju tekstovi koje za cilj imaju širenje dezinformacija. Jedine prave informacije su ono što imamo 'crno na bjelo', jer su takve ključ za razumjevanje problema. Sve ostalo su procjene, nagađanja i svjedočenja vezana za određene segmente razvoja slučaja 'Trgovska gora' - što predstavlja temu za sebe. Za primjer dokumenta koji nam 'crno na bijelo' objašnjava o čemu je riječ možemo uzeti Stratešku studiju za nacionalni program provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva - gdje je Trgovska gora, mikrolokacija Čerkezovac, jasno targetirana kao lokacija odlaganje pomenutih otpada, tako da dok ne vidimo zvaničnu odluku da je neka druga lokacija targetirana i odabrana, nemamo prostora za paušalna tumačenja i nadanja 'ipak možda ipak neće'", kaže on.

Uvjereni su da će međunarodno pravo biti na strani ugroženih ovim činom, ali ovim putem i mole sve nadležne da diplomatskim putevima zaustave ovaj naum i zaustave dvadesetogodišnju agoniju građana sa lijeve i desne obale Une.

"Ovo je pitanje ŽIVOTA regije, a ne samo nekolicine obližnjih opština, općina i gradova. Imajući to u vidu apelujemo da se ova tema tako i tretira. Ozbiljnost i odgovornost su riječi koje su prijeko potrebne, za razliku od 'šupljih priča' koje se evidentno intenziviraju pred izbore koji nam dolaze sa 2020. godinom.  Ne trebaju nam lažne zabrinutosti i obećanja, ne trebaju nam ni jeftine fraze - potrebni su nam KONKRETNI KORACI koji rješavaju problem, a ne poigravanje i igranje na kartu kratkog pamćenja ispodprosječnog glasača", ističe Marko i na kraju dodaje:

"Na vrijeme molimo, upozoravamo i zahtjevamo, budite konkretni ili da se i mi preostali na vrijeme pakujemo put Njemačke".

(Buka)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Sten

25.07.2019 07:32

Šta ovaj Crnković priča, pa on je jedan od aktivista SNSD-a, to svi znaju i širi priču kako diplomatijom treba riješiti stvari. Njegovi lideri su prodali ovaj prostor svojim hrvatskim mentorima.

ODGOVORITE
Name

Dule

25.07.2019 09:53

Pa moze biti on aktivsta,ali valjda voli vise svoju djecu od usrane partije.

Name

Gagon#

25.07.2019 10:58

Samo lud covjek moze izabrati ovakvu lokaciju za odlaganje radioaktivnog otpada: blizina rijeke cije vode kretanjem sve dalje i dalje sire zagadjenje preneseno u neposrednu okolinu odlagalista - jer hermeticko zatvaranje nije prakticno moguce!

Name

Goga

25.07.2019 07:37

Glasajte opet samo za SNSD i Dodika

ODGOVORITE
Name

bojan

25.07.2019 07:37

obratite se Milokradu,za njega glasate vec godinama.

ODGOVORITE
Name

SNSD

25.07.2019 07:48

Ukratko, pakujte se i pravac Njemačka, ćao zdravo nemojte šta zamjeriti!

ODGOVORITE
Name

Deutschland

25.07.2019 08:01

Sve je to Dodik,sa Hrvatima dogovorio,on se bori protiv Srba,vidjeli smo za Pelješki most

Name

Nostradamus

25.07.2019 08:44

Otisao nema zamjerke.

Name

Khal Drogo

25.07.2019 08:15

Проблем Трговске горе је присутан дуже времена. Локација за одлагање нуклеарног отпада је изабрана и што је уз границу са Српском, али ту су прикривени политички и покварени мотиви. Наиме, општина Двор је и поред погрома у злочиначкој акцији "Олуја" и данас остала једна од тек ријетких са убједљивом српском већином у лијепој њијевој, 72% становништва општине су Срби, и иако то неће признати, мотив је и овим начином тамошњим Србима загорчати живот, што ће временом водити у егзодус. Ту је запело јер постоји отпори у самој лијепој њијевој, не због неке бриге за Србе, више јер постоје погодније локације за одлагање нуклеарног итпада. На одлуку њихове владе ни Српска ни ова дејтонска долина плача коју неки БиХ зову, учинити не могу ништа, нити могу натјерати Хрватску гдје ће нуклеарни отпад складиштити. Предједништво би морало сазвати сједницу, заузети став да се упути протест, српски члан ће подржати тај протест (и звог становника Новог Града и због наших Срба у Двору), остала два по вољи, свих ових година су показали никакво занимање за ову причу, и иако сада глуме као забринутост, ова два грла из ефбиха ће када та тема дође на ред, бити против Срба, као што су и увијек. Да ли Српска може увести неке контра мјере? О том, потом.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

25.07.2019 08:57

Pa zar tebi cude ona dva prestavnika u presjednistvu Komsic i Dzafi sto ne osporavaju odlagaliste u TG.Ne cudi te to sto tkz.Srbski clan Dodik ne pokrece to pitanje njemu je vazniji sukob sa ostala dva clana u vezi Peljeskog mosta nego bilo sta drugo sto ugrozava REPUBLIKU SRPSKA i gradjane u RS pa makar bili i Srbi.

Name

Dule

25.07.2019 08:35

Bravo na akciji.Protiv kapitalisticke nezasite nemani se moze boriti jedino demonstracijama i gradjanskom neposlusnoscu.Potrovace vas tim otpadom za par miliona maraka.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

25.07.2019 09:19

Pa Snsd i Dodik nas je potrovao tako da ovo na TG dodje kao katalizator koji to ubrzava.

Name

veliko postenje

25.07.2019 10:19

onice za saku vlasti prodat i porodicu i drzavu ali krunu i vlast ce branit po cenu sopstvenog zivota

ODGOVORITE
Name

menejeb

25.07.2019 11:10

Sto se ovaj narod pali na budalastine,neko pusta dezinformacije,a taj neko je Hrvatska.Ja ne vidim da se Hrvati u Dvoru nesto puno uznemiravaju zbog ovoga,izgleda da njima radijacija neskodi.

ODGOVORITE
Name

Nenad

25.07.2019 12:57

Sta je "NAS ZIVOT"to nije vitalni nacionalni Srpski interes.A odlagaliste otpada sa TG prenijeti u krugu Incela u BL ili u Metal

ODGOVORITE