СП - 1/4-финале: Нека падне и та Шпанија!

Традиција на страни Србије у дуелима са старим знанцем. Од 17 утакмица у протеклих девет година, Шпанци само једном добили нашу репрезентацију после 32 минута игре и то ове године у Европа купу. Највећа опасност прети од распуцаног Алберта Мунариза.

Остали спортови 22.07.2019 | 20:21
СП - 1/4-финале: Нека падне и та Шпанија!
Озији против Европљана. Једино је Аустралија ван Старог континента успела да се ушуња у четвртфинале Старог континента за ватерполисте у Јужној Кореји после бољег извођења петераца против Црне Горе. Остало је све протекло без изненађења, а сада следи расплет.

Србија је у Гванџуу стигла ослабљена, без седморице најбољих и најискуснијих ватерполиста, али и без Филипа Филиповића, Андрије Прлаиновића, Душка и Гојка Пијетловића, Милана Алексића, Бранислава и Стефана Митровићанаша репрезентација је показала да је сила у базену. Подмлађени пулени селектора Дејана Савића дижу форму како се шампионат ближи завршници. После једва извојеваног бода (10:10) против Црногораца на старту уследио је српски цунами против Грка и обезбеђен директан пласман у четвртфинале.

У борби за полуфинале ривал Делфинима је стари знанац – Шпанија. Биће то реприза прошлогодишњег финала Европског првенства у Барселони, када је наша селекција после драме и петераца успела да одбрани круну шампиона Старог континента.

Искуство је на страни Шпаније, елан и жеља за доказивањем неких нових Делфина адут је Србије. Традиција је на страни Србије. У протеклој деценији, чак 17 пута су се ове репрезентације сусреле, а Фурија има само једну победу после 32 минута. То се догодило ове године у четвртфиналу Европа купа када су Шпанци славили са 13:12. Претходних 16 сусрета, Србија је добила 13. Три пута су пуцани петерци, а наша репрезенација је два пута била успешније после пенала. Пре две године на Светском првенству у Будимпешти Србија је била убедљива против Шпаније – 11:5.

„Шпанија је јака репрезентација којој су контре, али и индивидуални квалитети играча обележје. Морамо да поновимо одбрану и верујем да ћемо умети са тим да се изборимо. За већину играча нашег тима ово ће бити можда најважнија утакмица у каријери и са тим притиском треба да се носимо“, рекао је капитен Србије на овом Светском првенству Милош Ћук.

Већина играча репрезентације Шпаније бране боје Барселонете, годинама најбољег тима на Иберијском полуострву. У Јужној Кореји се по реализаторским способностима издваја Алберто Мунариз. Он је у осмини финала у победи Шпаније против Јапана са 15:7 постигао чак шест голова. Осим њега окосница селекције су Алваро Гранадос, Алберто Баросо, Мигел дел Торо, а вођа овог тима је искусни капитен Фелипе Пероне.

Од леворуког бомбардера Душана Мандића очекује се да решета мрежу Шпанаца.

„Спремни смо за четвртфинале, знали смо и раније да ће бити Шпанија. Можемо да се супротставимо вицешампиону Европе. До сада смо урадили све што смо желели и хоћемо да наставимо тако“, порука је Душана Мандића.

Подршку репрезентацији пружио је и капитен ове генерације Филип Филиповић, коме је Савић дао слободно лето.

„Наша екипа је показала да најгора ствар која може противнику да се деси јесте да потцени овај састав. По ко зна који пут се показало да не играју имена, већ момци који су одлучни и спремни да у тренутку дају све од себе и покажу жељу за победом. То је оно што их је и против Грчке и у једном делу меча против Црне Горе издвојило. Шпанију смо и очекивали у четвртфиналу и дефинитивно ће бити тежак противник. Међутим, сматрам да момци треба да се окрену својој игри, да остану мирни и своји, а онда неће много зависити од Шпаније, већ од наше игре и нема разлога да тако не буде“, рекао је Филиповић за свој сајт.

Хрвати отписали Немце, Мађарска без прве звезде! Светски шампион из Будимпеште 2017. године апсолутни фаворит у четвртфиналу Светског првенства у Јужној Кореји. За наше северне суседе до краја шампионата неће играти најбољи ватерполиста Денеш Варга.

После одласка подмлађене репрезентације Србије на Светско првенство у Јужној Кореји улогу првог фаворита за злато има Хрватска. Изабранице Ивице Туцка оправдали су ту улогу у групној фази првенства. Прегазили су Аустралију и САД са по 10 голова разлике и најавили да неће тако лако да препусте светски трон из Будимпеште пре две године.

Ватерполо је спорт где су изненађење ретка, па би само чудо могло да се догоди да Хрватску не гледамо у полуфиналу. Немачка је уласком међу осам најбољих селекција планете остварила циљ. Свесне су Баракуде да су први фаворити за злато у Гванџуу.

„Ми смо квалитетнија репрезентација, дилеме нема, али ово што су Немци показали досад, пре свега у трећем колу групе против Италије где су до последњег минута имали победу у рукама, па и против Јапана, то мора да нас упозори. Неће то бити безазлена утакмица. Она носи пуно, а нама може однети све. Ми смо овде дошли за нешто више, а не да играмо против Немачке“, рекао је селектор Баракуда Ивица Туцак за сајт Ватерполо савеза Хрватске.

Анте Вукичевић, најбољи стрелац Хрватске, још је опрезнији од селектора.

"Имају они квалитетне играче, изузетно су физички јаки. Ми их максимално респектујемо, независно од тога што мислимо да смо бољи. Три дана размишљамо само о Немцима“, рекао је Вукичевић.

У последње три утакмице, Хрватска је сва три пута убедљиво славила. Прво у гостима, у Светској лиги у сезони 2017/18 било је 13:4. У Славонском Броду је било - 14:8, а ове године у пријатељском мечу - 22:10.

Немачка није имала проблема у осмини финала против Јужне Африке (25:5). У селекцији је доста натурализованих ватерполиста - Хрват Мате Ћук, леворуки Црногорац Марин Рестовић и Холанђанин Лук Гилен.

Мађарској се после Хрватске дају највеће шансе за злато. Међутим, на старту шампионата у Гванџуу наше северне суседе је задесио велики пех. Повредио се њихов најбољи играч, ватерполиста шампиона Европе Ференцвароша Денеш Варга. Он је зарадио прелом палца десне руке. Биће уз тим, али неће моћи да игра до крај првенства.

Селектор Тамаш Марц је изјавио да очекује од екипе да додатним напором надокнади његово одсуство.

„Варга ће остати са нама и наставићемо борбу са 12 играча. Очекујем да екипа додатним напором надоканди његово одсуство“, рекао је Марц.

Ривал у четвртфиналу је Аустралија, једина селекција ван Европе која је изборила пласман међу осам најбољих тимова планете. Озији су прошлог месеца били трећи у Светској лиги у Боеграду. У борби за бронзу чета хрватског стручњака Елвиса Фатовића је после петераца победила Мађарску. Ипак, вицешампион света је на Ташу играо са другим тимом, чувајући најбоље за СП. И поред хендикепа, неиграње Варге, Мађари су квалитетниј и ближи полуфиналу.

Највећа неизвесност требало би да буде у мечу Италије и Грчке. Традиција последњих година је на страни Азура, који су добили последње три утакмице (једну после петераца). Италијани су одморнији, имали су три дана паузе, док су Хелени играли тежак сусрет осмине финала против Американца које су сломили тек у последњој четвртини (11:9).

СВЕТСКО ПРВЕНСТВО (ГВАНЏУ, ЈУЖНА КОРЕЈА):

Уторак

ЧЕТВРТФИНАЛЕ

07.00: Србија - Шпанија 
08.30: Хрватска – Немачка
10.00: Мађарска - Аустралија 
11.30: Италија - Грчка 

ЗА ПЛАСМАН ОД 9. ДО 12. МЕСТА

04.00 Јапан – Јужна Кореја
05.30 Црна Гора – САД

ЗА ПЛАСМАН ОД 13. ДО 16. МЕСТА

01.00 Јужна Кореја – Нови Зеланд
02.30 Казахстан - Бразил



Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар