ИQ открива везу са Алцхајмером

Болест која је још увек велика мистерија за научнике, може да се уочи још у раном детињству.

Здравље 23.07.2019 | 09:02
ИQ открива везу са Алцхајмером
Научници истичу да болест може да почне да се развија још у раном детињству, а дуго је била повезивана са АПОЕ геном који указује на деменцију. Чак четвртина укупног броја људи носи неку од варијација овог гена, а најчешће је то е4. Они који су носиоци тог гена имају два пута веће шансе да оболе од Алцхајмера, а код неких је тај ризик већи чак и до 5 пута.

Иако се Алцхајмер сматра болешћу старијих људи, истраживање је показало да деца која имају овај е4 ген имају мањи ИQ. Истраживачи су указали на то да је болест у том смислу могуће уочити раније у животу и деловати на превенцији и ублажењу у каснијим годинама.

Истраживање је спроведено на Универзитету Калифорнија, а водила га је докторка Чандра Рејнолдс. У Великој Британији 850.000 људи пати од деменције, а од њих 62 одсто развије Алцхајмер. У Америци 5.8 милиона људи живи са овом болешћу, а до 2050. прогнозе су да ће их бити око 14 милиона.

АПОЕ има највећи познати утицај на развој болести до сада познат научницима. Јавља се у три варијације - као е2, е3 и е4. Свако има две копије гена било да је то е2/е3, е2/е4 или е3/е4. Скоро четвртина људи на свету има као једну од копија е4 ген који дуплира шансе за развој болести, па чак увећава и за три до пет пута.

Мало се зна о утицају АПОЕ на развој мозга и његово здравље у ранијем добу. Испитаници су попуњавали когнитивне тестове у седмој, дванаестој и шеснаестој години живота, а резултат је показао да деца која носе АПОЕ е4 ген имају лошије резултате на тесту интелигенције. Најгоре резултате имали су они који су имали као комбинацију е4/е4 ген.

Истраживање је показало да су жене угроженије када је у питању присуство овог гена. Научници се надају да ће њихово истраживање утицати на подизање свести о овој болести, о њеном раном откривању и превенцији колико је то могуће.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар