SP - 1/4-finale: Neka padne i ta Španija!

Tradicija na strani Srbije u duelima sa starim znancem. Od 17 utakmica u proteklih devet godina, Španci samo jednom dobili našu reprezentaciju posle 32 minuta igre i to ove godine u Evropa kupu. Najveća opasnost preti od raspucanog Alberta Munariza.

Ostali sportovi 22.07.2019 | 20:21
SP - 1/4-finale: Neka padne i ta Španija!
Oziji protiv Evropljana. Jedino je Australija van Starog kontinenta uspela da se ušunja u četvrtfinale Starog kontinenta za vaterpoliste u Južnoj Koreji posle boljeg izvođenja peteraca protiv Crne Gore. Ostalo je sve proteklo bez iznenađenja, a sada sledi rasplet.

Srbija je u Gvandžuu stigla oslabljena, bez sedmorice najboljih i najiskusnijih vaterpolista, ali i bez Filipa Filipovića, Andrije Prlainovića, Duška i Gojka Pijetlovića, Milana Aleksića, Branislava i Stefana Mitrovićanaša reprezentacija je pokazala da je sila u bazenu. Podmlađeni puleni selektora Dejana Savića dižu formu kako se šampionat bliži završnici. Posle jedva izvojevanog boda (10:10) protiv Crnogoraca na startu usledio je srpski cunami protiv Grka i obezbeđen direktan plasman u četvrtfinale.

U borbi za polufinale rival Delfinima je stari znanac – Španija. Biće to repriza prošlogodišnjeg finala Evropskog prvenstva u Barseloni, kada je naša selekcija posle drame i peteraca uspela da odbrani krunu šampiona Starog kontinenta.

Iskustvo je na strani Španije, elan i želja za dokazivanjem nekih novih Delfina adut je Srbije. Tradicija je na strani Srbije. U protekloj deceniji, čak 17 puta su se ove reprezentacije susrele, a Furija ima samo jednu pobedu posle 32 minuta. To se dogodilo ove godine u četvrtfinalu Evropa kupa kada su Španci slavili sa 13:12. Prethodnih 16 susreta, Srbija je dobila 13. Tri puta su pucani peterci, a naša reprezenacija je dva puta bila uspešnije posle penala. Pre dve godine na Svetskom prvenstvu u Budimpešti Srbija je bila ubedljiva protiv Španije – 11:5.

„Španija je jaka reprezentacija kojoj su kontre, ali i individualni kvaliteti igrača obeležje. Moramo da ponovimo odbranu i verujem da ćemo umeti sa tim da se izborimo. Za većinu igrača našeg tima ovo će biti možda najvažnija utakmica u karijeri i sa tim pritiskom treba da se nosimo“, rekao je kapiten Srbije na ovom Svetskom prvenstvu Miloš Ćuk.

Većina igrača reprezentacije Španije brane boje Barselonete, godinama najboljeg tima na Iberijskom poluostrvu. U Južnoj Koreji se po realizatorskim sposobnostima izdvaja Alberto Munariz. On je u osmini finala u pobedi Španije protiv Japana sa 15:7 postigao čak šest golova. Osim njega okosnica selekcije su Alvaro Granados, Alberto Baroso, Migel del Toro, a vođa ovog tima je iskusni kapiten Felipe Perone.

Od levorukog bombardera Dušana Mandića očekuje se da rešeta mrežu Španaca.

„Spremni smo za četvrtfinale, znali smo i ranije da će biti Španija. Možemo da se suprotstavimo vicešampionu Evrope. Do sada smo uradili sve što smo želeli i hoćemo da nastavimo tako“, poruka je Dušana Mandića.

Podršku reprezentaciji pružio je i kapiten ove generacije Filip Filipović, kome je Savić dao slobodno leto.

„Naša ekipa je pokazala da najgora stvar koja može protivniku da se desi jeste da potceni ovaj sastav. Po ko zna koji put se pokazalo da ne igraju imena, već momci koji su odlučni i spremni da u trenutku daju sve od sebe i pokažu želju za pobedom. To je ono što ih je i protiv Grčke i u jednom delu meča protiv Crne Gore izdvojilo. Španiju smo i očekivali u četvrtfinalu i definitivno će biti težak protivnik. Međutim, smatram da momci treba da se okrenu svojoj igri, da ostanu mirni i svoji, a onda neće mnogo zavisiti od Španije, već od naše igre i nema razloga da tako ne bude“, rekao je Filipović za svoj sajt.

Hrvati otpisali Nemce, Mađarska bez prve zvezde! Svetski šampion iz Budimpešte 2017. godine apsolutni favorit u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Južnoj Koreji. Za naše severne susede do kraja šampionata neće igrati najbolji vaterpolista Deneš Varga.

Posle odlaska podmlađene reprezentacije Srbije na Svetsko prvenstvo u Južnoj Koreji ulogu prvog favorita za zlato ima Hrvatska. Izabranice Ivice Tucka opravdali su tu ulogu u grupnoj fazi prvenstva. Pregazili su Australiju i SAD sa po 10 golova razlike i najavili da neće tako lako da prepuste svetski tron iz Budimpešte pre dve godine.

Vaterpolo je sport gde su iznenađenje retka, pa bi samo čudo moglo da se dogodi da Hrvatsku ne gledamo u polufinalu. Nemačka je ulaskom među osam najboljih selekcija planete ostvarila cilj. Svesne su Barakude da su prvi favoriti za zlato u Gvandžuu.

„Mi smo kvalitetnija reprezentacija, dileme nema, ali ovo što su Nemci pokazali dosad, pre svega u trećem kolu grupe protiv Italije gde su do poslednjeg minuta imali pobedu u rukama, pa i protiv Japana, to mora da nas upozori. Neće to biti bezazlena utakmica. Ona nosi puno, a nama može odneti sve. Mi smo ovde došli za nešto više, a ne da igramo protiv Nemačke“, rekao je selektor Barakuda Ivica Tucak za sajt Vaterpolo saveza Hrvatske.

Ante Vukičević, najbolji strelac Hrvatske, još je oprezniji od selektora.

"Imaju oni kvalitetne igrače, izuzetno su fizički jaki. Mi ih maksimalno respektujemo, nezavisno od toga što mislimo da smo bolji. Tri dana razmišljamo samo o Nemcima“, rekao je Vukičević.

U poslednje tri utakmice, Hrvatska je sva tri puta ubedljivo slavila. Prvo u gostima, u Svetskoj ligi u sezoni 2017/18 bilo je 13:4. U Slavonskom Brodu je bilo - 14:8, a ove godine u prijateljskom meču - 22:10.

Nemačka nije imala problema u osmini finala protiv Južne Afrike (25:5). U selekciji je dosta naturalizovanih vaterpolista - Hrvat Mate Ćuk, levoruki Crnogorac Marin Restović i Holanđanin Luk Gilen.

Mađarskoj se posle Hrvatske daju najveće šanse za zlato. Međutim, na startu šampionata u Gvandžuu naše severne susede je zadesio veliki peh. Povredio se njihov najbolji igrač, vaterpolista šampiona Evrope Ferencvaroša Deneš Varga. On je zaradio prelom palca desne ruke. Biće uz tim, ali neće moći da igra do kraj prvenstva.

Selektor Tamaš Marc je izjavio da očekuje od ekipe da dodatnim naporom nadoknadi njegovo odsustvo.

„Varga će ostati sa nama i nastavićemo borbu sa 12 igrača. Očekujem da ekipa dodatnim naporom nadokandi njegovo odsustvo“, rekao je Marc.

Rival u četvrtfinalu je Australija, jedina selekcija van Evrope koja je izborila plasman među osam najboljih timova planete. Oziji su prošlog meseca bili treći u Svetskoj ligi u Boegradu. U borbi za bronzu četa hrvatskog stručnjaka Elvisa Fatovića je posle peteraca pobedila Mađarsku. Ipak, vicešampion sveta je na Tašu igrao sa drugim timom, čuvajući najbolje za SP. I pored hendikepa, neigranje Varge, Mađari su kvalitetnij i bliži polufinalu.

Najveća neizvesnost trebalo bi da bude u meču Italije i Grčke. Tradicija poslednjih godina je na strani Azura, koji su dobili poslednje tri utakmice (jednu posle peteraca). Italijani su odmorniji, imali su tri dana pauze, dok su Heleni igrali težak susret osmine finala protiv Amerikanca koje su slomili tek u poslednjoj četvrtini (11:9).

SVETSKO PRVENSTVO (GVANDŽU, JUŽNA KOREJA):

Utorak

ČETVRTFINALE

07.00: Srbija - Španija 
08.30: Hrvatska – Nemačka
10.00: Mađarska - Australija 
11.30: Italija - Grčka 

ZA PLASMAN OD 9. DO 12. MESTA

04.00 Japan – Južna Koreja
05.30 Crna Gora – SAD

ZA PLASMAN OD 13. DO 16. MESTA

01.00 Južna Koreja – Novi Zeland
02.30 Kazahstan - Brazil



Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar