Стопиран тендер за ХЕ "Дабар“?

– Предузеће „Хидроелектрана Дабар“ мораће поново оцјењивати пристигле захтјеве фирми за учешће на тендеру за изградњу хидроелектране „Дабар“, након што је Канцеларија за разматрање жалби БиХ поништила дио поступка за избор најповољнијег понуђача за изградњу ове ХЕ.

Република Српска 24.07.2019 | 08:52
Стопиран тендер за ХЕ "Дабар“?
Одлучујући о жалби конзорцијума, који чине компаније „Цхина Натионал Елецтриц Енгинееринг Цо. Лтд“ из Кине и „РИКО“ из Словеније, Канцеларија за разматрање жалби је прихватила дио навода конзорцијума, док је дио одбацила као неоснован.

Одбачен је дио жалбе конзорцијума који се односи на њихову дисквалификацију из поступка јавне набавке, док су прихваћени наводи да ни остали понуђачи нису доказали кадровску способност.

„Одбијају се наводи конзорцијума изјављени у дијелу оцјене уговорног органа о недопустивости учешћа у такмичарском дијалогу, као неквалификованог кандидата, док се усваја жалбени навод који се односи на оспоравање кандидата који су, према оцјени уговорног органа, доказали кадровску способност“, наводи се у одлуци Канцеларије за жалбе.

Канцеларија је поништила два записника о прегледу и оцјени захтјева за учешће у поступку такмичарског дијалога за финансирање и изградњу објеката ХЕ „Дабар“.

„Ове радње се враћају на поновни поступак оцјене кадровске способности кандидата у дијелу како је оспорен жалбом“, додаје се у одлуци.



У образложењу одлуке којом се поништавају записници, Канцеларија наводи да је у њима, између осталог, наведено да су захтјев за учешће доставила четири кандидата, а да су два кандидата квалификована и прихватљива.

„У дијелу који се односи на образовне и професионалне квалификације кандидата за два кандидата у одвојеним, напријед означеним записницима, наведено је „достављено“. Такав неправилан и неувјерљив приступ уговорног органа оцијењен је неприхватљивим, непоузданим и недовољним да би се несумњиво прихватила оцјена о способности кандидата, те ће понављањем радњи уговорни орган припремити документацију у спису, тако да ће она садржавати потребне аналитичке елементе приказа тражених и достављених доказа“, наводи се у образложењу одлуке.

Предузеће „Хидроелектрана Дабар” расписало је у јануару ове године јавни позив за финансирање и изградњу објеката ХЕ укупне вриједности око 430 милиона КМ. Рок за пријем понуда био је 1. март 2019. године.

Прву фазу такмичарског поступка прошле су двије кинеске компаније које су 22. априла одабране за другу фазу такмичења.

Из даљег такмичења је дисквалификован конзорцијум „ЦНЕЕЦ-РИКО“, након чега је услиједила жалба у којој су тврдили да је тендер за ХЕ „Дабар“ намјештен.



(Цапитал)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ГРАД

24.07.2019 07:07

гдје словенци мијесају у БХ своје прсте ту је велика муљаза на помолу ??? нормално све по закону ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

24.07.2019 07:49

Превара, од тога нема ништа. Како ће дезертери и профитери добити следеће изборе и извлачити милионе ако неко уђе са стране. Само потпуна контрола новца и плаћени гласачи у Херцеговини могу проћи на"тендеру". Кад илија, Лука, Мајо, срђан и екипа напусте ове просторе електро привреда неће постојати или неће бити у власништву РС а Дабар ће бити пропала инвестиција у покушају.

Name

Ре Град

24.07.2019 08:28

Наши политичари су мало мало у Словенији. Као да им је каква Централа у Словенији.

Name

Ре

24.07.2019 10:24

Само Елнос , Ел обнова и Калдера , ја у њих вјерујем.

Name

Бајкер

24.07.2019 08:26

Послије пељесацког моста и виталног интереса отворило се Босњацима да сад заустављају све редом Баја Баја Латину српски

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

24.07.2019 08:58

Има електричара коднас пуно само најбоље раде ,Калдера , Елнос и Ел. Обнова а наши директори имају бонове а само деру репрезентацију по ресторанима , врло брзо све то пропада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

24.07.2019 11:09

Аааааа

Name

Јово

24.07.2019 11:02

Словенци су опасни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

24.07.2019 12:42

Ја би све тендере за све радове дао Интегралу и Проинтеру.Са њима нема неизвјесности. Сви се уграде,нема залби нити пониставања а има и додатних радова(види Грделицка клисура)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесиње

24.07.2019 12:45

Илија,илија,илија...због илије таминдзије народ невесиња стрепи и од светог илије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Замети траг

24.07.2019 15:12

1.Студије изводљивости(знала је Југославија и боље и квалитетније. 2.Ко је прави ткз. инвеститор, тј"пљацкас"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игре

24.07.2019 15:13

Као слуцај "Алумина Бирац"!

ОДГОВОРИТЕ