НБА пијаца, дивизија Југозапад...

Далас задржао ростер, Зајон Пеликанс и Расел у новом оделу. . .

Кошарка 24.07.2019 | 00:00
НБА пијаца, дивизија Југозапад...
Стигли смо до самог краја нашег великог прегледа лудог прелазног рока у НБА лиги. До сада смо обрадили дивизије Пацифик, Централ, Југоисток, Северозапад и Пацифик, а остала нам је само дивизија Југозапад.

ДАЛАС МАВЕРИКС

Нови уговори: Кристапс Порзингис (пет година, 158.000.000 долара), Двајт Паувел (три године, 30.000.000 долара), Макси Клебер (четири године, 36.000.000 долара), Доријан Фини-Смит (три године, 12.000.000 долара), Хосе Бареа (једна година, 2.500.000 долара)

Драфт: Ајзеја Роби (45. пик)

Дошли: Сет Кари (четири године, 32.000.000 долара), Делон Рајт (три године, 28.000.000 долара), БобанМарјановић (две године, 7.000.000 долара)

Отишли: Дирк Новицки (престао да игра), Девин Херис, Треј Бурк, Салај Мејри, Костас Адетокунбо

Далас је своје одрадио прошле године када је на драфту узео Луку Дончића, а касније му прикључио Кристапса Порзингиса који је дошао преко трејда из Њујорка. Како Маверикси још нису видели шта може да направи словеначко-летонска комбинација, тако су овог лета радили на томе да пре свега задрже ростер из претходне сезоне како се не би пуно тога мењало.

Питање новог уговора Порзингису никада није био под знаком питања, а Далас је врло брзо вратио у клуб још неколицину играча – Двајта Паувела, Максија Клебера, Доријана Фини-Смита и Хосеа Бареу. Та језгра, заједно с Тимом Кардавејом, Џастином Џексоном и Кортни Лијем, обећава стабилност, а Далас је циљано довео играче на позицијама које су сматрали да су дефицитарне. Сет Кари је већ био у Мавериксима, па је упознат с начином рада Рика Карлајла којем је био потребан још један шутер. Далас доста верује и у Делона Рајта, а Бобан Марјановић је ту дошао као додатни осигурач на позицији центра где ће се борити за минуте поред Двајта Паувела, а на тој позицији ће играти и Макси Клебер, те сам Порзингис.

Далас има једноставну рачуницу – ако Дончић и Порзингис 'кликну', односно ако се Летонац након повредеврати у праву форму, те нађе заједнички језик са Словенцем, у Тексасу имају екипу која ће се годинама борити за сам врх Запада и НБА лиге. Када је већ тако, онда не треба журити и ставити оптерећење на овај двојац већ ове сезоне. Далеко од тога да се Далас и ове сезоне неће 'потући' за место у плејофу, али замислите да је уместо Марка Кјубана ту неки власник који би већ овог лета пожелео да доведе и трећу звезду. Овако ће се Порзингис вратити кошарци у окружењу које се јако добро познаје, а које никако није лоше. Маверикси и осим ове двојице имају простора за унутрашњи напредак, а Карлајл је доказано један од најбољих тренера лиге, па ће итекако бити занимљиво и њих пратити следеће сезоне.

ХЈУСТОН РОКЕТС

Нови уговори: Дануел Хаус (три године, 11.000.000 долара), Остин Риверс (две године, 4.500.000 долара), Џералд Грин (једна година, непознат износ)

Драфт: -

Дошли: Расел Вестбрук (трејд, Оклахома), Тајсон Чендлер (једна година, 2.500.000 долара)

Отишли: Крис Пол (Оклахома), Иман Шумперт, Нене Хиларио, Кенет Фарид

Једно је сигурно – с Дерилом Моријем, ГМ-ом Хјустона никада није досадно. Он никада неће пропустити прилику да Рокетсе учини бољом екипом, па макар повукао потезе који ће се већини чинити чуднима. Тако су га и сада дочекали с довођењем Расела Вестбрука из Оклахоме.

Вестбрук нема добру репутацију у лиги, а сада када га је, након Кевина Дуранта, напустио и Пол Џорџ, не би се рекло баш да је омиљен саиграч, односно да је онај који би осталим кошаркашима гарантовао да могу до титуле. И када је Оклахома објавила да је Вестбрук доступан за трејд, било је оних клубова који су се питали би ли његово довођење био паметан потез. Не и Хјустон, не и Мори.

Он је послао Криса Пола у Тандер, додао и два пика прве рунде те омогућио Оклахоми додатне две замене два пика прве рунде те поново спојио Вестбрука и Џејмса Хардена. И добро је то учинио.

Да се разумемо, Вестбрук итекако има проблема, али у овом тренутку је бољи кошаркаш од Пола. У директној замени је предност на његовој страни, а будућност коју је Хјустон жртвовао додавањем пикова ионако не постоји, јер Рокетси ће ионако у велику деконструкцију када 'Брада' више не буде на високом нивоу. Овако је Мори својем најбољем играчу омогућио нову прилику да нападне врх НБА лиге.

Како ће то функционисати на терену? Како ће се Вестбрук уклопити у систем Хјустона? Па, и није баш да постоји ту неки систем. Мајк ди Ентони је прошле сезоне углавном играо "изолациону" кошарку у којој је Харден држао лопту већину времена у рукама и након блока Клинта Кепела и(ли) Пи-Џеј Такера решавао напад или шутем или асистенцијом за отворену тројку или изнуђивањем прекршаја. Сада ће имати опцију да ће Вестбрук у првих пет секунди напада јурити на противнички кош те покушати да реше напад или шутем или асистенцијом или изнуђивањем прекршаја, а ако не прође, онда долази на ред Харден и његова "изолациона"кошарка. Наравно да овако написано то изгледа једноставно и да тако сигурно неће бити на паркету, али постоји могућност да би њих двојица могли да функционишу заједно. Ко зна, можда Вестбрук у читавој причи нађе додатну мотивацију за доказивање.

А остатак посла обављеног овог лета Мори је такође одрадио школски. Дао је нове уговоре ДануелуХаусу, Остину Риверсу и Џералду Грину који тачно знају која је њихова улога, а довео је ТајсонаЧендлера као осигурача за Капелу. Иако је у годинама, Чендлер је ипак бољи од Ненеа.

МЕМФИС ГРИЗЛИС

Нови уговори: Јонас Валанчиунас (три године, 45.000.000 долара)

Драфт: Џа Морант (други пик), Брендон Кларк (21. пик)

Дошли: Тајус Џонс (три године, 28.000.000 долара), Џај Краудер (трејд, Јута), Андре Игудала (трејд, Голден Стејт), Грејсон Ален (трејд, Јута), Џош Џексон (трејд, Финикс), Ди Ентони Мелтон (трејд, Финикс), Соломон Хил (трејд, Њу Орлеанс преко Атланте), Мајлс Пламли (Атланта), Марко Гудурић (две године, непознат износ)

Отишли: Мајк Конли (Јута), Чандлер Парсонс (Атланта), Џевон Картер (Финикс), Делон Рајт (Далас), Ејвери Бредли(ЛА Лејкерс), Џастин Холидеј (Индијана), Јоаким Ноах, Тајлер Дорси, Тајлер Зелер

Мемфис је направио велики заокрет – у само пола године из клуба су отишли Марк Гасол и Мајк Конли, а већ се знају њихови наследници. Раније се Џен Џексон наметнуо као добар замјена за Гасола, а уместо Колнија нападом би могао да диригује Џа Морант, други пик на овогодишњем драфту којег је Мемфис силно желео, а на крају и добио.

Када је постало јасно да ће Морант доћи, кренуо је Мемфис у реализацију посла за Конлина и у Јути нашао идеалног партнера. Добили су 'Гризлији' сасвим солидан пакет – два пика прве рунде плус Грејсона Аленакојег се дефинитивно исплати још једном пробати, јер се ради о јако младом играчу који можда у Џезу није у потпуности играо како се то од њега очекивало. Дошао је и Џеј Краудер који може да донесе ветеранску мирноћу, али и да послужи као 'жетон' у неком новом трејду, баш као што је то био Кајл Корвер којег је Мемфис одмах проследио у Финикс и за њега добио Џоша Џексона, још једног младог играча којег вредијош једном испробати, али и Ди Ентонија Мелтона, којег су још раније желели да доведу у клуб. Да се у нову сезону уђе с потпуно новим играчима, на позицији плејмејкера доведен је Тајус Џонс из Минесоте.

Мемфис је послужио Голден Стејту као партнер у послу за Андреа Игудалу, а њега ће 'Гризлији' сигурно проследити даље, али ће бити стрпљиви, јер се надају да ће за њега добити још један пик прве рунде. Једног су од Вориорса већ добили. У целом низу трејдова, Мемфис се решио великог уговора Чандлера Парсонса, а још тамо на почетку прелазног рока нови уговор је добио Јонас Валанчијунас, па ће Џастин Џексон још увек већину времена проводити на позицији 'четворке'.

'Гризлијима' ће ова сезона послужити за то да се Морант прилагоди НБА лиги, те да се успоставе добри односиза будућност клуба. Ако Морант и Џексон 'кликну' већ следеће сезоне, то ће бити успех Мемфиса. А ако им се прикључи и докаже неко од младих играча који ће сигурно добити прилику, онда ће то да буде прави бинго.

ЊУ ОРЛЕАНС ПЕЛИКАНС

Нови уговори: Дариус Милер (две године, 14.200.000 долара)

Драфт: Зајон Вилијамсон (први пик), Џексон Хејс (осми пик), Никејл Александер-Вокер (17. пик), МаркосЛузада Силва (35. пик)

Дошли: Брандон Ингра, (трејд, ЛА Лејкерс), Лонзо Балл (трејд, ЛА Лејкерс), Џош Харт (ЛА Лејкерс), Џеј-Џеј Редик (две године, 26.500.000 долара), Дерик Фејворс (трејд, Јута), Николо Мели (две године, 8.000.000 долара)

Отишли: Ентони Дејвис (ЛА Лејкерс), Џулиус Рендл (Њујорк), Соломон Хил (Атланта), Елфрид Пејтон (Њујорк), Стенли Џонсон (Торонто), Чејик Диало (Финикс), Јан Кларк, Кристиан Вуд, Даирис Бертанс (Химки)

Ко би рекао да ће се ситуација с Ентонијем Дејвисом овако расплести? У тренутку када је 'Обрва' затражио трејд, навијачи у Њу Орлеансу су били практично у очају, а онда им је НБА лутрија доделила први пик на драфту, односно Зајона Вилијамсона и опет је кренула еуфорија. А тада је на сцену ступио Дејвид Грифин који је све одрадио маестрално.

Прво је од Лејкерса за Дејвиса добио Брендона Инграма, Лонза Бола и Џоша Харта, три млада играча којасу већ показала вредност, али имају простор за даљи раст. Добио је од Лејкерса и три пика прве рунде од којих је један био четврти на овом драфту, а њега је проследио у Атланту да би се решио уговора Соломона Хила. А није да је Грифин на драфту након Зајона нешто изгубио – није, драфтовао је центра Џексона Хејса који има потенцијал да буде најбољи центар у класи, а Никејл Александер-Вокер је заоштрио ситуацију на бековским позицијама.

А у конкуренцији за бековске позиције је од овог лета и Џеј-Џеј Редик чији ће шут одлично доћи ЏрууХолидеју и Лонзу Болу, а затим је довео Дерика Фејворса и Николу Мелија да појача ротацију под кошем.

Њу Орлеанс има тако занимљиву екипу да ће се многи сигурно одлучити да погледају доста утакмица Пеликанса током сезоне. Не само због Зајона и дефинитивно не због неких резултата, јер они нису предвиђени да дођу ове сезоне. Али неки мањи и могу, лепа је то ротација у Њу Орлеансу. Само је питање како ће се Зајон са својом масом прилагодити НБА кошарци. Ако то прође успешно, биће задовољство ову екипу и гледати.

А ако Зајон докаже да ће бити звезда, а Њу Орлеанс око њега у годинама које долазе не успе да укомпонује екипу за врх Истока, онда им треба одузети франшизу. Трећи пут, након Криса Пола и ЕнтонијаДејвиса, би било превише.

САН АНТОНИО СПУРС

Нови уговори: Руди Геј (две године, 32.000.000 долара)

Драфт: Лука Шаманић (19. пик), Келдон Џонсон (29. пик), Квиндери Ведерспун (49. пик)

Дошли: Демар Керол (три године, 21.000.000 долара), Треј Лајлс (две године, 11.000.000 долара)

Отишли: Давис Бертанс (Вашингтон), Данте Канингем, Квинси Пондекстер

Добро је Маркус Морис насамарио Сан Антонио. Он је практично морао да буде једино право појачање Спурса ове сезоне, већ договорио услове доласка у Тексас, али се онда предомислио пре потписа и отишао у Њујорк за већи новац. Наводно у читавој причи око овог посла постоје неки нерашчишћени рачуни између Никса и Спурса, али важно је да је Грег Поповић остао без играча који би му одлично дошао на позицији "стреч четворке". Овако је уместо Мориса довео Треја Лајлса, али не треба заборавити како је Сан Антонио послао Дависа Бертанса у Вашингтон како би отворио место на "селери кепу" за Мориса. Да су знали да он неће доћи, могуће је да би Бертанс остао у тиму.

Осим тога Сан Антонио није имао превише простора за довођење нових играча па су се задржали на томе да су дали нови уговор Рудију Геју који им још увек може помоћи, а остала појачања траже у унутрашњимрезервама. Још раније су повреде доживели Дежунте Мари и Лони Вокер, а ако њих двојица буду на нивоукоји њихов талент предвиђа, биће то занимљив скуп играча уз Дерика Вајта и Брина Форбса. Треба обратити пажњу на "рукија" Келонда Џонсона који је бриљирао у Летној лиги док је Хрват Лука Шаманић ипак на ниову"пројекта" од којег се ове сезоне не очекује пуно.

Сан Антонио има добру екипу. Нису много мењали, па ће играти на карту уиграности, иако се Мари и Вокерморају вратити након повреда. Ламаркус Олдриџ и Демар Дерозан их и даље могу предводити ка плеј-офу, ту је Јакоб Поелтл, којег Поповић јако воли, те ветерани Марко Белинели и Пети Милс да ускоче ако младим бековима не буде ишло. Занимљив спој младости и искуства. Немојте се кладити против њих.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар