Вајда: Новак ће престићи Федерера!

Тако и треба да размишља! Тренер Новака Ђоковића Марјан Вајда убеђен је да је петоструки шампион Вимблдона Новак Ђоковић на одличном путу да стигне Роџера Федерера.

Тенис 25.07.2019 | 13:23
Вајда: Новак ће престићи Федерера!
Не само по броју Вимблдона, већ уопште када је реч о Гренд слем трофејима.

Вајда је у великом интервјуу за словачки "Спорт" недавно рекао како је Ђоковић поново на врхунцу своје игре, причао је о његовим квалитетима, али пре свега о завршеном турниру у Лондону.

Финале са Федерером било је драматично, Новак је славио после четири сата и 57 минута игре.

"Федерер је у полуфиналу УС Опена 2011 имао такође две меч лопте и Новак је победио. Рекао сам себи да је тако нешто немогуће више пута поновити. Иако сам у дубини душе веровао да није све готово, нисам очекивао да Федерер направи такву грешку на форхенду, и потом да одигра Новаку на форхенд кад је излазио на мрежу. После тога, почео сам да схватам да Новак може да победи. Нико није очекивао такву драму, али било је најдраматичније до сада. Врх леденог брега", каже Вајда.

Признаје да је Новакова ментална чвстина још једном била кључан фактор.

"Дао сам му одређена тактичка упутства. Више техничке природе, јер се Новак и Федерер јако добро познају. Знали смо да ће Роџер да га извлачи на мрежу. Новак је покушао да га држи на линији прецизним ударцима. Чак и на 15:40 он није помислио да је ван игре и да је све готово. То говори о његовој менталној снази."

Та комуникација погледом између Ђоковића и чланова његовог тима на челу са Вајдом, веома је битна током меча.

"Њега треба охрабрити нарочито на почетку сваког сета. И кад одигра добар ударац. када одигра тактички добар поен, треба му рећи да је урадио баш оно што је желео. Кад је у кризи мора да осети да смо уз њега. Све то долази природно током мечева. Знам кад треба да се 'умешам'. Био сам миран у финалу јер сам се усмерио на тактику, али сам увек био спреман да реагујем када је он то тражио".

Играти против готово свих на стадиону, а уместо "Роџер Роџер" чути повике "Новак Новак". Србин је у свему томе морао да буде и психолошки снажан, да оно што му представља проблем претвори у своју предност. И успео је.

"Сви смо му говорили да мора остати миран. Навијачи су масовно на страни Федерера. Да јед подлегао атмосфери, ишао против публике, почео да ихпровоцира или спусти главу, не би победио. Сам је измислио ту ствар, да чује у својој глави нешто друго. Помогло му је да не реагује бурно на те повиуке са трибина. То би само охрабрило Роџера. Имао је и Новак своју групу навијача, али знатно мању", додао је Новаков тренер.

Новак је годинама уназад тражио и чини се нашао начин како да "уђе у главу" највећим ривалима, Федереру и Надалу. Гледајући од 2011. године он је најдоманинатнији тенисер у свету тениса.

"Играо је много пута са њима. То му је дало сјајну тактичку припремљеност за ово финале. Није журио. Био је у стању да меша ударце и да зна кад је моменат за напад. Био је то сјајан тенис. Било је заодовљство гледати предивну тактичку битку оба играча. Његов ментални склоп је победнички и то је врло важно. Он не пристаје на то да изгуби. Увек се концентрише на наредни моменат".

Посебно је велика ствар била добити три тај-брејка против Федерера.

"То није случајност, већ пажљиво испланирана ствар. То је применио у тај-брејку, посебно у трећем. Перципирао је да је Федерер играо пет сати и да није могао играти са почетним интензитетом. Зато га је терао у дужу размену. Исплатило се. Читао је добро игру и осетио је да су Федерерови ударци краћи."

Вајда је такође рекао како је највећи део славља после победе био у свлачионици. Новак је имао много обавеза, ишао је на шампионску вечеру, стигао је у стан пола часа пре поноћи где су славили сви заједно.

Словачки тренер је са 16 Гренд слем пехара изједначио скор Тонија Надала. Сада су њих двојица најуспешнији тренери у свету тениса.

“Велика је част бити у том друштву, предиван осећај. Добро је што се и ми тренери такмичимо. Новак је освојио турнир, али ја сам га припремао. Отуда је то успех и за мене и моју породицу, целу Словачку. То је леп резултат и за моју земљу", признао је Вајда.

Словачки стручњак уверен је да Ђоковић може да стигне Федерера по броју Гренд слем трофеја.

“И близу је и далеко још. Новак је опет на врхунцу своје игре, сад треба да се опусти, тренира добро и спреми за УС Опен. Планира да осваја Гренд слем турнире и да престигне Федерера. нема разлога да мисли другачије. Мора додуше остати здрав”.

Марјан каже да ће ускоро постати и деда.

“Увек желим да сам са породицом, тренутно очекујемо принову. Ћерка треба да се породи крајем месеца или почетком августа, сви смо нестрпљиви. Наредних месец дана желим да сам са њима, онда ћу се спремати са Новаком за УС Опен”.

Наравно, неизбежно је било и питање о новом члану тима, Горану Иванишевићу и томе како се уклопио.

“После Ролан Гароса били смо тужни јер Новак није победио. Композиција тима се постепено мења. Гебхард је био ту доста година, доћи ће неко нови. Веома сам позитиван и на Горанов долазак гледам тако. Пре Вимблдона нам је требало подићи атмосферу. Горан је донео нову енергију. За сада је све то покушај, не знамо шта ће бити убудуће. Био је са нама недељу дана на Вимблдону, добро смо се разумели. Имамо сличан словенски менталитет. Он је сјајан, весео човек. Видећемо како ће све то деловати убудуће”, закључио је Вајда који је рекао и да је његов однос са Новаком сјајан и да међу њима влада велико поверење.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар