LŠ: Seltik završio posao, slavio i Maribor! I još...

Dok igra Igor, igra i BATE: Gol i asistencija legende! Igrao je protiv Partizana, igrao je protiv Crvene zvezde, a igra i ovog leta u još jednom pohodu Belorusa ka jeseni u Evropi.  BATE se mučio i pobedio, Rozenborg nekoliko puta promašio remi! Beloruski prvak jedva preživeo protiv Norvežana.  Kronaveter kreirao pobedu Maribora, Kluž nosi minimalnu prednost u Izrael! Ubedljivu pobedu zabeležio i mađarski Ferencvaroš! Seltik završio ceo posao za poluvreme.  Već tada je bilo 3:0 i sve je bilo jasno, a na kraju - 5:0!

Fudbal 24.07.2019 | 23:21
LŠ: Seltik završio posao, slavio i Maribor! I još...
U pohodu na šesti plasman u Ligu šampiona, ili bar treću uzastopnu jesen u Evropi ako to na kraju bude Liga Evrope, fudbaleri BATE Borisova ponovo su se oslonili na kapitena Igora Staseviča.

Ovaj 33-godišnji veteran beloruskog fudbala postigao je gol za vođstvo i asistirao potom za minimalnu pobedu žuto-plavih na otvaranju 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Na "Borisov areni": BATE - Rosenborg 2:1 (1:1).

Stasevič je večeras zabeležio 54. gol i 114. asistenciju na 362. utakmici za BATE. Rođen je 21. oktobra 1985. u Borisovu.

Izjednačenje norveškom šampionu i solidnu poziciju pred duel naredne srede na "Lerkendalu" doneo je Anders Konradsen u 25. minutu, na pas Vegara Jugena Hedenštada, ali je poslednju reč imao Maksim Skaviš.

Napadač ekipe Aleksa Bage u 51. minutu postigao je prvi evro-pogodak ove godine, nakon šest u prvenstvu Belorusije koje je u toku.

Stasevič, koji se borio i sa Partizanom u plej-of rundi kvalifikacija za Ligu šampiona na leto 2015. i sa Crvenom zvezdom u grupnoj fazi Lige Evrope na jesen 2017. bio je asistent u obe utakmice prve runde kvalifikacija, u kojoj je BATE odigrao 1:1 kod kuće protiv Pjasta i pobedio 1:2 u revanšu u Gljivicama.

Belorusi su igrali Ligu šampiona u sezonama 2008/09, 2011/12, 2012/13, 2014/15 i 2015/16.

Baga je počeo utakmicu sa trojicom srpskih internacionalaca u startnoj postavi, Aleksandrom Filipovićem, Slobodanom Simovićem i Nemanjom Milićem, kojeg je u 78. minutu zamenio francuski napadača Erven Mukam.

Došao je BATE do pobede pred domaćom publikom, ali trener ove ekipe, Aleksej Baga, sigurno neće biti zadovoljan. Pre svega, beloruski prvak primio je gol, što otežava stvari pred revanš, a uz to treba podvući da je Rozenborg tokom većeg dela meča imao i terensku inicijativu. Ipak, to nije uspeo da iskoristi i „kanališe“ sa više od jednog pogotka, pa će u Oslu morati da ide na pobedu, 2:1.

Samo što smo počeli, a videli smo gužvu u kaznenom prostoru Rozenborga nakon jedne ubačene lopte. Aleksandar Soderlund oborio je jednog od igrača BATE-a koji se taman pripremao da sa peterca prosledi loptu u mrežu, što je sudija Sandro Šarer okarakterisao kao prekršaj za najstrožu kaznu. Odgovornosti se „latio“ Igor Stasevič koji je školski izveo penal i već u 5. minutu doveo Beloruse u vodstvo.

Očekivalo se da će na tom startnom naletu BATE nastaviti da „nasrće“ na ranjene goste, ali se desilo nešto potpuno suprotno. Rozenborg se uopšte nije mnogo potresao zbog primljenog gola i preuzeo je inicijativu koja je krunisana golom nakon kornera u 25. minutu.  Lopta je nakon udarca iz ugla nekako došla do Andersa Konradsena, koji je uspeo da je prosledi u gol domaćina.

Mogao je BATE do vodstva još pred kraj prvog poluvremena, ali ono što nije učinio tad uradio je odmah posle pauze. Maksim Skaviš se odlično kretao i sjajno ispratio centaršut koji mu je poslao Igor Staševič. Iz prve je šutirao ka golu Rozenborga i bez problema je matirao golmana za 2:1.

Pokušavao je Rozenborg da dođe do zlata vrednog gola do kraja utakmice, imao čak deset udaraca ka golu beloruskog tima, ali nije vredelo. Birger Meling je imao ponajbolju šansu da donese Norvežanima izjednačenje u 77. minutu utakmice, ali su fudbaleri BATE-a ovaj udarac počistili sa same gol linije.

Na kraju, ostalo je 2:1, a fudbaleri beloruskog prvaka moraće dobro da se pripreme za ono što ih čeka na samom severu Evrope, pošto igra iz ovog duela nikako ne može da obeća dobar razvoj situacije u uzvratnom duelu.

Kronaveter kreirao pobedu Maribora, Kluž nosi minimalnu prednost u Izrael. Ubedljivu pobedu zabeležio i mađarski Ferencvaroš!

Lepa, otvorena utakmica viđena je večeras na  Ljudskom vrtu gde je Maribor dočekao prvaka Švedske, AIK iz Solne. U takvom rasporedu snaga, bolje se snašao slovenački tim, koji je na kraju došao do pobede, koja mu ipak ne garantuje miran put na Frends Arenu, 2:1.

Taman što je utakmica počela, nakon nepunih šest minuta viđen je prvi gol. Rok Kronaveter iskupio se za „glupost“ načinjenu na prvenstvenom duelu protiv Rudara iz Velenja pre nekoliko dana kada je nepotrebno dobio crveni karton i zatresao je mrežu gostujuće ekipe nakon lepe asistencije Hotića.

Međutim, do sledećeg pogotka došli su gosti i to nakon što je Sebastijan Larson dugom loptom perfektno pronašao Henoka Gojtoma, koji je predriblao jednog odbrambenog fudbalera gostiju i smestio loptu iza golmana za 1:1.

Nije to pokolebalo domaće fudbalere koji su ponovo krenuli napred, a samo deset minuta kasnije došli su i do novog gola. Sjajan centaršut iz kornera uputio je Rok Kronaveter i u šesnaestercu je pronašao bivšeg fudbalera Voždovca, Sašu Ivkovića, koji je glavom odlično gađao u „malu mrežu“.

Klužu je u Rumuniji bio dovoljan jedan gol za pobedu protiv Makabija iz Tel Aviva. Moglo je biti i ubedljivije, ali su domaći mogli na put u Izrael i sa dosta nepovoljnijim rezultatom. Ovako, minimalna pobeda im donosi nadu da bi mogli da prođu u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, 1:0.

Jedini gol na utakmici postigao je Bilel Omrani u 22. minutu. On je u šesnaestercu na glavu dočekao centaršut koji je sa leve strane uputio Ćiprijan Deak i bez problema je zakucao loptu pod stativu.

U nastavku susreta isti fudbaler mogao je da duplira prednost, a do gola je mogao i njegov saigrač MarioRondon. Sa druge strane, dobre šanse je u nekoliko navrata imao Čiko Ofoedu, ali nije bio dovoljno staložen u najvažnijim trenucima.

Za kraj, Ferencvaroš je bez ikakvih problema došao do pobede protiv Valete. Može se slobodno reći da je mađarski prvak jednom nogom već u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona i da bi bilo prvoklasno iznenađenje da tim sa Malte ode dalje, iako su gosti pred sam kraj došli do utešnog gola. U Budimpešti je večeras bilo 3:1.

Prvi gol pao je u 19. minutu utakmice nakon kornera koji je izveo Mihal Skavrka. Lep centaršut došao je do glave gruzijskog fudbalera Laše Dvalija, koji je doneo radost navijačima u glavnom gradu Mađarske.

Naredni pogodak viđen je „sa kreča“. Nikolas Pulis je oborio jednog od fudbalera Ferencvaroša u kaznenom prostoru, a sudija Radu Marijan Petersku je pokazao na belu tačku. Odgovornost je preuzeo italijanski fudbaler Davide Lancafame, koji je nekada davno upisao i dva nastupa za slavni Juventus. Nije se obrukao, već je doveo tim iz Budimpešte do prednosti od 2:0.

Isti fudbaler je povisio prednost na 3:0 nakon odličnog pasa koji je po zemlji uputio ukrajinski fudbaler, Oleksandr Zubkov. Lancafame je samo „prebacio“ golmana gostiju.

Ipak, opustili su se previše fudbaleri Ferencvaroša pri kraju utakmice i dopustili su Valeti jedan opasan kontranapad u 85. minutu utakmice koji su ovi krunisali golom. Protrčao je Mario Fontanela po desnoj strani igrališta i centrirao ka Juriju Mesijasu, koji je bukvalno zakucao loptu u mrežu za 3:1.

Do kraja utakmice golove nismo videli, ali jesmo jedno isključenje. Stiv Borg iz redova Valete je pogibljeno startovao na jednog od fudbalera Ferencvaroša i sasvim zasluženo je pre vremena zaslužio da ode u svlačionicu.

Seltik završio ceo posao za poluvreme! Već tada je bilo 3:0 i sve je bilo jasno, a na kraju - 5:0!

Kada igra Seltik onda se sve vrlo brzo zna, posebno kada su protivnici iz nižeg ranga fudbala kao što je Kalju iz Estonije. Škotski tim je lagano slavio s 5:0 (3:0), a već posle 45 minuta je bilo jasno da će tim iz Glazgova izaći kao bolji i sa ovog meča, ali realno i iz celog dvomeča.

Od samog starta je Seltik napadao i samo je bilo pitanje kada će pasti prvi gol. Šanse Grifitsa i Brauna su samo najavili ono što će se dogoditi u 37. minutu. Rajan Kristi je izveo slobodnjak i poslao loptu u šestnaesterac gde se našao Kristofer Ajer, bila je to odlična reakcija glavom za 1:0.

Samo osam minuta kasnije bilo je 2:0. Kristi je izveo penal i bio precizan pa su svi u Glazgovu mogli lakše da dišu. Osladilo se Seltiku sve to pa je u trećem kolu nadoknade prvog dela pao i treći gol.

Na ovom meču je blistao Rajan Kristi koji je bio asistent kod prvog gola, a i sam je postigao dva gola, drugi i četvrti na utakmici. Stvarno je bio vrlo raspoložen za igru i to se odmah videlo.

Već kod 3:0 je i Estoncima bilo sve jasno, a u drugom poluvremenu Seltiku je preostalo samo da odradi posao, pomenuti Kristi je povisio rezultat, pukla je kasnije i petarda, Seltik je izdominirao ovaj duel.

Suštinski revanš nema smisla ni da se igra.

Rezultati 2. kola:

sreda

BATE Borisov - Rosenborg 2:1 (1:1)
/Stasevič pen 5, Skaviš 51 - Konradsen 25/

Kluž - Makabi Tel Aviv 1:0 (1:0)
/Omrani 22/

Ferencvaroš - Valeta 3:1 (2:0)
/Dvali 19, Lanzafame pen 36, 59 - Juri 85/

Maribor - AIK Stokholm 2:1 (1:0)
/Kronaveter 6, Ivković 38 - Goitom 28/

Crvena zvezda - HJK Helsinki 2:0 (1:0)
/Boaće 27', Pavkov 90/

Seltik - Nome Kalju 5:0 (3:0)
/Ajer 37, Kristi 44, 66, Grifits 45+3, Mekgregor 77/

Dandalk - Karabag 1:1 (0:1)
/Oban 78 - Emreli 4/

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar