Борис Џонсон - енглески Трамп?

Нови лидер британских конзервативаца, Борис Џонсон, који ће преузети и функцију британског премијера, тежи томе да буде нови Черчил, док се критичари плаше да ће постати нови Трамп, написао је коментатор Асошијетед преса, након што су конзервативци данас објавили резултате гласања.

Србија 23.07.2019 | 16:04
Борис Џонсон - енглески Трамп?
Џонсон није типичан политичар, почевши од изгледа до понашања, а његову каријеру обиљежили су и бројни скандали. 

Он је контроверзна фигура у британској политици и новинарству. Присталице га виде као духовитог, популарног и привлачног. Критичари и из лијевих и из десних кругова оптужују га за елитизам, неискреност, лијеност и употребу расистичког и хомофобичног језика. 

За разлику од противкандидата на страначким изборима, богаташа и представника британске елите Џеремија Ханта, Џонсон је прије него што је ушао у политичке воде радио и друге послове. 

Након што је дипломирао класичне науке на Универзитету у Оксфорду, у Лондону се запослио као савјетник за менаџмент, али је дао отказ послије само недјељу дана. 

Џонсон је каријеру започео као новинар, а не као политичар, али је убрзо упао у невољу. Почео је да ради у лондонском Тајмсу, гдје је изазвао скандал када је написао чланак о археолошком открићу палате Едварда ИИ. Џонсон је измислио изјаву за коју је лажно тврдио да је добио од историчара Колина Лукаса, иначе свог кума. Џонсон је због тог скандала отпуштен из Тајмса. 

То је успорило његову новинарску каријеру, али успио је да се врати и постао анти-европски оријентисан, забаван и оштар новинар. Поред осталог, радио је као дописник Дејли телеграфа из Брисела а његови чланци су снажно утицали на растуће еуроскептичне ставове британске деснице. 

Борис Џонсон је обављао многе политичке функције. Био је градоначелник Лондона од 2008. до 2016. године, а у наредне двије године био је на мјесту министра спољних послова Велике Британије. 

Амерички предсједник Доналд Трамп подржавао је Џонсона у трци за насљедника Терезе Меј, али је он упркос томе критиковао Трампову одлуку о забрани уласка држављанима муслиманских држава у САД.

Управо због Трумпове подршке, а и сличности у фризурама, Џонсона називају "енглески Трамп". 

Сличности, према многима, иду и даље од фризура јер је Џонсон, као и Трамп политичар који не бјежи од контроверзних тема, контроверзних одлука и изјава које узнемирују јавност.

Џонсон је познат по подршци Брегзиту, али када су грађани на референдуму изабрали управо излазак из ЕУ, он је стао на страну преговарања с Бриселом, одбацујући идеју о плаћању "рачуна" за излазак у износу од 39 милијарди фунти.

Нови лидер конзервативаца је поборник развоја зеленог привредног сектора и промовише заштиту околине, вожњу бицикла и слично.

Џонсон је био и актер разних скандала. Нашао се у центру пажње прошле године када се сазнало да га је супруга Марина Вилер, адвокат, писац и колумниста, након 25 година брака избацила из куће због прељубе. Најгоре је било то што му то није био први пут - познато је пет његових ванбрачних афера. 

Развео се након што је откривена његова афера са Кери Сајмондс, а нови скандал је избио када су комшије позвале полицију због свађе у кући његове девојке у којој су боравили. 

Један од скандала везан је за Београд. У вријеме док је био министар спољних посолова, Џонсона су у Лондону жестоко напали зато што је посјету Београду искористио да промовише своју књигу у Кнез Михајловој улици, преносе медији. 

Борис Џонсон је рођен 19. јуна 1964. године у Њујорку.

Отац му је турског поријекла - прадјед је био Осман Кемал који се покрстио као Вилфред Џонсон, док је његова бака потомак ванбрачне везе краља Џорџа ИИ што га доводи у рођачке везе са великим бројем племића. 

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

БЛ

23.07.2019 14:55

Још један ,,кловн" на високој политичкој сцени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лепи мица

23.07.2019 15:57

Па он је нас као и трамп

Name

Брзи

23.07.2019 19:05

Са бициклом долази на посао.

Name

Бакица

24.07.2019 10:24

Све сами кловнови.Ми мислили да је нас Додо најгори Преварили смо се Има их и горих

ОДГОВОРИТЕ