LŠ: Kopenhagenovo najjače oružje - trener!

Stale Solbaken klubu doneo osam od ukupno 13 titula.  Kopenhagen – imaju svog Milojevića koji je bio klinički mrtav, paklena krila i teškaše u 4-4-2. . .  Možda će najbolji igrač otići ako stigne očekivana ponuda iz Premijer lige.

Fudbal 22.07.2019 | 21:56
LŠ: Kopenhagenovo najjače oružje - trener!
Ako eliminiše finski Helsinki, Crvena zvezda će u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona igrati protiv danskog Kopenhagena ili TNS-a iz Velsa, a mnogo, mnogo veće šanse za prolaz daju se Dancima.

Klub sa severa se uključio u takmičenje od drugog kola, dok su Velšani - u originalu ("The New Saints") prethodno eliminisali Feronikeli sa Kosova. U Šorpšajeru je bilo 2:2 (gosti golove dali u 89. i 93. minutu), a u Prištini 1:0 za TNS.

Pored igračkog kvaliteta, na strani Danaca je i iskustvo, pošto Kopenhagen poslednjih godina redovno igra grupnu fazu Lige šampiona ili Lige Evrope.

PROŠLA SEZONA U EVROPI

Kopenhagen je u kvalifikacijama za Ligu Evrope eliminisao finski Kups, islandski Stjarnan, bugarski CSKA i italijansku Atalantu (penalima posle dve utakmice bez golova). U grupi je igrao sa Zenitom, Bordoom i Slavijom iz Praga, pobedivši jedino Bordo 2:1, uz remije sa Zenitom 1:1 i Slavijom 0:0. Zauzeo je poslednje, četvrto mesto.

Najveće zasluge za odlične rezultate ima 51-godišnji trener Stale Solbaken, koji je 2001. u 33. godini završio igračku karijeru zbog srčanog udara.

Bio je tada član Kopenhagena, a kao trener je tokom dva mandata u klubu (2006-2011. i od 2013) doneo osam nacionalnih titula od ukupno 13. U međuvremenu je kratko vodio Keln i Vulverhempton, sa kojima je ispadao iz liga. 

Od njegovog povratka na klupu 2013. godine, Kopenhagen samo jednom nije uspeo da se domogne grupne faze jednog od dva evro-kupa. Triput je igrana Liga Evrope, a dvaput Liga šampiona. U sezoni 2016/17, beli su stigli do osmine finala Lige Evrope, a u narednoj do šesnaestina.

Trenutno su u prva dva kola danskog prvenstva upisali dve pobede, protiv Odenzea u gostima (3:2) i Arhusa kod kuće (2:1). Po dva gola u tim utakmicama dali su napadači, 20-godišnji Jonas Vind i 34-godišnji Dame N'Doje iz Senegala, koji je prošle sezone dao 22 gola u 33 prvenstvene utakmice.

Zvezda je prethodni put protiv nekog danskog kluba igrala 2003, godine, kada je u prvom kolu UEFA kupa eliminisala Odenze posle dramatičnog revanša u Beogradu i pobede 4:3 (2:2 je bilo u Danskoj). 

Ako prođe Helsinki, Zvezda će i u 3. kolu biti domaćin prve utakmice - 6. ili 7. avgusta, dok je revanš 13. avgusta.

U jednom trenutku žreba je postojalo 50 odsto šansi da će Crvena zvezda izvući Ajaks ili Dinamo iz Zagreba. Na kraju je u pretposlednjem izvlačenju dobila za rivala Kopenhagen. Naravno, tu se podrazumeva da crveno-beli u drugom kolu prođu Helsinki, a da danski šampion odradi posao protiv slabašnog TNS-a iz Velsa.

Na Marakani su uoči žreba priželjkivali upravo Kopenhagen. Jer nije jak poput Ajaksa, nije rizičan poput Dinama, a Zvezda, u slučaju da Kopenhagen prođe, preuzima status nosioca u žrebu za plej-of i ne može na Ajaks, Seltik ili Dinamo, već na APOEL, Slaviju iz Praga, BATE Borosiv i Jang Bojse. Pod uslovom da svi oni prođu u plej-of.

A kakve su Zvezdi šanse ako dođe do očekivanog dvoboja s Kopenhagenom? Nisu loše... Može da se igra protiv Danaca, rekli bismo da su šanse 50:50 ili nešto slično.

Danci su najbolji tim u državi u poslednje dve decenije. Do 2000. imali su samo jednu titulu prvaka Danske, a od tada su osvojili čak 12 od mogućih 17 šampionskih titula i zagospodarili tamošnjim fudbalom.

Imali su i neka sjajna izdanja u Evropi. Prvi plasman u Ligu šampiona su izborili u leto 2006. godine i mimo svih očekivanja prošli u nokaut fazu kroz grupu sa Barselonom, Rubinom i Panatinaikosem, da bi ih u osmini finala izbacio Čelsi. Od tada su još dva puta igrali grupnu fazu Lige šampiona i oba puta ispadali u pomenutoj fazi.

Prošle sezone su prošli četiri kola kvalifikacija za Ligu Evrope, da bi u grupi ispali od Zenita, Bordoa i Slavije uz jednu pobedu, dva remija i tri poraza.

Najzaslužniji za velike uspehe kluba u ovom veku je trener Stale Solbaken. Ono što je za zvezdaše Vladan Milojević, to je za Kopenhagenove navijače nekadašnji norveški reprezentativac. Trenirao ih je od 2006. do 2011. kada su beleženi najveći uspesi u istoriji kluba, potom radio u Vulverhemptonu i Kelnu bez većeg uspeha, da bi se 2013. vratio u Kopenhagen i opet stvorio dinastiju.

Solbaken je bukvalno preživeo smrt kao igrač Kopenhagena. Tokom treninga 2001. godine je doživeo infarkt i srce je prestalo da mu radi. Proglašen je klinički mrtvim, ali je samo zahvaljujući brzoj i čudesnoj intervenciji hitne pomoći uspeoda se probudi posle sedam minuta kliničke smrti. Bio je to kraj igračke karijere, a trenersku je počeo u norveškom Ham Kamu, iz kojeg je posle četiri sezone došao u Kopenhagen. I uspostavio dominaciju sa osam titula u 13 godina.

Što se igračkog kadra tiče, Kopenhagen ima najbolje danske igrače u domaćem šampionatu i desetak stranaca.

Na poslednjem spisku danske reprezentacije su se našla trojica igrača iz domaće lige i sva trojica su bili iz Kopenhagena. Desni bek Ankersen je standardan reprezentativac, mladi štoper Viktor Nelson je dobio debitantski poziv, a napadač Robert Skov je odigrao do sada jedan meč za dinamitaše. Redovni na spiskovima reprezentacije su i iskuni defanzivci Bojlesen i Bjeland, a često je pozivan i krilni napadač Viktor Fišer.

Kopenhagen je ovog leta ostao bez dvojice bitnih igrača. Standardni golman Joronen je prešao u Bolonju za 5.000.000 evra, a talentovani slovački štoper Vavro u Lacio za 10.500.000 evra.

Na mesto golmana je bez obeštećenje doveden iskusni Gritebust iz Odenzea kao slobodan igrač, a umesto Vavra izuzetno talentovani Viktor Nelson koji je Nordsjilandu plaćen 3.500.000 evropskih novčanica. To su jedine dve bitne promene u odnosu na tim koji je osvojio šamspionsku titulu minule sezone. Zanimnljivo pojačanje i zadnji vezni Jens Stage koji je kupljen od Orhusa za 2.000.000 evra, ali će verovatno ulaziti sa klupe kao osigurač.

Glavna snaga Kopenhagena je u igračima koji su izneli prošlu sezonu.

Posebno odskače gol-mašina Robert Skov (22). Mladi krilo je prošle sezone dalo 32 gola i zabeležilo 10 asistencija na 48 mečeva u svim takmičlenjima. Za njega se čulo i do Premijer lige, pa se ovog leta dosta piše o interesovanju Totenhema, Vest Hema i Vulverhemptona za najveći talenat danskog fudbala. Transfer bi mogao da iznosi oko 18.000.000 evra. Toliko Kopenhagen traži za njega. Ali male su šanse da bi do transfera moglo da dođe pre kraja kvalifikacija.

Na golu bi trebalo da je standardan pomenuti novajlija Gritebust. Vavro je bio stub odbrane u prošloj sezoni i nasledio ga je pomenuti Nelson (20). Njegovo neiskustvo bi moglo da bude mač sa dve oštrice. Ko je rekao Pogrančić? Uz njega bi u štoperskom tandemu trebalo da igra iskusni Bjeland. Levi bek Bojlesen je teško povređen i neće na teren pre aprila, pa će njegovo mesto skoro sigurno zauzeti iskusni Šveđanin Bengston. Na desnom boku je veća konkurencija. Uz iskusnog Ankersena, tu je Urugvajac Giljermo Varela, dugo godina najavljivan kao velika nada Mančester Junajteda. Ali nije ništa uradio... Bio je i u Real Madridu, Ajntrahtu, vraćao se kući u Penjarol da bi prošle zime potpisao za Kopenhagen.

Solbaken je stara škola i forsira sistem 4-4-2 u kojem tek ponekad igra sa „duplom šesticom“. Ta dvojica u sredini bi trebalo da budu kapiten Zeka i jedan od najstandardnijih u prošloj sezoni, trkač Rasmus FalkJensen. Zeka je iskusan igrač, rođeni Portugalac koji je igrajući za Panatinaikos u Grčkoj ostavio dubok trag pa je zaigrao i za grčku reprezentaciju. Dobar u oba pravca, ima plejmejkerske sposobnosti. Alternativa za njih dvojicu je novajlija Stage.

Najveća opasnost Crvenoj zvezdi će pretiti sa krila. Pomenuti Skov je pakleno desno krilo, a na levoj strani je Viktor Fišer. O ovom momku su se nekada u Holandiji ispredale bajke, bio je jedan od najvećih talenata Ajaksa, ali su ga povrede i prelazak u Midlsbro uništili. Mučio se kasnije i u Majncu, da bi pre godinu i po dana prešao u Kopenhagen gde je rehabilitovao karijeru. Prošle sezone je imao 11 golova i 17 asistencija.

I na kraju, tandem napadača.

Dame Ndoje je senegalski napadač i živa legenda kluba. Blistao je one sezone kada je Kopenhagen prvi put igrao Ligu šampiona i skrenuo pažnju na sebe. Kupila ga je moskovska Lokomotiva i posle dve i po godine ga prodala Hal Sitiju. Tamo se mučio, pa je brzo završio u Trabzonu. Ni tamo nije ispunio očekivanja, bio je poizajmljivan Sanderlendu, da bi ga Solbaken vratio kući prošlog leta. I Senegalac je opet počeo da rešeta. Prošle sezone je dao 24 gola na 46 utakmica.

U tandemu igra sa 19-godišnjim Jonasom Vindom koji je sledeća velika stvar danskog fudbala. Ima 190 centimetara, klasičan je sidraš i završava šanse koje mu pakuju Skov, Fišer, pa i Ndoje kada se izvuče na krilo ili kada se povučle na mesto drugog napadača. Prošle sezone je imao po šest golova i asistencija na 25 mečeva, a iz tima je izgurao Kenana Kodra koji je kasnije napustio klub.

Od igrača sa klupe džoker bi trebalo da bude ofanzivni vezista ili levo krilo Nikolaj Tomsen.

Ako sve bude išlo po planu, Crvenu zvezdu čeka sličan rival kao Red Bul Salcburg. Ne baš tog kvaliteta, ali sa mnogo talentovanih igrača čije neiskustvo i mladost bi mogli da se iskoriste. Sa krila preti najveća opasnost i tu će Zvezdini bekovi biti na velikim mukama. Ali pokazao je Vladan Milojević da može da demontira i jače sisteme od Kopenhagenovog.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar