Štrajk radnika u institucijama BiH?

Ukoliko Savjet ministara BiH sutra ne održi sjednicu i ne usvoji Odluku o privremenom finsiranju, na osnovu koje će biti isplaćene plate za tekući mjesec, zaposleni u zajedničkim institucijama BiH najavljuju štrajk.

Bosna i Hercegovina 22.07.2019 | 20:56
Štrajk radnika u institucijama BiH?
Sindikat zaposlenih u zajedničkim institucijama BiH već je preduzeo mjere i aktivnosti za pokretanje štajka. Ako se ne održi sjednica Savjeta ministara i ne usvoji Odluka o privremenom finasiranju, upitne su isplate plata, naknada i doprinosa za više od dvadeset hiljada radnika. Iz Sindikata ističu da, za razliku od imenovanih i izabranih funkcionera, odnosno poslanika i ministara, oni na posao dolaze svaki dan i obavljaju svoje dužnosti. Pritom, javnost ima pogrešnu sliku i kada je riječ o iznosu njihovih plata.

Najniže plate u zajedničkim institucijama BiH imaju policijski službenici, njih nešto više od četiri hiljade, te oko deset hiljada pripadnka Oružanih snaga. Ukoliko Savjet ministara ne usvoji Odluku o privremenom finansiranju, bez mjesečnih primanja će ostati i porodice vojnika koji su u mirovnim misijama, a upitne su i intervencije i pomoć stanovništvu u slučaju nesreća i prirodnih katastrofa.

Ekonomski analitičar Svetlana Cenić zaposlenima u zajedničkim institucijama BiH preporučuje da od onih koji radi ličnog interesa blokiraju rad institucija traže kupone za vitalni nacionalni interes. Sa tim kuponima, kaže Cenićeva, neka idu u banku da plate kredite, u market da kupe hranu te na šalter da plate struju i ostale komunalije.

Vitalni nacionalni interes, dodaje Cenićeva, treba da bude taj da svi zaposleni imaju plate od kojih mogu da žive i da se pokreću projekti koji će ojačati ekonomiju. HDZ, koji je u vlasti i danas na svim nivoima u BiH, vitalni interes Hrvata trebalo je da zaštiti štiteći mostarski „Aluminij“, a ne blokadom institucija, smatra Cenićeva i poručuje da svi koji blokiraju rad institucija blokiraju plate i pripadnicima svog naroda i svojim potencijalnim glasačima.



BN TV

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

biser

22.07.2019 19:26

Da OHR i medjunarodna zajednica zele dobro narodu u BiH odmah bi sankcionisali sve ove nase bilmeze koji su se nakrali pa se sad izivljavaju

ODGOVORITE
Name

SMIJEŠNO

23.07.2019 02:53

SMIJEŠNO JE DA LOPOVI KOJI SU SE NAKRALI SAD KAO NE DAJU NEKOM PLATE. PA OVO NIGDJE NA SVIJETU NEMA. UKRAO MILIJADE I ONOM KOJI RADI I DOLAZI NA POSAO,MA ŠTA RADIO KAŽE E NE DAM TI PLATU IZ POLITIČKIH RAZLOGA. IDIOT ZEMLJA.

Name

BejHa Napred!

23.07.2019 05:00

Strajk dobrodosao, a SM suspendovati trajno!

Name

075

22.07.2019 19:26

TLN su bili futuristički vizionari! Oplakah kada sam vidio naslov jer sam se sjetio Čenge i ono kada kaže "plata more bidne a more i ne bidne", ha-ha...!

ODGOVORITE
Name

Šmrc

22.07.2019 19:30

Tuga!!!

ODGOVORITE
Name

Skeptik

22.07.2019 19:47

Štrajk znači obustavu rada, zaustavljanje proizvodnje ili usluga koje mogu nanijeti veliku štetu poslodavcu koji se onda na taj način prisiljava da prihvati zahtjeve štrajkača. U ovom slučaju ništa se ne zaustavlja i nema nikakve štete po poslodavca odnosno države tako da ovi mogu štrajkati do mile volje.

ODGOVORITE
Name

Vajd

22.07.2019 20:23

Da li mogu? Ako pocne strajkovati granicna policija i carina sta ce tada? Nije bas sve prosto kako izgleda

Name

Skeptik

23.07.2019 04:34

Carina!!?? Ha ha ha, pa oni nisu ludi da štrajkuju, biće strajkbrejkeri, pa oni zarade platu za smjenu.

Name

vlado

22.07.2019 20:24

e oce platu a nista ne radeee

ODGOVORITE
Name

А

22.07.2019 21:02

Хоће ли Звиздић и његова елита у штрајк?

ODGOVORITE
Name

Haha pa zar stvarno

22.07.2019 21:05

Čuj izjave nemaju da odvoje za rate kredita, struju, vodu ovo ono. Pa pitate li se vi političari, p@čka vam materina, šta ima sirotinja? Nema ni za kruha, kamoli za rate kredita, za veliku većinu krediti su SF, a o računima da ne pričam. Više gladni nego siti. Postoji li iko da poveže nas što rintamo za 5, 6 stoja kod privatnika, postoji li takav sindikat, pa da počnemo i mi da strajkujemo???Pa ne postoj jer sve ste samo sebi podredili. Da sam ja neko te plate bih vam skreso pa niko se od vas ne bi politikom bavio niti bio na državnim jaslama. Sramota!!! Stidite li se boni ikoga???

ODGOVORITE
Name

Е

23.07.2019 06:48

Јеси их наружио, тачно ће одустати од штрајка.

Name

Aco

22.07.2019 21:17

Cuj oko deset hiljada pripadnika u OS BIH imaju najnize plate...koliko znam da vojnik ima najnizu platu...a njih nema oko deset hiljada...sta je sa silnim Brigadirima...Pukovnicima...Majorima kod njih bas i nisu najnize plate...2 000 km...pa navise...

ODGOVORITE