ЛШ: Копенхагеново најјаче оружје - тренер!

Стале Солбакен клубу донео осам од укупно 13 титула.  Копенхаген – имају свог Милојевића који је био клинички мртав, паклена крила и тешкаше у 4-4-2. . .  Можда ће најбољи играч отићи ако стигне очекивана понуда из Премијер лиге.

Фудбал 22.07.2019 | 21:56
ЛШ: Копенхагеново најјаче оружје - тренер!
Ако елиминише фински Хелсинки, Црвена звезда ће у 3. колу квалификација за Лигу шампиона играти против данског Копенхагена или ТНС-а из Велса, а много, много веће шансе за пролаз дају се Данцима.

Клуб са севера се укључио у такмичење од другог кола, док су Велшани - у оригиналу ("Тхе Неw Саинтс") претходно елиминисали Фероникели са Косова. У Шорпшајеру је било 2:2 (гости голове дали у 89. и 93. минуту), а у Приштини 1:0 за ТНС.

Поред играчког квалитета, на страни Данаца је и искуство, пошто Копенхаген последњих година редовно игра групну фазу Лиге шампиона или Лиге Европе.

ПРОШЛА СЕЗОНА У ЕВРОПИ

Копенхаген је у квалификацијама за Лигу Европе елиминисао фински Купс, исландски Стјарнан, бугарски ЦСКА и италијанску Аталанту (пеналима после две утакмице без голова). У групи је играо са Зенитом, Бордоом и Славијом из Прага, победивши једино Бордо 2:1, уз ремије са Зенитом 1:1 и Славијом 0:0. Заузео је последње, четврто место.

Највеће заслуге за одличне резултате има 51-годишњи тренер Стале Солбакен, који је 2001. у 33. години завршио играчку каријеру због срчаног удара.

Био је тада члан Копенхагена, а као тренер је током два мандата у клубу (2006-2011. и од 2013) донео осам националних титула од укупно 13. У међувремену је кратко водио Келн и Вулверхемптон, са којима је испадао из лига. 

Од његовог повратка на клупу 2013. године, Копенхаген само једном није успео да се домогне групне фазе једног од два евро-купа. Трипут је играна Лига Европе, а двапут Лига шампиона. У сезони 2016/17, бели су стигли до осмине финала Лиге Европе, а у наредној до шеснаестина.

Тренутно су у прва два кола данског првенства уписали две победе, против Одензеа у гостима (3:2) и Архуса код куће (2:1). По два гола у тим утакмицама дали су нападачи, 20-годишњи Јонас Винд и 34-годишњи Даме Н'Доје из Сенегала, који је прошле сезоне дао 22 гола у 33 првенствене утакмице.

Звезда је претходни пут против неког данског клуба играла 2003, године, када је у првом колу УЕФА купа елиминисала Одензе после драматичног реванша у Београду и победе 4:3 (2:2 је било у Данској). 

Ако прође Хелсинки, Звезда ће и у 3. колу бити домаћин прве утакмице - 6. или 7. августа, док је реванш 13. августа.

У једном тренутку жреба је постојало 50 одсто шанси да ће Црвена звезда извући Ајакс или Динамо из Загреба. На крају је у претпоследњем извлачењу добила за ривала Копенхаген. Наравно, ту се подразумева да црвено-бели у другом колу прођу Хелсинки, а да дански шампион одради посао против слабашног ТНС-а из Велса.

На Маракани су уочи жреба прижељкивали управо Копенхаген. Јер није јак попут Ајакса, није ризичан попут Динама, а Звезда, у случају да Копенхаген прође, преузима статус носиоца у жребу за плеј-оф и не може на Ајакс, Селтик или Динамо, већ на АПОЕЛ, Славију из Прага, БАТЕ Боросив и Јанг Бојсе. Под условом да сви они прођу у плеј-оф.

А какве су Звезди шансе ако дође до очекиваног двобоја с Копенхагеном? Нису лоше... Може да се игра против Данаца, рекли бисмо да су шансе 50:50 или нешто слично.

Данци су најбољи тим у држави у последње две деценије. До 2000. имали су само једну титулу првака Данске, а од тада су освојили чак 12 од могућих 17 шампионских титула и загосподарили тамошњим фудбалом.

Имали су и нека сјајна издања у Европи. Први пласман у Лигу шампиона су изборили у лето 2006. године и мимо свих очекивања прошли у нокаут фазу кроз групу са Барселоном, Рубином и Панатинаикосем, да би их у осмини финала избацио Челси. Од тада су још два пута играли групну фазу Лиге шампиона и оба пута испадали у поменутој фази.

Прошле сезоне су прошли четири кола квалификација за Лигу Европе, да би у групи испали од Зенита, Бордоа и Славије уз једну победу, два ремија и три пораза.

Најзаслужнији за велике успехе клуба у овом веку је тренер Стале Солбакен. Оно што је за звездаше Владан Милојевић, то је за Копенхагенове навијаче некадашњи норвешки репрезентативац. Тренирао их је од 2006. до 2011. када су бележени највећи успеси у историји клуба, потом радио у Вулверхемптону и Келну без већег успеха, да би се 2013. вратио у Копенхаген и опет створио династију.

Солбакен је буквално преживео смрт као играч Копенхагена. Током тренинга 2001. године је доживео инфаркт и срце је престало да му ради. Проглашен је клинички мртвим, али је само захваљујући брзој и чудесној интервенцији хитне помоћи успеода се пробуди после седам минута клиничке смрти. Био је то крај играчке каријере, а тренерску је почео у норвешком Хам Каму, из којег је после четири сезоне дошао у Копенхаген. И успоставио доминацију са осам титула у 13 година.

Што се играчког кадра тиче, Копенхаген има најбоље данске играче у домаћем шампионату и десетак странаца.

На последњем списку данске репрезентације су се нашла тројица играча из домаће лиге и сва тројица су били из Копенхагена. Десни бек Анкерсен је стандардан репрезентативац, млади штопер Виктор Нелсон је добио дебитантски позив, а нападач Роберт Сков је одиграо до сада један меч за динамиташе. Редовни на списковима репрезентације су и искуни дефанзивци Бојлесен и Бјеланд, а често је позиван и крилни нападач Виктор Фишер.

Копенхаген је овог лета остао без двојице битних играча. Стандардни голман Јоронен је прешао у Болоњу за 5.000.000 евра, а талентовани словачки штопер Вавро у Лацио за 10.500.000 евра.

На место голмана је без обештећење доведен искусни Гритебуст из Одензеа као слободан играч, а уместо Вавра изузетно талентовани Виктор Нелсон који је Нордсјиланду плаћен 3.500.000 европских новчаница. То су једине две битне промене у односу на тим који је освојио шамспионску титулу минуле сезоне. Занимнљиво појачање и задњи везни Јенс Стаге који је купљен од Орхуса за 2.000.000 евра, али ће вероватно улазити са клупе као осигурач.

Главна снага Копенхагена је у играчима који су изнели прошлу сезону.

Посебно одскаче гол-машина Роберт Сков (22). Млади крило је прошле сезоне дало 32 гола и забележило 10 асистенција на 48 мечева у свим такмичлењима. За њега се чуло и до Премијер лиге, па се овог лета доста пише о интересовању Тотенхема, Вест Хема и Вулверхемптона за највећи таленат данског фудбала. Трансфер би могао да износи око 18.000.000 евра. Толико Копенхаген тражи за њега. Али мале су шансе да би до трансфера могло да дође пре краја квалификација.

На голу би требало да је стандардан поменути новајлија Гритебуст. Вавро је био стуб одбране у прошлој сезони и наследио га је поменути Нелсон (20). Његово неискуство би могло да буде мач са две оштрице. Ко је рекао Погранчић? Уз њега би у штоперском тандему требало да игра искусни Бјеланд. Леви бек Бојлесен је тешко повређен и неће на терен пре априла, па ће његово место скоро сигурно заузети искусни Швеђанин Бенгстон. На десном боку је већа конкуренција. Уз искусног Анкерсена, ту је Уругвајац Гиљермо Варела, дуго година најављиван као велика нада Манчестер Јунајтеда. Али није ништа урадио... Био је и у Реал Мадриду, Ајнтрахту, враћао се кући у Пењарол да би прошле зиме потписао за Копенхаген.

Солбакен је стара школа и форсира систем 4-4-2 у којем тек понекад игра са „дуплом шестицом“. Та двојица у средини би требало да буду капитен Зека и један од најстандарднијих у прошлој сезони, тркач Расмус ФалкЈенсен. Зека је искусан играч, рођени Португалац који је играјући за Панатинаикос у Грчкој оставио дубок траг па је заиграо и за грчку репрезентацију. Добар у оба правца, има плејмејкерске способности. Алтернатива за њих двојицу је новајлија Стаге.

Највећа опасност Црвеној звезди ће претити са крила. Поменути Сков је паклено десно крило, а на левој страни је Виктор Фишер. О овом момку су се некада у Холандији испредале бајке, био је један од највећих талената Ајакса, али су га повреде и прелазак у Мидлсбро уништили. Мучио се касније и у Мајнцу, да би пре годину и по дана прешао у Копенхаген где је рехабилитовао каријеру. Прошле сезоне је имао 11 голова и 17 асистенција.

И на крају, тандем нападача.

Даме Ндоје је сенегалски нападач и жива легенда клуба. Блистао је оне сезоне када је Копенхаген први пут играо Лигу шампиона и скренуо пажњу на себе. Купила га је московска Локомотива и после две и по године га продала Хал Ситију. Тамо се мучио, па је брзо завршио у Трабзону. Ни тамо није испунио очекивања, био је поизајмљиван Сандерленду, да би га Солбакен вратио кући прошлог лета. И Сенегалац је опет почео да решета. Прошле сезоне је дао 24 гола на 46 утакмица.

У тандему игра са 19-годишњим Јонасом Виндом који је следећа велика ствар данског фудбала. Има 190 центиметара, класичан је сидраш и завршава шансе које му пакују Сков, Фишер, па и Ндоје када се извуче на крило или када се повучле на место другог нападача. Прошле сезоне је имао по шест голова и асистенција на 25 мечева, а из тима је изгурао Кенана Кодра који је касније напустио клуб.

Од играча са клупе џокер би требало да буде офанзивни везиста или лево крило Николај Томсен.

Ако све буде ишло по плану, Црвену звезду чека сличан ривал као Ред Бул Салцбург. Не баш тог квалитета, али са много талентованих играча чије неискуство и младост би могли да се искористе. Са крила прети највећа опасност и ту ће Звездини бекови бити на великим мукама. Али показао је Владан Милојевић да може да демонтира и јаче системе од Копенхагеновог.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар