Haradinaj pognute glave ušao u sud

- Ramuš Haradinaj stigao je u Specijalni sud za zločine koje su počinili bivši pripadnici OVK nad srpskim i nealbanskim stanovništvom u Hagu.

Srbija 24.07.2019 | 11:10
Haradinaj pognute glave ušao u sud
Kako se vidi na snimcima koje su emitovali prištinski mediji Haradinaj je pognute glave ušao u Specijalni sud u Hagu za zločine OVK nad Srbima i nealbanskim stanovništvom.

Haradinajevo saslušanje počelo je jutros oko 10 časova po pozivu koji je dobio kao osumnjičeni. Prethodno, Sud je saslušao bivšeg portparola te paravojne formacije, Jakupa Krasnićija, preneli su prištinski mediji. 

Svi mediji objavili su fotografiju na kojoj je Haradinaj koji ulazi u zgradu Specijalnog suda. Haradinaj će pred specijalnim tužiocem danas biti saslušan kao osumnjičen za ratne zločine na teritoriji Kosova i Metohije tokom ratnih konflikta krajem devedesetih godina.

Ramuš Haradinaj je u petak podneo ostavku na mesto premijera upravo zbog saslušanja pred Specijalnim sudom, a danas će se pojaviti pred istražiteljima.

Naredni potezi suda u vezi Ramuša Haradinaja nisu poznati. Nije poznato za koje se zločine tereti jer tužilaštvo odbija da saopšti informacije o tome, naglašavajući da istraga nije javna. 

Bivši predsednik Kosova Jakup Krašnići, stigao je u zgradu Specijalizovanog tužilaštva 20-ak minuta pre Haradijanja, prenosi prištinska Koha sa lica mesta.

Specijalizovno tužilaštvo kojim od septembra prošle godine rukovodi američki tužilac Džek Smit nadležno je za istraživanje ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metojiji od 1998. do 2000. godine.

Prema Zakonu o Specijalizovanim većima i Specijalizovnom tužilaštvu, prilikom ispitivanja, Haradinaj će najpre biti upoznat sa svojim pravima, među kojima je i pravo da ne iznosi odbranu - da se brani ćutanjem, ali ukoliko odluči da odbranu iznese to može da traje dan, dva u zavisnosti od toga šta ima da kaže.



Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu napisao da je "Kosovo krenulo napred na evroatlantskom putu i da je "jače nego ikada pre, na liniji mira i u sveprisutnom prijateljstvu sa Sjedinjenim Državama".

Ponovio je da je "Kosovo spremno za dijalog sa Srbijom do postizanja pravno obavezujućeg konačnog sporazuma, uključujući i uzajamno priznavanje u postojećim granicama".

Takođe, naveo je da kosovsko tržište za proizvode iz centralne Srbije može biti oslobođeno nametnutih taksi samo u zamenu za priznanje kosovske nezavisnosti. 

Haradinaj je u petak podneo ostavku zbog poziva na saslušanje. Tada je rekao da tim činom želi da "odvoji funkciju premijera od Ramuša Haradinaja".

(Kurir.rs)

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

RS

24.07.2019 09:14

A mogli smo fino da zivimo u Jugoslaviji fino nas je udesio zapad

ODGOVORITE
Name

Vjetar

24.07.2019 10:31

Prema informacijama iz Makedonije,odlatak Haradinaja u Hag,nije samo igra,i medijska kampanja,i nece biti bas da samo ode i vrati se. Ima tu mnogo vise od onog sto Vucic misli.Smatra se da se Amerika odrekla i pustila ga niz vodu... I da Haradinaj moze da se pozdravi sa svojom ironicnom politikom,i glupostima.Nesto se krece u pravcu koji je i realan i u korist slobode napacenog Srpskog naroda. A i posteni Albanci ce odahnuti.

ODGOVORITE
Name

Zlocinacki umovi

24.07.2019 15:06

To je borba narko zlocinacke mafije za prijesto, za vlast, svakome od njih treba privatna drzavica i moc u njoj. Obicnom covjeku je zivot pakao.

Name

Kosovka

28.07.2019 14:00

farsaaaa ...vec dato milonce u koferce