Смањите шећер у крви уз црни чај

Једна од најчешћих и најопаснијих болести модерног доба је дијабетес типа 2 који не бира ни старосне групе, ни пол људи које напада.

Здравље 23.07.2019 | 09:09
Смањите шећер у крви уз црни чај
Симптоми болести су умор и велика глад, а према неким истраживањима испијање чаја може да помогне у регулацији нивоа шећера у крви. Тако могу да утичу на повећање осетљивости на инсулин који помаже телу да регулише ниво шећера у крви.

Истраживање објављено у Азија Пацифит журналу клиничке исхране бавило се утицајем црног чаја на предијабетичарске пацијенте.

Научници су пратили како овај напитак делује на 24 учесника старости од 20 до 60 година, а уједно је мерен и плацебо ефекат. Доказано је да испијање чаја без додатог млека и шећера може да буде од велике користи, јер има велики потенцијал у смањењу постпрадијалне глукозе у крви.

Истраживање објављено у НЦБИ показује сличне резултате. Анализирани су подаци 40.000 пацијената који су у упитнику одговарали на питања везана за њихове навике у исхрани па су научници тако имали прилике да виде ко од њих конзумира топле напитке и колико често. Они који су пили чај или кафу три пута дневно смањили су ризик од дијабетеса типа 2 за 40 одсто, пише "Даилy Стар".

Црни чај побољшава осетљивост на инсулин и смањује ризик од развоја дијабетеса типа 2. Полифеноли су и познати као антиоксиданти и помажу у заштити од упала и канцера. Другим речима, бенефит из чајева помаже и спречавању дијабетеса типа 2.

Уколико се бринете да можете да добијете дијабетес, посетите вашег лекара и одрадите потребне анализе. На основу симптома лекар ће утврдити имате ли ризик од болести.

Симптоми које не смете да занемарите су: велика жеђ, глад, губитак на тежини, промене расположења, проблеми са спавањем, утрнулост стопала, умор, нејасан вид и висок крвни притисак.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар