Штрајк радника у институцијама БиХ?

Уколико Савјет министара БиХ сутра не одржи сједницу и не усвоји Одлуку о привременом финсирању, на основу које ће бити исплаћене плате за текући мјесец, запослени у заједничким институцијама БиХ најављују штрајк.

Босна и Херцеговина 22.07.2019 | 20:56
Штрајк радника у институцијама БиХ?
Синдикат запослених у заједничким институцијама БиХ већ је предузео мјере и активности за покретање штајка. Ако се не одржи сједница Савјета министара и не усвоји Одлука о привременом финасирању, упитне су исплате плата, накнада и доприноса за више од двадесет хиљада радника. Из Синдиката истичу да, за разлику од именованих и изабраних функционера, односно посланика и министара, они на посао долазе сваки дан и обављају своје дужности. Притом, јавност има погрешну слику и када је ријеч о износу њихових плата.

Најниже плате у заједничким институцијама БиХ имају полицијски службеници, њих нешто више од четири хиљаде, те око десет хиљада припаднка Оружаних снага. Уколико Савјет министара не усвоји Одлуку о привременом финансирању, без мјесечних примања ће остати и породице војника који су у мировним мисијама, а упитне су и интервенције и помоћ становништву у случају несрећа и природних катастрофа.

Економски аналитичар Светлана Ценић запосленима у заједничким институцијама БиХ препоручује да од оних који ради личног интереса блокирају рад институција траже купоне за витални национални интерес. Са тим купонима, каже Ценићева, нека иду у банку да плате кредите, у маркет да купе храну те на шалтер да плате струју и остале комуналије.

Витални национални интерес, додаје Ценићева, треба да буде тај да сви запослени имају плате од којих могу да живе и да се покрећу пројекти који ће ојачати економију. ХДЗ, који је у власти и данас на свим нивоима у БиХ, витални интерес Хрвата требало је да заштити штитећи мостарски „Алуминиј“, а не блокадом институција, сматра Ценићева и поручује да сви који блокирају рад институција блокирају плате и припадницима свог народа и својим потенцијалним гласачима.



БН ТВ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

бисер

22.07.2019 19:26

Да ОХР и медјународна заједница зеле добро народу у БиХ одмах би санкционисали све ове насе билмезе који су се накрали па се сад изивљавају

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМИЈЕШНО

23.07.2019 02:53

СМИЈЕШНО ЈЕ ДА ЛОПОВИ КОЈИ СУ СЕ НАКРАЛИ САД КАО НЕ ДАЈУ НЕКОМ ПЛАТЕ. ПА ОВО НИГДЈЕ НА СВИЈЕТУ НЕМА. УКРАО МИЛИЈАДЕ И ОНОМ КОЈИ РАДИ И ДОЛАЗИ НА ПОСАО,МА ШТА РАДИО КАЖЕ Е НЕ ДАМ ТИ ПЛАТУ ИЗ ПОЛИТИЧКИХ РАЗЛОГА. ИДИОТ ЗЕМЉА.

Name

БејХа Напред!

23.07.2019 05:00

Страјк добродосао, а СМ суспендовати трајно!

Name

075

22.07.2019 19:26

ТЛН су били футуристички визионари! Оплаках када сам видио наслов јер сам се сјетио Ченге и оно када каже "плата море бидне а море и не бидне", ха-ха...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шмрц

22.07.2019 19:30

Туга!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

22.07.2019 19:47

Штрајк значи обуставу рада, заустављање производње или услуга које могу нанијети велику штету послодавцу који се онда на тај начин присиљава да прихвати захтјеве штрајкача. У овом случају ништа се не зауставља и нема никакве штете по послодавца односно државе тако да ови могу штрајкати до миле воље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вајд

22.07.2019 20:23

Да ли могу? Ако поцне страјковати границна полиција и царина ста це тада? Није бас све просто како изгледа

Name

Скептик

23.07.2019 04:34

Царина!!?? Ха ха ха, па они нису луди да штрајкују, биће страјкбрејкери, па они зараде плату за смјену.

Name

владо

22.07.2019 20:24

е оце плату а ниста не радеее

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

22.07.2019 21:02

Хоће ли Звиздић и његова елита у штрајк?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха па зар стварно

22.07.2019 21:05

Чуј изјаве немају да одвоје за рате кредита, струју, воду ово оно. Па питате ли се ви политичари, п@чка вам материна, шта има сиротиња? Нема ни за круха, камоли за рате кредита, за велику већину кредити су СФ, а о рачунима да не причам. Више гладни него сити. Постоји ли ико да повеже нас што ринтамо за 5, 6 стоја код приватника, постоји ли такав синдикат, па да почнемо и ми да страјкујемо???Па не постој јер све сте само себи подредили. Да сам ја неко те плате бих вам скресо па нико се од вас не би политиком бавио нити био на државним јаслама. Срамота!!! Стидите ли се бони икога???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

23.07.2019 06:48

Јеси их наружио, тачно ће одустати од штрајка.

Name

Ацо

22.07.2019 21:17

Цуј око десет хиљада припадника у ОС БИХ имају најнизе плате...колико знам да војник има најнизу плату...а њих нема око десет хиљада...ста је са силним Бригадирима...Пуковницима...Мајорима код њих бас и нису најнизе плате...2 000 км...па нависе...

ОДГОВОРИТЕ