ЛШ: Селтик завршио посао, славио и Марибор! И још...

Док игра Игор, игра и БАТЕ: Гол и асистенција легенде! Играо је против Партизана, играо је против Црвене звезде, а игра и овог лета у још једном походу Белоруса ка јесени у Европи.  БАТЕ се мучио и победио, Розенборг неколико пута промашио реми! Белоруски првак једва преживео против Норвежана.  Кронаветер креирао победу Марибора, Клуж носи минималну предност у Израел! Убедљиву победу забележио и мађарски Ференцварош! Селтик завршио цео посао за полувреме.  Већ тада је било 3:0 и све је било јасно, а на крају - 5:0!

Фудбал 24.07.2019 | 23:21
ЛШ: Селтик завршио посао, славио и Марибор! И још...
У походу на шести пласман у Лигу шампиона, или бар трећу узастопну јесен у Европи ако то на крају буде Лига Европе, фудбалери БАТЕ Борисова поново су се ослонили на капитена Игора Стасевича.

Овај 33-годишњи ветеран белоруског фудбала постигао је гол за вођство и асистирао потом за минималну победу жуто-плавих на отварању 2. кола квалификација за Лигу шампиона.

На "Борисов арени": БАТЕ - Росенборг 2:1 (1:1).

Стасевич је вечерас забележио 54. гол и 114. асистенцију на 362. утакмици за БАТЕ. Рођен је 21. октобра 1985. у Борисову.

Изједначење норвешком шампиону и солидну позицију пред дуел наредне среде на "Леркендалу" донео је Андерс Конрадсен у 25. минуту, на пас Вегара Југена Хеденштада, али је последњу реч имао Максим Скавиш.

Нападач екипе Алекса Баге у 51. минуту постигао је први евро-погодак ове године, након шест у првенству Белорусије које је у току.

Стасевич, који се борио и са Партизаном у плеј-оф рунди квалификација за Лигу шампиона на лето 2015. и са Црвеном звездом у групној фази Лиге Европе на јесен 2017. био је асистент у обе утакмице прве рунде квалификација, у којој је БАТЕ одиграо 1:1 код куће против Пјаста и победио 1:2 у реваншу у Гљивицама.

Белоруси су играли Лигу шампиона у сезонама 2008/09, 2011/12, 2012/13, 2014/15 и 2015/16.

Бага је почео утакмицу са тројицом српских интернационалаца у стартној постави, Александром Филиповићем, Слободаном Симовићем и Немањом Милићем, којег је у 78. минуту заменио француски нападача Ервен Мукам.

Дошао је БАТЕ до победе пред домаћом публиком, али тренер ове екипе, Алексеј Бага, сигурно неће бити задовољан. Пре свега, белоруски првак примио је гол, што отежава ствари пред реванш, а уз то треба подвући да је Розенборг током већег дела меча имао и теренску иницијативу. Ипак, то није успео да искористи и „каналише“ са више од једног поготка, па ће у Ослу морати да иде на победу, 2:1.

Само што смо почели, а видели смо гужву у казненом простору Розенборга након једне убачене лопте. Александар Содерлунд оборио је једног од играча БАТЕ-а који се таман припремао да са петерца проследи лопту у мрежу, што је судија Сандро Шарер окарактерисао као прекршај за најстрожу казну. Одговорности се „латио“ Игор Стасевич који је школски извео пенал и већ у 5. минуту довео Белорусе у водство.

Очекивало се да ће на том стартном налету БАТЕ наставити да „насрће“ на рањене госте, али се десило нешто потпуно супротно. Розенборг се уопште није много потресао због примљеног гола и преузео је иницијативу која је крунисана голом након корнера у 25. минуту.  Лопта је након ударца из угла некако дошла до Андерса Конрадсена, који је успео да је проследи у гол домаћина.

Могао је БАТЕ до водства још пред крај првог полувремена, али оно што није учинио тад урадио је одмах после паузе. Максим Скавиш се одлично кретао и сјајно испратио центаршут који му је послао Игор Сташевич. Из прве је шутирао ка голу Розенборга и без проблема је матирао голмана за 2:1.

Покушавао је Розенборг да дође до злата вредног гола до краја утакмице, имао чак десет удараца ка голу белоруског тима, али није вредело. Биргер Мелинг је имао понајбољу шансу да донесе Норвежанима изједначење у 77. минуту утакмице, али су фудбалери БАТЕ-а овај ударац почистили са саме гол линије.

На крају, остало је 2:1, а фудбалери белоруског првака мораће добро да се припреме за оно што их чека на самом северу Европе, пошто игра из овог дуела никако не може да обећа добар развој ситуације у узвратном дуелу.

Кронаветер креирао победу Марибора, Клуж носи минималну предност у Израел. Убедљиву победу забележио и мађарски Ференцварош!

Лепа, отворена утакмица виђена је вечерас на  Људском врту где је Марибор дочекао првака Шведске, АИК из Солне. У таквом распореду снага, боље се снашао словеначки тим, који је на крају дошао до победе, која му ипак не гарантује миран пут на Френдс Арену, 2:1.

Таман што је утакмица почела, након непуних шест минута виђен је први гол. Рок Кронаветер искупио се за „глупост“ начињену на првенственом дуелу против Рудара из Велења пре неколико дана када је непотребно добио црвени картон и затресао је мрежу гостујуће екипе након лепе асистенције Хотића.

Међутим, до следећег поготка дошли су гости и то након што је Себастијан Ларсон дугом лоптом перфектно пронашао Хенока Гојтома, који је предриблао једног одбрамбеног фудбалера гостију и сместио лопту иза голмана за 1:1.

Није то поколебало домаће фудбалере који су поново кренули напред, а само десет минута касније дошли су и до новог гола. Сјајан центаршут из корнера упутио је Рок Кронаветер и у шеснаестерцу је пронашао бившег фудбалера Вождовца, Сашу Ивковића, који је главом одлично гађао у „малу мрежу“.

Клужу је у Румунији био довољан један гол за победу против Макабија из Тел Авива. Могло је бити и убедљивије, али су домаћи могли на пут у Израел и са доста неповољнијим резултатом. Овако, минимална победа им доноси наду да би могли да прођу у треће коло квалификација за Лигу шампиона, 1:0.

Једини гол на утакмици постигао је Билел Омрани у 22. минуту. Он је у шеснаестерцу на главу дочекао центаршут који је са леве стране упутио Ћипријан Деак и без проблема је закуцао лопту под стативу.

У наставку сусрета исти фудбалер могао је да дуплира предност, а до гола је могао и његов саиграч МариоРондон. Са друге стране, добре шансе је у неколико наврата имао Чико Офоеду, али није био довољно сталожен у најважнијим тренуцима.

За крај, Ференцварош је без икаквих проблема дошао до победе против Валете. Може се слободно рећи да је мађарски првак једном ногом већ у трећем колу квалификација за Лигу шампиона и да би било првокласно изненађење да тим са Малте оде даље, иако су гости пред сам крај дошли до утешног гола. У Будимпешти је вечерас било 3:1.

Први гол пао је у 19. минуту утакмице након корнера који је извео Михал Скаврка. Леп центаршут дошао је до главе грузијског фудбалера Лаше Двалија, који је донео радост навијачима у главном граду Мађарске.

Наредни погодак виђен је „са креча“. Николас Пулис је оборио једног од фудбалера Ференцвароша у казненом простору, а судија Раду Маријан Петерску је показао на белу тачку. Одговорност је преузео италијански фудбалер Давиде Ланцафаме, који је некада давно уписао и два наступа за славни Јувентус. Није се обрукао, већ је довео тим из Будимпеште до предности од 2:0.

Исти фудбалер је повисио предност на 3:0 након одличног паса који је по земљи упутио украјински фудбалер, Олександр Зубков. Ланцафаме је само „пребацио“ голмана гостију.

Ипак, опустили су се превише фудбалери Ференцвароша при крају утакмице и допустили су Валети један опасан контранапад у 85. минуту утакмице који су ови крунисали голом. Протрчао је Марио Фонтанела по десној страни игралишта и центрирао ка Јурију Месијасу, који је буквално закуцао лопту у мрежу за 3:1.

До краја утакмице голове нисмо видели, али јесмо једно искључење. Стив Борг из редова Валете је погибљено стартовао на једног од фудбалера Ференцвароша и сасвим заслужено је пре времена заслужио да оде у свлачионицу.

Селтик завршио цео посао за полувреме! Већ тада је било 3:0 и све је било јасно, а на крају - 5:0!

Када игра Селтик онда се све врло брзо зна, посебно када су противници из нижег ранга фудбала као што је Каљу из Естоније. Шкотски тим је лагано славио с 5:0 (3:0), а већ после 45 минута је било јасно да ће тим из Глазгова изаћи као бољи и са овог меча, али реално и из целог двомеча.

Од самог старта је Селтик нападао и само је било питање када ће пасти први гол. Шансе Грифитса и Брауна су само најавили оно што ће се догодити у 37. минуту. Рајан Кристи је извео слободњак и послао лопту у шестнаестерац где се нашао Кристофер Ајер, била је то одлична реакција главом за 1:0.

Само осам минута касније било је 2:0. Кристи је извео пенал и био прецизан па су сви у Глазгову могли лакше да дишу. Осладило се Селтику све то па је у трећем колу надокнаде првог дела пао и трећи гол.

На овом мечу је блистао Рајан Кристи који је био асистент код првог гола, а и сам је постигао два гола, други и четврти на утакмици. Стварно је био врло расположен за игру и то се одмах видело.

Већ код 3:0 је и Естонцима било све јасно, а у другом полувремену Селтику је преостало само да одради посао, поменути Кристи је повисио резултат, пукла је касније и петарда, Селтик је издоминирао овај дуел.

Суштински реванш нема смисла ни да се игра.

Резултати 2. кола:

среда

БАТЕ Борисов - Росенборг 2:1 (1:1)
/Стасевич пен 5, Скавиш 51 - Конрадсен 25/

Клуж - Макаби Тел Авив 1:0 (1:0)
/Омрани 22/

Ференцварош - Валета 3:1 (2:0)
/Двали 19, Ланзафаме пен 36, 59 - Јури 85/

Марибор - АИК Стокхолм 2:1 (1:0)
/Кронаветер 6, Ивковић 38 - Гоитом 28/

Црвена звезда - ХЈК Хелсинки 2:0 (1:0)
/Боаће 27', Павков 90/

Селтик - Номе Каљу 5:0 (3:0)
/Ајер 37, Кристи 44, 66, Грифитс 45+3, Мекгрегор 77/

Дандалк - Карабаг 1:1 (0:1)
/Обан 78 - Емрели 4/

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар