Харадинај погнуте главе ушао у суд

- Рамуш Харадинај стигао је у Специјални суд за злочине које су починили бивши припадници ОВК над српским и неалбанским становништвом у Хагу.

Србија 24.07.2019 | 11:10
Харадинај погнуте главе ушао у суд
Како се види на снимцима које су емитовали приштински медији Харадинај је погнуте главе ушао у Специјални суд у Хагу за злочине ОВК над Србима и неалбанским становништвом.

Харадинајево саслушање почело је јутрос око 10 часова по позиву који је добио као осумњичени. Претходно, Суд је саслушао бившег портпарола те паравојне формације, Јакупа Краснићија, пренели су приштински медији. 

Сви медији објавили су фотографију на којој је Харадинај који улази у зграду Специјалног суда. Харадинај ће пред специјалним тужиоцем данас бити саслушан као осумњичен за ратне злочине на територији Косова и Метохије током ратних конфликта крајем деведесетих година.

Рамуш Харадинај је у петак поднео оставку на место премијера управо због саслушања пред Специјалним судом, а данас ће се појавити пред истражитељима.

Наредни потези суда у вези Рамуша Харадинаја нису познати. Није познато за које се злочине терети јер тужилаштво одбија да саопшти информације о томе, наглашавајући да истрага није јавна. 

Бивши председник Косова Јакуп Крашнићи, стигао је у зграду Специјализованог тужилаштва 20-ак минута пре Харадијања, преноси приштинска Коха са лица места.

Специјализовно тужилаштво којим од септембра прошле године руководи амерички тужилац Џек Смит надлежно је за истраживање ратних злочина почињених на Косову и Метојији од 1998. до 2000. године.

Према Закону о Специјализованим већима и Специјализовном тужилаштву, приликом испитивања, Харадинај ће најпре бити упознат са својим правима, међу којима је и право да не износи одбрану - да се брани ћутањем, али уколико одлучи да одбрану изнесе то може да траје дан, два у зависности од тога шта има да каже.



Харадинај је на свом Фејсбук профилу написао да је "Косово кренуло напред на евроатлантском путу и да је "јаче него икада пре, на линији мира и у свеприсутном пријатељству са Сједињеним Државама".

Поновио је да је "Косово спремно за дијалог са Србијом до постизања правно обавезујућег коначног споразума, укључујући и узајамно признавање у постојећим границама".

Такође, навео је да косовско тржиште за производе из централне Србије може бити ослобођено наметнутих такси само у замену за признање косовске независности. 

Харадинај је у петак поднео оставку због позива на саслушање. Тада је рекао да тим чином жели да "одвоји функцију премијера од Рамуша Харадинаја".

(Курир.рс)

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

РС

24.07.2019 09:14

А могли смо фино да зивимо у Југославији фино нас је удесио запад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјетар

24.07.2019 10:31

Према информацијама из Македоније,одлатак Харадинаја у Хаг,није само игра,и медијска кампања,и неце бити бас да само оде и врати се. Има ту много висе од оног сто Вуциц мисли.Сматра се да се Америка одрекла и пустила га низ воду... И да Харадинај мозе да се поздрави са својом ироницном политиком,и глупостима.Несто се креце у правцу који је и реалан и у корист слободе напаценог Српског народа. А и постени Албанци це одахнути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злоцинацки умови

24.07.2019 15:06

То је борба нарко злоцинацке мафије за пријесто, за власт, свакоме од њих треба приватна дрзавица и моц у њој. Обицном цовјеку је зивот пакао.

Name

Косовка

28.07.2019 14:00

фарсаааа ...вец дато милонце у коферце