Региону треба једно тржиште

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић каже да се сада у региону говори о једном регионалном тржишту и мшљења је да би та мјера могла да буде прихваћена у овом тренутку од већине земаља Западног Балкана.  

Босна и Херцеговина 25.07.2019 | 08:18
Региону треба једно тржиште
Шаровић подсјећа да је предсједник Србије Александар Вучић раније говорио о царинској унији земаља Западног Балкана, што је са неких страна било прихваћено, али са неких није.

"За неке је то сувише личило на неку државну унију. Сада се у региону више говори о једном регионалном тржишту, што је у суштини више од ЦЕФТА-е. Нека врста ЦЕФТА-е плус. То је, мислим, мјера која би могла да буде прихваћена у овом тренутку у региону од већине чланица", сматра Шаровић и додаје да јединствено регионално тржиште би како га он види значило слободно тржиште роба, услуга и капитала, слободно тржиште радне снаге...

"Јединствено регионално тржиште може значити и међусобно признавање универзитетских диплома, професионалних квалификација, слободу кретања људи на примјер са личном картом... То може значити и то да границе више не би биле баријера већ би биле проточне као у земљама ЕУ. Све то би дало снажан подстицај економским и трговинским активностима у региону... Али за ове иницијативе и идеје потребан је свеобухватан договор регионалних земаља подржан од стране ЕУ", казао је Шаровић у интервјуу агенцији Патриа.

Упитан да ли би то могло дијелом зауставити и одлазак људи из земаља региона, Шаровић је одговорио:

- Апсолутно, и то на тај начин треба гледати.

Кааже да спада у оне који мисле да је држава најслабији послодавац и да они који се залажу за остајање кључних ресурса у рукама државе пропагирају лажни патриотизам.
 
"Уствари, то је параван за коришћење и пљачку јавних ресурса у страначке сврхе. Док је нешто државно, јавно, оно ће бити предмет корупције и пљачке, а политичке елите управо то прижељкују. Не одговара им да се приватузује, рецимо, један дио електропривреде, зато што онда неће моћи да краду", казао је Шаровић, кога сматрају најбољим министром у Савјету министара БиХ.

Он каже да не заговара да јавна добра треба приватизовати, али за оно што је, како каже, јавно, мора да се пронађе стратешки партнер који ће чувати та добра.

Да ли је то случај и са мостарским Алуминијем?

- Сувише година је Алуминиј био у неким страначким и националним рукама, а мање у рукама оних који би од Алуминија направили регионалног гиганта, иако Алуминиј заслужује управо то - казао је Шаровић у интервјуу агенцији Патриа.

БН ТВ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Јелисавета

25.07.2019 06:41

На сву срецу у изјавама Саровица се помиње привреда, за разлику од политицара СНСДа а посебно Додика који стварају само интриге и афере и који су у сустини тески дзабалебароси без конкретних резултата!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

25.07.2019 07:04

пуна подрска Саровицу ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојица

25.07.2019 07:04

Ово је циста Соросева стратегија да приватници (страни) преузму најбитније ресурсе у дрзави и да на такав нацин управљају дрзавом. Глобалистицка, НАТО, наци стратегија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.07.2019 09:15

Глобалисти газдују и на другим тржиштима, у развијеним државама...па народ живи пристојно...а код нас?

Name

кнез

25.07.2019 09:26

Ето ти си паметан па знаш боље од Шаровића. Прочитате пар јефтиних пропагандистичких штива и онда мудрујете овдје о завјерама. А лопови узимају као лопатом!

Name

гуз

25.07.2019 07:17

Утврдити прво границе.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

25.07.2019 07:37

Солажем се са Шаровићем да јавна добра не требају бити у потпуном власништву државе односно јавних предузећа. Међутим, највећи појединачни удио мора бити државни (не мора бити 50%). и мора бити већи број приватних физичких и корпорацијских сувласника. Већи број акционара значи успјешнију контролу, јер у таквој ситуацији свако сваког контролише и практично није могуће да се власници договоре да пљачкају предузеће чији су сувласници. Још ако је професионални менаџмент, а сувласници одлучују само о расподјели добити и развоју, онда такав модел управљања по правилу мора бити ефикасан. Овакав модел наравна онемогућује и било какав утицај политичара на пословну политику предузећа. Како вријеме више одмиче то више долазим до сазнања да је Шаравић најкомпетентнија личност за одлучивање у постојећим политичким структурама БиХ, а за копље је испред свих у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питалац

27.07.2019 14:08

Већи број власника, хм? запослени били скоро половина власника, па сачуваше Алуминиј као козе купус!

Name

БЛ

25.07.2019 07:51

На који начин ти сматраш да још има неког живота у РС код свега опљачканог и презадуженогстраним и домаћим кредитима у њој .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бјељина

25.07.2019 08:43

Одличан интервју. Види се да министар познаје прилике у земљи, само га треба слиједити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Формуле постоје

25.07.2019 09:49

Вазни ресурси треба да су дрзавни, под условом да њима управља одговорна и савјесана власт,ефикасно од користи свима.Из ивог апроизилази да је лаксе распфодати ресурсе него имати одговорну и способну власт. Страни ткз. инвеатитори, као ни домаци криминалци ткз. привредници, као пљацкаси до сада не доприносе никаквом бољем зивоту на овим просторима. "Прави" инвеститори, на обострану корист и инвwститора и друства у цјелини, зависе опет као и друство од добре или лосе власти! На крају, како се то ради са дрзавном имовином, у демократским напредним землхама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све сw мозе паметније

25.07.2019 10:16

Постовање суверwнитета дрзава и развијати корисну економску сарадњу али за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДБ

25.07.2019 13:25

ЈЕЛИ ТО ПРЕНОС НАДЛЕЖНОСТИ

ОДГОВОРИТЕ