Министар Мектић о формирању већине

Драган Мектић, министар безбједности Босне и Херцеговине за Н1 је казао да данашња сједница Савјета министара треба да послужи као примјер како да се настави даље. Он је похвалио данашњу сједницу, гдје је било много тачака дневног реда - те да треба престати са опструкцијама који штете интересима грађана.

Република Српска 23.07.2019 | 22:15
Министар Мектић о формирању већине
Мектић је у гостовању поручио да се политичке калкулације и манипулације требају поставити по страни, те да се треба посветити егзистенцијалним питањима у корист грађана.

"До избора смо имали добру атмосферу, то се пореметило након избора, када су одређене партије у разговорима и преговорима, видјеле велики један плијен. То су оне странке које мјесецима покушавају да договоре већину, које су изабрале Колегиј ПСБиХ, и ове странке које себе називају легитимним предсавницима народа. То не значи ништа у ПСБиХ", казао је.

Да ли му смета када кажу да странке које чине Савез за промјене нису легитимни представници Срба?

"Како нисам легитиман представник када сам са 30.000 преференцијалних гласова изабран директно. Додик то говори јер има личних интереса да уђе у Савјет министара и да види имовинску, политичку и другу корист", навео је.

Успјешно је усвојена Одлука о привременом финансирању, а Драган Мектић је навео да би и ту било опструкција да није створена једна атмосфера због које би дошло до притисака, протеста, штрајкова...

"Ризично, јер буквално 20.000 људи треба да оставите без плате, без ичега, а то су људи који премоштавају крај с крајем, који су у кредитима. Послије афере Алуминија, када је доживио крах - сада је требало још неколико деесетина хиљада људи да оставе без егзистенције. Не треба велика памет да се каже да би то било политичко самоубиство", казао је.

Да ли мисли на Драгана Човића?

"С обзиром да су они бојкотовали, он би био докрајчен. Ставља му се на терет Алуминиј, сада једна и гора и тежа ситуација. Тражио је излаз за спашавање голе коже", рекао је.

Драгана Мектића одређени кругови називају "портпаролом СДА", како то коментарише?

"Знам да Човић игра улогу и остварује оно што одговара Додику. Види у њему партнера с којим може мешетарити. Они враћају услуге један другом и одржавају се. У Савјету министара виде шансу да заједнички остварују своје интересе. Зато му ми који нисмо СНСД спречавамо те прљаве интересе", казао је.

Да ли је могућа нова већина на нивоу БиХ? Мирко Шаровић је раније казао да је спреман да буде нови предсједавајући Савјета министара?

"Од свих канидата који се појављују у оптицају - по мени је Шаровић најкомпетентнија особа и личност на основу цијене и искуства", појаснио је.

Да ли је реално да он буде предсједавајући Савјета министара?

"У Представничком дому имају 42 посланика. Онај ко направи већину од 22 - има капацитет да прави Савјет министара", рекао је.

С ким СДС прави већину?

"Са свим партијама унутар БиХ. Једино немамо разговоре са СНСД-ом, да будемо заједнички партнер, ни са ХДЗ-ом. Са свима осталима разговарамо. Има и независних кандидата, има групација које имају једног посланика. Напокон, када смо видјели да нема ништа од власти ових који се називају легитимни - наше је да преговарамо и разговарамо да смо спремни да будемо дио већине. Зависи од других опција", навео је Драган Мектић.

"СДА је расположена за ту причу. Немају ништа против разговора. Нисам примијетио да одбијају једну такву могућност. Треба коалиције да се заснивају на платформама и програмима. Да сутра постигнемо већину која има приближно заједнички поглед на будућност", оцијенио је Мектић.

(Н1)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

КОНАЧНО

23.07.2019 20:21

"То су оне странке које мјесецима покушавају да договоре већину, које су изабрале Колегиј ПСБиХ, и ове странке које себе називају легитимним предсавницима народа. То не значи ништа у ПСБиХ",,,,,,коначно да неко проговори и каже народу истину..ово је мали али веома значајан корак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цик

23.07.2019 20:34

Цик да Цовиц сам себи јос један ноз забије,а наравно,ако вец неког треба да гурне у блато зарад свог спаса онда овај глупи снсд,који користи вето РС а да брани хрватске интересе,глупи ли смо,сваки пут нас латини под ноз гурну зарад лицнох интереса.Браво Мектицу,само будалама то није јасно,да.ке смио да блокира имао би 70% хрватслог становниства против хдз-а,сви су дезавни ухљеби,таман толико их је власт хдз кроз ове деценије власти оставила да зиве овде,остали су побјегло трбухом за крухом.

Name

Лола

23.07.2019 20:51

Мектићу хоћеш ли у власт са Мирком и Немањом и осталим како их ти назва тајкунима??

Name

Посматрач

23.07.2019 21:45

Са свим партијама унутар БиХ. Једино немамо разговоре са СНСД-ом, да будемо заједнички партнер, ни са ХДЗ-ом. И онда се љути кад га зову Бакировим портпаролом... И што је најгоре од једине српске странке која има национални предзнак праве "грађанску" а то је највећа замка за Србе.

Name

Нострадамус

24.07.2019 05:30

Посматрац.Само народна странка никаква национална како не реце за Снсд па и они су народна странка али антисрпска.Нисам љубитељ ни Мехтица ни СДС али Снсд и Додик су најгори .Подрзавам сарадњу сарадњу са СДА и Бакиром па не моземо ми бирати кога це Босњаци да бирају тако је Додик говорио тада ти није сметало и називао си га патриотом а ове називате Бакировцима издајницима итд.Вама је у интересу Србе подијелити и завадити са свима срам вас било.

Name

Ре посматрац

24.07.2019 05:42

Па и Додик це са Бакиром правити вецину,кад СДС прави,онда издајници,кад СНСД,онда је Ок.

Name

Ре Посматрац

24.07.2019 06:44

било је то недавно када је СНСД бојкотовао парламент због Дзаферовица. Данас додику не смета да са тим Дзаферовицем путује у Турску. А не смета ни теби јер си без мозга.

Name

Цеца

24.07.2019 06:55

Кратко и јасно,то су оне странке које су побиједиле!

Name

Па нисмо у Танзанији, све знамо

24.07.2019 07:54

СНСД је интерес разјединити народ, неуспосатава правне дрзаве и њихова дозивотна пљацка. СДС не утице на то ко це кога изабрати у Ф БиХ, док СНСД отворено лобира, као и неке транке из федерације на простору РС.

Name

Цеца

24.07.2019 09:03

Све је то лијепо, али претходно треба побиједити на изборима, снови, пусти снови.

Name

Ре СВИМА

24.07.2019 14:40

Да ли је могуце заобици СНСД цији клуб посланика има 9. српских представника од укупно 14 колико долази из РС Остали су 2 СДС, 2 ПДП и 1. СДА. Да ли је господину Мектицу јасно да 6.посланика у ПС БиХ из РС мозе блокирати било коју одлуку у ПС БиХ. Да ли је познато да СНСД од 5.делегата у Дому Народа има 4 из СНСД а да је довољно 3 да блокира било коју повреду виталног националног интереса или било коју одлуку ПС БиХ.Ту је и цлан предсједниства БиХ из РС. Не треба замајавати јавнос да РС у Сарајеву у СМ , мозе представљати "вецина" од 4.посланика у ПС БиХ који би подрзали нови СМ у односу на "мањину" од 9. који га неби подрзали а који долазе из РС. Немогуце је у новој парламентарној вецини заобици СНСД, уколико бих се то десило замислите гласање српских представника у ПС БиХ 4. ЗА 9. ПРОРИВ у Дом Нарида 1. ЗА 4.ПРОРИВ. или обрнуто. Цињеница је једна без обзира свидјело се то неконе или не а зна то и г-дин Мектиц легитимност представљања на дрзавном нивоу је на страни СНСД.

Name

075

24.07.2019 15:16

@Ре СВИМА Мислим да нисте у праву!

Name

Директ

25.07.2019 09:17

Посматрач, а не смета ти Додикова коалиција по мјери Колинде. :)))

Name

Сасвим логицно

23.07.2019 20:28

Или дефинитивно сви скупа унистени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не ремсе

24.07.2019 08:43

Највеца будалетина медју политицарима. Убједљиво!

Name

Сердар

23.07.2019 20:29

И ја сам за ту опцију.Без Додика и цовица.Мислим да је Саровиц створен за Пресједника Савеза Министара.Умјерен политицар и постен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

24.07.2019 03:48

Јебо тхе он

Name

Ре

24.07.2019 04:42

То је мање важно, колико то да смо протекторат, окупирана држава.

Name

Марко

24.07.2019 05:46

Имам утисак да нико нормалан нема против да Саровиц буде предсједник СМ,без обзира на националну припадност,кад се тако буде бирало,било би наде за ове народе,Додик,Цовиц и Бакир треба да буду бирани на основу уцинка а не крвних зрнацq и да само уцинак мозе бити мјерило смјене или поновног бирања.

Name

Е

24.07.2019 06:06

Мораш да знаш и ти и Мектић да може без Додика и Човића али не може без Срба и Хрвата. То је проблем.

Name

Директ

25.07.2019 09:22

Додик није једнако сви Срби вец око половине.

Name

Лука

23.07.2019 21:35

Браво Драгане..ово је пут као одговор овим који су умислили да су власници РС- е, а то су највеци издајници српског народа. И њихови гласаци треба да размисле ста су им ови испунили од предизборних обецања?! Ниста! Ко скупи 22 гласа у парламенту, формира власт и тацка! Нема овдје силе коју проводе у РС- ој, а они вец 9 мјесеци од избора то не могу да схвате! Овдје су мало скупљи 'папци'..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин СДС

23.07.2019 22:19

Цекај легитимно је да нас је Миле убио на изборима и да СДС има 50 хиљада мање гласова него 2014 и да формира власт ??? Цовјеце то нас је и убило код бирачког тијела , а сад Јос ово би нас докрајцило. Како Мозес изјавити буквално да не прицас са СНСД а уреду ти је СДА. Ти си највећа стетоцина по СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.07.2019 05:49

Хало,па мора се са СДА правити власт,био овак или онај,мало мозга укљуци.Ти би да СНСД,СДС и ХДЗ без босњацких странака праве вецину на нивоу БиХ.

Name

Нострадамус

24.07.2019 09:29

Па Бањалуцанин.Прво је Снсд и Додик рекли да це сарадјивати са Сда и Хдз само неце са СДС.Па 15 година ради против СдС и градјана који не дијеле њихово мисљење.Па изборе у задњих 10 година су добијали на пријетњи уцјенама и утјеривали народу страх у кости.Нормално да це тако увијек побједјивати на силу и послије Милорада бит це Игор.

Name

МЕКТИЦУ

23.07.2019 22:21

СТАВИ ПРСТ НА ЦЕЛО И РАЗМИСЛИ ДА СИ СКОРО И ТИ НЕКОГ ОСТАВИО БЕЗ ПЛАТЕ И ПОСЛА А САМИМ ТИМ И КОМПЛЕТНУ ПОРОДИЦУ БЕЗ ЕГЗИСТЕНЦИЈЕ, ИЗ СВОГ ХИРА И ЈЕР ТИ СЕ МОЗЕ, БЕЗ РАЗЛОГА И ОБРАЗЛОЗЕЊА И НЕМОЈ ПАМЕТОВАТИ О ДРУГИМА, ЕВО ТИ ДОКАЗ И ЛИЦНИ ПРИМЈЕР-БОРАЦ, ПАТРИОТА, СКОЛОВАН, ПОСТЕН И НАРАВНО НЕПОДОБАН ЈЕР ИМА СТАВ И НЕ МИЈЕЊА ГА И НИЈЕ ПРЕЛЕТАЦ НИТИ ЛАЗОВ А ЈОС МАЊЕ ЛОПОВ И ПОЛТРОН, СТО МУ И ЈЕСТЕ ГЛАВНА МАНА.И ЗАТО НА ЦАСТ ТИ ТВОЈА ПРИЦА И ТВОЈА ДЈЕЛА. МОЛИМ ДА ОБЈАВИТЕ ЈЕР ОВО ЈЕ ИСТИНА КОЈА ЦЕ ИЗАЦИ НА ВИДЈЕЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојица

24.07.2019 06:01

Мектиц је искрено за НАТО. Сад да ли из убједјења или нецег другог нека цитаоци оцијене.

Name

Ре Мехтици

24.07.2019 09:32

Онда у сваком слуцају су исти према томе не требас онда да хвалис Додика и Снсд.

Name

24.07.2019 04:29

РАДИТЕ ШТА ГОД ЗНАТЕ САМО НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА НАС ДОДИК УНИШТИО, ИМАМО МИ ПАМЕТНОГ СВИЈЕТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ XЛ

24.07.2019 08:22

ИМАМО И ТЕ КАКО ПАМЕТНИХ ЉУДИ АЛИ ИХ И ВЛАСТ И ОПОЗИЦИЈА (А ТУ УБРАЈАМ И ДОТИЦНОГ ГОВОРНИКА) ЕЛИМИНИСУ ПО КРАТКОМ ПОСТУПКУ УПРАВО ИЗ ТОГ РАЗЛОГА-ПАМЕТ, ЉУДСКОСТ, ДОСЉЕДНОСТ И ЈОС МНОГО ТОГА СТО ЗА ОВАКВЕ ЛИКОВЕ НИЈЕ ПРЕДНОСТ НЕГО МАНА, УДАРА ИМ НА ЕГО И НАРЦИСОИДАМ, КАКО НЕКО МОЗЕ БИТИ ПАМЕТНИЈИ И БОЉИ... ДОК СУ ТАКВИ НА ВОДЕЦИМ ФУНКЦИЈАМА, ТЕСКО НАМА..

Name

Милан

24.07.2019 05:51

Зар ви стварно живите у толиким илузијама. Умјесто да се посветите стању у својој странци ви бјежите од својих проблема. Јуче вам је човјек који је предсједник општинског одбора СДС-а у Челинцу напустио СДС. Ако тако наставите на локалним изборима ће те се борити за изборни цензус. Па коме ви требате такви кад нисте у стању да порадите стање у својој кући, а камоли да говорите како треба стање рјешавати у држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОТА

24.07.2019 06:53

ФОРМИРАТИ САВЈЕТ МИНИСТАРА СТРОГО БЕЗ СНСД, МОРА ЈЕДНОМ КРЕНУТИ КАКО ТРЕБА. КРИМИНАЛЦИ (СНСД) МАРС ВАН!

Name

нико никановиц

24.07.2019 07:18

БРАВО!

Name

Ре Милан

24.07.2019 08:40

Боље ударати по другима а властито двористе пуно отпада док "праве" људе сами протјерују, гледајуци их као конкуренцију а не као сараднике са којима су много доброг могли направити... али ето..боље лајати на друге док им полтрони прелазе из једног дупета у друго за рад лицног интереса.. ста је било ко од њих уцинио да помогне Вукановицу који због казни и доказаних резултата грца у дуговима?! Нико ниста, то није њихова брига, њихова борба ни итерес али народ је препознао и на срамоту вам господо СДСовци..само критикујте и радите на властитој промоцији а резултати вам 0 бодова.. Пуните властите дзепове и удрите на тудје.. Само да знате није народ глуп, ето вам Вукановица за примјер.

Name

Мирко

24.07.2019 06:44

Толико ми је жао гледати како СДС тоне сваким даном све дубље и дубље. Од централне српске народне странке, са Мектићем се полако претвара у пробосанску "грађанску" странку. Републици Српској и Србима је потребан јак и јасно национално профилисан СДС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

25.07.2019 21:49

Нама је Додик назалост судјен да га гледамо и дрзавном нивоу. Најискреније се надам да се то неце десити, посто то би била катастрофа великих размјера. Треба само реци да за 6 година у РС нестало је 200-300 хиљада људи. Настави ли се овај и овакав темпо, РС це бити потпуно празна за 18 година, а мозда и прије! Додику не треба дати прилику да унисти и БиХ!

ОДГОВОРИТЕ