Имовину продају без питања

Проблеми у вези са продајом имовине у пропалој говедарској фарми „Фармланд“ и даље не престају. Поред тога што се радници и даље боре да добију зарађене, а неисплаћене плате, имовина се продаје без питања. Овога пута судским путем продат је систем за наводњавање, за који је Министарство пољопривреде дало субвенцију.

Република Српска 24.07.2019 | 19:57
Имовину продају без питања
„Фармланд“ кроз обавезе и кредите држави дугује десетине милиона марака. Иако је почетком године најављиван спасоносни потез кинеских инвеститора, за које се говорило да ће купити објекте и постројења за 24 милиона евра, то се није десило. То и не чуди, с озбиром на то да су објекти и некретнине запуштени и претварају се у рушевине. Међутим, оно што је остало употребљиво, продаје се и граби на све начине. Тако је и систем за наводњавање, који је у потпуности субвенционисало министарство пољопривреде, према нашим сазнањима, продат у Србију.

„Овакав однос ће све избрисати, и 'Фармланд', и комплетну имовину, јер тамо је покупљено све што је вриједило, више нема никакве производње и крајње вријеме је да држава као повјерилац са преко 30 милиона марака узме и спаси оно што се спасити може“, каже посланик СДС-а у Народној скупштини Миладин Станић.

Станић каже да „Фармланд“ Пореској управи дугује више од четири милиона марака и да годинама упозорава на лоше стање у овој фирми, али да држава, која је давно требало да реагује, окреће главу од проблема.

Радници и чланови управног одбора „Фармланда“ раније су тврдили да непозната лица односе имовину фирме и да имовина није обезбијеђена. Поред тога, радници и даље безуспјешно покушавају да намире своја потраживања. Зато им је дјелимично и драго што је продаја обављена, јер се надају да ће из тог новца бар један дио добити и радници, тврди адвокат радника „Фармланда“. Очекују наставак продаје имовине.

„Остатак имовине коју смо пописали је мале вриједности, уз изузетак да смо тренутно извршили попис једног монтажно-демонтажног објекта. Ако бисмо успјели да продамо тај објекат, доприноси би се могли дјелимично намирити“, каже Мирослава Дринић, адвокат радника у овом предузећу.

Након што је „Фармланд“ доспио у власништво Драгана Васиљевића, блиског сарадника Милорада Додика, добијао је милионске подстицаје, као и десетине милиона повољних државних кредита. Међутим, вишегодишња небрига за фирму и константно гомилање дугова довели су „Фармланд“ до краха, а према ранијим наводима, преко ове фирме опрано је око 83 милиона државних пара. Из ресорног министарства, које је годинама финансирало „Фармланд“ који није радио, кратко су поручили да су њихове надлежности у „Фармланду“ престале оног момента кад је ову фирму преузео стечајни управник, те да у било које одлуке не могу да се уплићу, нити да коментаришу.



БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Приједор

24.07.2019 18:32

То је уредио Цавицев пајдо, садасњи директор у Електро крајини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЛАДИ СНСД

24.07.2019 18:41

И чава је својевремено омастии бркове у тој државној крави музари

Name

Брзи

24.07.2019 19:42

Треба омладину слат вани на сколовање ,посто ови са купљеним дипломама незнају ни домацинство водит.

Name

РЕ

24.07.2019 19:46

Ово је људи страсно. Граби ко стигне. Има ли било која пљацка у овој дрзави сто није умјесан Додик, његови кумови, његови блиски пријатељи. Ово висе није пљацка, вец циста и јавна отимацина и грабез па ко висе уграби и отме. Мислим да овдје висе нема апсолутно нита у дрзави да ради како треба и да се постује закон. Осмисљена пљацка дрзавне имовине са "Стецајним управницима" То је посебна прица и регуларна пљацка по задатку дрзаве. СТРАСНО!!!!

Name

Генф#

24.07.2019 20:00

Васиљевиц је добар Додиков пајдас, а код Додика се дрзавна имовина разбацује без милости. Примјер Андрицград, а онда Фармланд итд. Додига је нас највеци патриота папак.

Name

поинтер

25.07.2019 00:36

И опет гласајте за Додига...

Name

Јаффа

25.07.2019 04:37

Све криминално што Срби имају испливало је нацповршину. Паметни заћутали или отишли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално стање

25.07.2019 05:03

Бурле, ко је убио Давид-а?

ОДГОВОРИТЕ