Vajda: Novak će prestići Federera!

Tako i treba da razmišlja! Trener Novaka Đokovića Marjan Vajda ubeđen je da je petostruki šampion Vimbldona Novak Đoković na odličnom putu da stigne Rodžera Federera.

Tenis 25.07.2019 | 13:23
Vajda: Novak će prestići Federera!
Ne samo po broju Vimbldona, već uopšte kada je reč o Grend slem trofejima.

Vajda je u velikom intervjuu za slovački "Sport" nedavno rekao kako je Đoković ponovo na vrhuncu svoje igre, pričao je o njegovim kvalitetima, ali pre svega o završenom turniru u Londonu.

Finale sa Federerom bilo je dramatično, Novak je slavio posle četiri sata i 57 minuta igre.

"Federer je u polufinalu US Opena 2011 imao takođe dve meč lopte i Novak je pobedio. Rekao sam sebi da je tako nešto nemoguće više puta ponoviti. Iako sam u dubini duše verovao da nije sve gotovo, nisam očekivao da Federer napravi takvu grešku na forhendu, i potom da odigra Novaku na forhend kad je izlazio na mrežu. Posle toga, počeo sam da shvatam da Novak može da pobedi. Niko nije očekivao takvu dramu, ali bilo je najdramatičnije do sada. Vrh ledenog brega", kaže Vajda.

Priznaje da je Novakova mentalna čvstina još jednom bila ključan faktor.

"Dao sam mu određena taktička uputstva. Više tehničke prirode, jer se Novak i Federer jako dobro poznaju. Znali smo da će Rodžer da ga izvlači na mrežu. Novak je pokušao da ga drži na liniji preciznim udarcima. Čak i na 15:40 on nije pomislio da je van igre i da je sve gotovo. To govori o njegovoj mentalnoj snazi."

Ta komunikacija pogledom između Đokovića i članova njegovog tima na čelu sa Vajdom, veoma je bitna tokom meča.

"Njega treba ohrabriti naročito na početku svakog seta. I kad odigra dobar udarac. kada odigra taktički dobar poen, treba mu reći da je uradio baš ono što je želeo. Kad je u krizi mora da oseti da smo uz njega. Sve to dolazi prirodno tokom mečeva. Znam kad treba da se 'umešam'. Bio sam miran u finalu jer sam se usmerio na taktiku, ali sam uvek bio spreman da reagujem kada je on to tražio".

Igrati protiv gotovo svih na stadionu, a umesto "Rodžer Rodžer" čuti povike "Novak Novak". Srbin je u svemu tome morao da bude i psihološki snažan, da ono što mu predstavlja problem pretvori u svoju prednost. I uspeo je.

"Svi smo mu govorili da mora ostati miran. Navijači su masovno na strani Federera. Da jed podlegao atmosferi, išao protiv publike, počeo da ihprovocira ili spusti glavu, ne bi pobedio. Sam je izmislio tu stvar, da čuje u svojoj glavi nešto drugo. Pomoglo mu je da ne reaguje burno na te poviuke sa tribina. To bi samo ohrabrilo Rodžera. Imao je i Novak svoju grupu navijača, ali znatno manju", dodao je Novakov trener.

Novak je godinama unazad tražio i čini se našao način kako da "uđe u glavu" najvećim rivalima, Federeru i Nadalu. Gledajući od 2011. godine on je najdomaninatniji teniser u svetu tenisa.

"Igrao je mnogo puta sa njima. To mu je dalo sjajnu taktičku pripremljenost za ovo finale. Nije žurio. Bio je u stanju da meša udarce i da zna kad je momenat za napad. Bio je to sjajan tenis. Bilo je zaodovljstvo gledati predivnu taktičku bitku oba igrača. Njegov mentalni sklop je pobednički i to je vrlo važno. On ne pristaje na to da izgubi. Uvek se koncentriše na naredni momenat".

Posebno je velika stvar bila dobiti tri taj-brejka protiv Federera.

"To nije slučajnost, već pažljivo isplanirana stvar. To je primenio u taj-brejku, posebno u trećem. Percipirao je da je Federer igrao pet sati i da nije mogao igrati sa početnim intenzitetom. Zato ga je terao u dužu razmenu. Isplatilo se. Čitao je dobro igru i osetio je da su Federerovi udarci kraći."

Vajda je takođe rekao kako je najveći deo slavlja posle pobede bio u svlačionici. Novak je imao mnogo obaveza, išao je na šampionsku večeru, stigao je u stan pola časa pre ponoći gde su slavili svi zajedno.

Slovački trener je sa 16 Grend slem pehara izjednačio skor Tonija Nadala. Sada su njih dvojica najuspešniji treneri u svetu tenisa.

“Velika je čast biti u tom društvu, predivan osećaj. Dobro je što se i mi treneri takmičimo. Novak je osvojio turnir, ali ja sam ga pripremao. Otuda je to uspeh i za mene i moju porodicu, celu Slovačku. To je lep rezultat i za moju zemlju", priznao je Vajda.

Slovački stručnjak uveren je da Đoković može da stigne Federera po broju Grend slem trofeja.

“I blizu je i daleko još. Novak je opet na vrhuncu svoje igre, sad treba da se opusti, trenira dobro i spremi za US Open. Planira da osvaja Grend slem turnire i da prestigne Federera. nema razloga da misli drugačije. Mora doduše ostati zdrav”.

Marjan kaže da će uskoro postati i deda.

“Uvek želim da sam sa porodicom, trenutno očekujemo prinovu. Ćerka treba da se porodi krajem meseca ili početkom avgusta, svi smo nestrpljivi. Narednih mesec dana želim da sam sa njima, onda ću se spremati sa Novakom za US Open”.

Naravno, neizbežno je bilo i pitanje o novom članu tima, Goranu Ivaniševiću i tome kako se uklopio.

“Posle Rolan Garosa bili smo tužni jer Novak nije pobedio. Kompozicija tima se postepeno menja. Gebhard je bio tu dosta godina, doći će neko novi. Veoma sam pozitivan i na Goranov dolazak gledam tako. Pre Vimbldona nam je trebalo podići atmosferu. Goran je doneo novu energiju. Za sada je sve to pokušaj, ne znamo šta će biti ubuduće. Bio je sa nama nedelju dana na Vimbldonu, dobro smo se razumeli. Imamo sličan slovenski mentalitet. On je sjajan, veseo čovek. Videćemo kako će sve to delovati ubuduće”, zaključio je Vajda koji je rekao i da je njegov odnos sa Novakom sjajan i da među njima vlada veliko poverenje.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar