NBA pijaca, divizija Jugozapad...

Dalas zadržao roster, Zajon Pelikans i Rasel u novom odelu. . .

Košarka 24.07.2019 | 00:00
NBA pijaca, divizija Jugozapad...
Stigli smo do samog kraja našeg velikog pregleda ludog prelaznog roka u NBA ligi. Do sada smo obradili divizije Pacifik, Central, Jugoistok, Severozapad i Pacifik, a ostala nam je samo divizija Jugozapad.

DALAS MAVERIKS

Novi ugovori: Kristaps Porzingis (pet godina, 158.000.000 dolara), Dvajt Pauvel (tri godine, 30.000.000 dolara), Maksi Kleber (četiri godine, 36.000.000 dolara), Dorijan Fini-Smit (tri godine, 12.000.000 dolara), Hose Barea (jedna godina, 2.500.000 dolara)

Draft: Ajzeja Robi (45. pik)

Došli: Set Kari (četiri godine, 32.000.000 dolara), Delon Rajt (tri godine, 28.000.000 dolara), BobanMarjanović (dve godine, 7.000.000 dolara)

Otišli: Dirk Novicki (prestao da igra), Devin Heris, Trej Burk, Salaj Mejri, Kostas Adetokunbo

Dalas je svoje odradio prošle godine kada je na draftu uzeo Luku Dončića, a kasnije mu priključio Kristapsa Porzingisa koji je došao preko trejda iz Njujorka. Kako Maveriksi još nisu videli šta može da napravi slovenačko-letonska kombinacija, tako su ovog leta radili na tome da pre svega zadrže roster iz prethodne sezone kako se ne bi puno toga menjalo.

Pitanje novog ugovora Porzingisu nikada nije bio pod znakom pitanja, a Dalas je vrlo brzo vratio u klub još nekolicinu igrača – Dvajta Pauvela, Maksija Klebera, Dorijana Fini-Smita i Hosea Bareu. Ta jezgra, zajedno s Timom Kardavejom, Džastinom Džeksonom i Kortni Lijem, obećava stabilnost, a Dalas je ciljano doveo igrače na pozicijama koje su smatrali da su deficitarne. Set Kari je već bio u Maveriksima, pa je upoznat s načinom rada Rika Karlajla kojem je bio potreban još jedan šuter. Dalas dosta veruje i u Delona Rajta, a Boban Marjanović je tu došao kao dodatni osigurač na poziciji centra gde će se boriti za minute pored Dvajta Pauvela, a na toj poziciji će igrati i Maksi Kleber, te sam Porzingis.

Dalas ima jednostavnu računicu – ako Dončić i Porzingis 'kliknu', odnosno ako se Letonac nakon povredevrati u pravu formu, te nađe zajednički jezik sa Slovencem, u Teksasu imaju ekipu koja će se godinama boriti za sam vrh Zapada i NBA lige. Kada je već tako, onda ne treba žuriti i staviti opterećenje na ovaj dvojac već ove sezone. Daleko od toga da se Dalas i ove sezone neće 'potući' za mesto u plejofu, ali zamislite da je umesto Marka Kjubana tu neki vlasnik koji bi već ovog leta poželeo da dovede i treću zvezdu. Ovako će se Porzingis vratiti košarci u okruženju koje se jako dobro poznaje, a koje nikako nije loše. Maveriksi i osim ove dvojice imaju prostora za unutrašnji napredak, a Karlajl je dokazano jedan od najboljih trenera lige, pa će itekako biti zanimljivo i njih pratiti sledeće sezone.

HJUSTON ROKETS

Novi ugovori: Danuel Haus (tri godine, 11.000.000 dolara), Ostin Rivers (dve godine, 4.500.000 dolara), Džerald Grin (jedna godina, nepoznat iznos)

Draft: -

Došli: Rasel Vestbruk (trejd, Oklahoma), Tajson Čendler (jedna godina, 2.500.000 dolara)

Otišli: Kris Pol (Oklahoma), Iman Šumpert, Nene Hilario, Kenet Farid

Jedno je sigurno – s Derilom Morijem, GM-om Hjustona nikada nije dosadno. On nikada neće propustiti priliku da Roketse učini boljom ekipom, pa makar povukao poteze koji će se većini činiti čudnima. Tako su ga i sada dočekali s dovođenjem Rasela Vestbruka iz Oklahome.

Vestbruk nema dobru reputaciju u ligi, a sada kada ga je, nakon Kevina Duranta, napustio i Pol Džordž, ne bi se reklo baš da je omiljen saigrač, odnosno da je onaj koji bi ostalim košarkašima garantovao da mogu do titule. I kada je Oklahoma objavila da je Vestbruk dostupan za trejd, bilo je onih klubova koji su se pitali bi li njegovo dovođenje bio pametan potez. Ne i Hjuston, ne i Mori.

On je poslao Krisa Pola u Tander, dodao i dva pika prve runde te omogućio Oklahomi dodatne dve zamene dva pika prve runde te ponovo spojio Vestbruka i Džejmsa Hardena. I dobro je to učinio.

Da se razumemo, Vestbruk itekako ima problema, ali u ovom trenutku je bolji košarkaš od Pola. U direktnoj zameni je prednost na njegovoj strani, a budućnost koju je Hjuston žrtvovao dodavanjem pikova ionako ne postoji, jer Roketsi će ionako u veliku dekonstrukciju kada 'Brada' više ne bude na visokom nivou. Ovako je Mori svojem najboljem igraču omogućio novu priliku da napadne vrh NBA lige.

Kako će to funkcionisati na terenu? Kako će se Vestbruk uklopiti u sistem Hjustona? Pa, i nije baš da postoji tu neki sistem. Majk di Entoni je prošle sezone uglavnom igrao "izolacionu" košarku u kojoj je Harden držao loptu većinu vremena u rukama i nakon bloka Klinta Kepela i(li) Pi-Džej Takera rešavao napad ili šutem ili asistencijom za otvorenu trojku ili iznuđivanjem prekršaja. Sada će imati opciju da će Vestbruk u prvih pet sekundi napada juriti na protivnički koš te pokušati da reše napad ili šutem ili asistencijom ili iznuđivanjem prekršaja, a ako ne prođe, onda dolazi na red Harden i njegova "izolaciona"košarka. Naravno da ovako napisano to izgleda jednostavno i da tako sigurno neće biti na parketu, ali postoji mogućnost da bi njih dvojica mogli da funkcionišu zajedno. Ko zna, možda Vestbruk u čitavoj priči nađe dodatnu motivaciju za dokazivanje.

A ostatak posla obavljenog ovog leta Mori je takođe odradio školski. Dao je nove ugovore DanueluHausu, Ostinu Riversu i Džeraldu Grinu koji tačno znaju koja je njihova uloga, a doveo je TajsonaČendlera kao osigurača za Kapelu. Iako je u godinama, Čendler je ipak bolji od Nenea.

MEMFIS GRIZLIS

Novi ugovori: Jonas Valančiunas (tri godine, 45.000.000 dolara)

Draft: Dža Morant (drugi pik), Brendon Klark (21. pik)

Došli: Tajus Džons (tri godine, 28.000.000 dolara), Džaj Krauder (trejd, Juta), Andre Igudala (trejd, Golden Stejt), Grejson Alen (trejd, Juta), Džoš Džekson (trejd, Finiks), Di Entoni Melton (trejd, Finiks), Solomon Hil (trejd, Nju Orleans preko Atlante), Majls Plamli (Atlanta), Marko Gudurić (dve godine, nepoznat iznos)

Otišli: Majk Konli (Juta), Čandler Parsons (Atlanta), Dževon Karter (Finiks), Delon Rajt (Dalas), Ejveri Bredli(LA Lejkers), Džastin Holidej (Indijana), Joakim Noah, Tajler Dorsi, Tajler Zeler

Memfis je napravio veliki zaokret – u samo pola godine iz kluba su otišli Mark Gasol i Majk Konli, a već se znaju njihovi naslednici. Ranije se Džen Džekson nametnuo kao dobar zamjena za Gasola, a umesto Kolnija napadom bi mogao da diriguje Dža Morant, drugi pik na ovogodišnjem draftu kojeg je Memfis silno želeo, a na kraju i dobio.

Kada je postalo jasno da će Morant doći, krenuo je Memfis u realizaciju posla za Konlina i u Juti našao idealnog partnera. Dobili su 'Grizliji' sasvim solidan paket – dva pika prve runde plus Grejsona Alenakojeg se definitivno isplati još jednom probati, jer se radi o jako mladom igraču koji možda u Džezu nije u potpunosti igrao kako se to od njega očekivalo. Došao je i Džej Krauder koji može da donese veteransku mirnoću, ali i da posluži kao 'žeton' u nekom novom trejdu, baš kao što je to bio Kajl Korver kojeg je Memfis odmah prosledio u Finiks i za njega dobio Džoša Džeksona, još jednog mladog igrača kojeg vredijoš jednom isprobati, ali i Di Entonija Meltona, kojeg su još ranije želeli da dovedu u klub. Da se u novu sezonu uđe s potpuno novim igračima, na poziciji plejmejkera doveden je Tajus Džons iz Minesote.

Memfis je poslužio Golden Stejtu kao partner u poslu za Andrea Igudalu, a njega će 'Grizliji' sigurno proslediti dalje, ali će biti strpljivi, jer se nadaju da će za njega dobiti još jedan pik prve runde. Jednog su od Voriorsa već dobili. U celom nizu trejdova, Memfis se rešio velikog ugovora Čandlera Parsonsa, a još tamo na početku prelaznog roka novi ugovor je dobio Jonas Valančijunas, pa će Džastin Džekson još uvek većinu vremena provoditi na poziciji 'četvorke'.

'Grizlijima' će ova sezona poslužiti za to da se Morant prilagodi NBA ligi, te da se uspostave dobri odnosiza budućnost kluba. Ako Morant i Džekson 'kliknu' već sledeće sezone, to će biti uspeh Memfisa. A ako im se priključi i dokaže neko od mladih igrača koji će sigurno dobiti priliku, onda će to da bude pravi bingo.

NJU ORLEANS PELIKANS

Novi ugovori: Darius Miler (dve godine, 14.200.000 dolara)

Draft: Zajon Vilijamson (prvi pik), Džekson Hejs (osmi pik), Nikejl Aleksander-Voker (17. pik), MarkosLuzada Silva (35. pik)

Došli: Brandon Ingra, (trejd, LA Lejkers), Lonzo Ball (trejd, LA Lejkers), Džoš Hart (LA Lejkers), Džej-Džej Redik (dve godine, 26.500.000 dolara), Derik Fejvors (trejd, Juta), Nikolo Meli (dve godine, 8.000.000 dolara)

Otišli: Entoni Dejvis (LA Lejkers), Džulius Rendl (Njujork), Solomon Hil (Atlanta), Elfrid Pejton (Njujork), Stenli Džonson (Toronto), Čejik Dialo (Finiks), Jan Klark, Kristian Vud, Dairis Bertans (Himki)

Ko bi rekao da će se situacija s Entonijem Dejvisom ovako rasplesti? U trenutku kada je 'Obrva' zatražio trejd, navijači u Nju Orleansu su bili praktično u očaju, a onda im je NBA lutrija dodelila prvi pik na draftu, odnosno Zajona Vilijamsona i opet je krenula euforija. A tada je na scenu stupio Dejvid Grifin koji je sve odradio maestralno.

Prvo je od Lejkersa za Dejvisa dobio Brendona Ingrama, Lonza Bola i Džoša Harta, tri mlada igrača kojasu već pokazala vrednost, ali imaju prostor za dalji rast. Dobio je od Lejkersa i tri pika prve runde od kojih je jedan bio četvrti na ovom draftu, a njega je prosledio u Atlantu da bi se rešio ugovora Solomona Hila. A nije da je Grifin na draftu nakon Zajona nešto izgubio – nije, draftovao je centra Džeksona Hejsa koji ima potencijal da bude najbolji centar u klasi, a Nikejl Aleksander-Voker je zaoštrio situaciju na bekovskim pozicijama.

A u konkurenciji za bekovske pozicije je od ovog leta i Džej-Džej Redik čiji će šut odlično doći DžruuHolideju i Lonzu Bolu, a zatim je doveo Derika Fejvorsa i Nikolu Melija da pojača rotaciju pod košem.

Nju Orleans ima tako zanimljivu ekipu da će se mnogi sigurno odlučiti da pogledaju dosta utakmica Pelikansa tokom sezone. Ne samo zbog Zajona i definitivno ne zbog nekih rezultata, jer oni nisu predviđeni da dođu ove sezone. Ali neki manji i mogu, lepa je to rotacija u Nju Orleansu. Samo je pitanje kako će se Zajon sa svojom masom prilagoditi NBA košarci. Ako to prođe uspešno, biće zadovoljstvo ovu ekipu i gledati.

A ako Zajon dokaže da će biti zvezda, a Nju Orleans oko njega u godinama koje dolaze ne uspe da ukomponuje ekipu za vrh Istoka, onda im treba oduzeti franšizu. Treći put, nakon Krisa Pola i EntonijaDejvisa, bi bilo previše.

SAN ANTONIO SPURS

Novi ugovori: Rudi Gej (dve godine, 32.000.000 dolara)

Draft: Luka Šamanić (19. pik), Keldon Džonson (29. pik), Kvinderi Vederspun (49. pik)

Došli: Demar Kerol (tri godine, 21.000.000 dolara), Trej Lajls (dve godine, 11.000.000 dolara)

Otišli: Davis Bertans (Vašington), Dante Kaningem, Kvinsi Pondekster

Dobro je Markus Moris nasamario San Antonio. On je praktično morao da bude jedino pravo pojačanje Spursa ove sezone, već dogovorio uslove dolaska u Teksas, ali se onda predomislio pre potpisa i otišao u Njujork za veći novac. Navodno u čitavoj priči oko ovog posla postoje neki neraščišćeni računi između Niksa i Spursa, ali važno je da je Greg Popović ostao bez igrača koji bi mu odlično došao na poziciji "streč četvorke". Ovako je umesto Morisa doveo Treja Lajlsa, ali ne treba zaboraviti kako je San Antonio poslao Davisa Bertansa u Vašington kako bi otvorio mesto na "seleri kepu" za Morisa. Da su znali da on neće doći, moguće je da bi Bertans ostao u timu.

Osim toga San Antonio nije imao previše prostora za dovođenje novih igrača pa su se zadržali na tome da su dali novi ugovor Rudiju Geju koji im još uvek može pomoći, a ostala pojačanja traže u unutrašnjimrezervama. Još ranije su povrede doživeli Dežunte Mari i Loni Voker, a ako njih dvojica budu na nivoukoji njihov talent predviđa, biće to zanimljiv skup igrača uz Derika Vajta i Brina Forbsa. Treba obratiti pažnju na "rukija" Kelonda Džonsona koji je briljirao u Letnoj ligi dok je Hrvat Luka Šamanić ipak na niovu"projekta" od kojeg se ove sezone ne očekuje puno.

San Antonio ima dobru ekipu. Nisu mnogo menjali, pa će igrati na kartu uigranosti, iako se Mari i Vokermoraju vratiti nakon povreda. Lamarkus Oldridž i Demar Derozan ih i dalje mogu predvoditi ka plej-ofu, tu je Jakob Poeltl, kojeg Popović jako voli, te veterani Marko Belineli i Peti Mils da uskoče ako mladim bekovima ne bude išlo. Zanimljiv spoj mladosti i iskustva. Nemojte se kladiti protiv njih.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar