Imovinu prodaju bez pitanja

Problemi u vezi sa prodajom imovine u propaloj govedarskoj farmi „Farmland“ i dalje ne prestaju. Pored toga što se radnici i dalje bore da dobiju zarađene, a neisplaćene plate, imovina se prodaje bez pitanja. Ovoga puta sudskim putem prodat je sistem za navodnjavanje, za koji je Ministarstvo poljoprivrede dalo subvenciju.

Republika Srpska 24.07.2019 | 19:57
Imovinu prodaju bez pitanja
„Farmland“ kroz obaveze i kredite državi duguje desetine miliona maraka. Iako je početkom godine najavljivan spasonosni potez kineskih investitora, za koje se govorilo da će kupiti objekte i postrojenja za 24 miliona evra, to se nije desilo. To i ne čudi, s ozbirom na to da su objekti i nekretnine zapušteni i pretvaraju se u ruševine. Međutim, ono što je ostalo upotrebljivo, prodaje se i grabi na sve načine. Tako je i sistem za navodnjavanje, koji je u potpunosti subvencionisalo ministarstvo poljoprivrede, prema našim saznanjima, prodat u Srbiju.

„Ovakav odnos će sve izbrisati, i 'Farmland', i kompletnu imovinu, jer tamo je pokupljeno sve što je vrijedilo, više nema nikakve proizvodnje i krajnje vrijeme je da država kao povjerilac sa preko 30 miliona maraka uzme i spasi ono što se spasiti može“, kaže poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Miladin Stanić.

Stanić kaže da „Farmland“ Poreskoj upravi duguje više od četiri miliona maraka i da godinama upozorava na loše stanje u ovoj firmi, ali da država, koja je davno trebalo da reaguje, okreće glavu od problema.

Radnici i članovi upravnog odbora „Farmlanda“ ranije su tvrdili da nepoznata lica odnose imovinu firme i da imovina nije obezbijeđena. Pored toga, radnici i dalje bezuspješno pokušavaju da namire svoja potraživanja. Zato im je djelimično i drago što je prodaja obavljena, jer se nadaju da će iz tog novca bar jedan dio dobiti i radnici, tvrdi advokat radnika „Farmlanda“. Očekuju nastavak prodaje imovine.

„Ostatak imovine koju smo popisali je male vrijednosti, uz izuzetak da smo trenutno izvršili popis jednog montažno-demontažnog objekta. Ako bismo uspjeli da prodamo taj objekat, doprinosi bi se mogli djelimično namiriti“, kaže Miroslava Drinić, advokat radnika u ovom preduzeću.

Nakon što je „Farmland“ dospio u vlasništvo Dragana Vasiljevića, bliskog saradnika Milorada Dodika, dobijao je milionske podsticaje, kao i desetine miliona povoljnih državnih kredita. Međutim, višegodišnja nebriga za firmu i konstantno gomilanje dugova doveli su „Farmland“ do kraha, a prema ranijim navodima, preko ove firme oprano je oko 83 miliona državnih para. Iz resornog ministarstva, koje je godinama finansiralo „Farmland“ koji nije radio, kratko su poručili da su njihove nadležnosti u „Farmlandu“ prestale onog momenta kad je ovu firmu preuzeo stečajni upravnik, te da u bilo koje odluke ne mogu da se upliću, niti da komentarišu.BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Prijedor

24.07.2019 20:32

To je uredio Cavicev pajdo, sadasnji direktor u Elektro krajini.

ODGOVORITE
Name

MLADI SNSD

24.07.2019 20:41

I čava je svojevremeno omastii brkove u toj državnoj kravi muzari

Name

Brzi

24.07.2019 21:42

Treba omladinu slat vani na skolovanje ,posto ovi sa kupljenim diplomama neznaju ni domacinstvo vodit.

Name

RE

24.07.2019 21:46

Ovo je ljudi strasno. Grabi ko stigne. Ima li bilo koja pljacka u ovoj drzavi sto nije umjesan Dodik, njegovi kumovi, njegovi bliski prijatelji. Ovo vise nije pljacka, vec cista i javna otimacina i grabez pa ko vise ugrabi i otme. Mislim da ovdje vise nema apsolutno nita u drzavi da radi kako treba i da se postuje zakon. Osmisljena pljacka drzavne imovine sa "Stecajnim upravnicima" To je posebna prica i regularna pljacka po zadatku drzave. STRASNO!!!!

Name

Genf#

24.07.2019 22:00

Vasiljevic je dobar Dodikov pajdas, a kod Dodika se drzavna imovina razbacuje bez milosti. Primjer Andricgrad, a onda Farmland itd. Dodiga je nas najveci patriota papak.

Name

pointer

25.07.2019 02:36

I opet glasajte za Dodiga...

Name

Jaffa

25.07.2019 06:37

Sve kriminalno što Srbi imaju isplivalo je nacpovršinu. Pametni zaćutali ili otišli.

ODGOVORITE
Name

realno stanje

25.07.2019 07:03

Burle, ko je ubio David-a?

ODGOVORITE