Врзино коло у Фабрици глинице "Бирач"

Менаџмент компаније "Алумина" из Зворника саопштио је да је питање литванских потраживања правно завршено и да сви други поступци који се воде од интересне групе која заступа литванско потраживање само дерогирају раније пресуде највиших правосудних инстанци и уводе потпун неред и хаотично стање у правосуђу.  

Република Српска 22.07.2019 | 11:54
Врзино коло у Фабрици глинице "Бирач"
"Ово је највиши интерес и побједа Републике Српске", пише у саопштењу у којем менаџмент "Алумине" демантује текст објављен на порталу "Капитал" под називом "Зелено свјетло за извршење над `Алумином`", којим се имплицира постојање легалитета у погледу контроверзних потраживања и поступка које води литванска Укио банка и фочански "Павгорд" против "Алумине" и "Бирча".

Из "Алумине" су навели да су највише правосудне инстанце Републике Српске које се баве привредним правом дале свој суд у овом погледу.

"Окружни привредни суд у Бијељини је још у априлу 2017. године утврдио да ова потраживања не постоје, што је 2018. године потврдио и Врховни суд Републике Српска, одбијајући ревизију Укио банке", саопштено је из "Алумине".

У саопштењу се наводи да сви други поступци који се воде од интересне групе која заступа литванско потраживање само дерогирају раније пресуде највиших правосудних инстанци и уводе потпун неред и хаотично стање у правосуђу.

"Сходно томе, наведени медијски текстови не осликавају правно стање ствари и креирани су само са намјером дестабилизације фабрике и источног дијела Републике Српске, а и стварања привида легитимитета контроверзних литванских потраживања", наводи се у саопштењу, пренијела је Срна.

Како је раније објавио портал Цапитал, прошле седмице Окружни привредни суд у Бијељини потврдио је став зворничког Основног суда да „Павгорд“ може запљеном, процјеном и продајом удјела које Фабрика глинице (ФГ) „Бирач“ има у „Алумини“ да наплати потраживања од 122 милиона КМ.

Наиме, Фабрика глинице „Бирач“ у стечају тужила је 2015. године Укио банку и фирму „Бирач Еуропе“ из Литваније, а 2018. године преиначила тужбу и проширила је на „Павгорд“ из Фоче и „Алумину“ из Зворника ради утврђивања ништавности уговора о залози на удјелу „Алумине“ у вриједности од 154,2 милиона КМ. ФГ „Бирач“ је тражила и забрану извршења или наплате по том уговору.

Окружни привредни суд Бијељина је, одлучујући о приједногу ФГ „Бирач“ за одређивање привремене судске мјере обезбјеђења, 18. јула ове године, донио Рјешење којим одбацује као недопуштен тај приједлог ФГ „Бирач“.



Из судског Рјешења произилази да „Павгорд“ може да предузима радње извршења или наплате потраживања које је купио од Укио банке и „Бирач Еуропе“.

Претходно је Основни суд Зворник на приједлог „Павгорда“ донио Рјешење о извршењу 28. марта 2018. године којим је одредио наплату запљеном, процјеном и продајом удјела које ФГ „Бирач“ има у „Алумини“, а све ради намирења потраживања од 155,2 милиона КМ.

Окружни привредни суд Бијељина констатује да ФГ „Бирач“ тражи забрану извршења након што је донијето рјешење о извршењу у Основном суду Зворник.

Додаје и да, у конкретном случају, ФГ „Бирач“ није од стране суда који проводи извршни поступак упућена на парницу ради разрјешавања спорних питања извршења на удјелу у „Алумини“, гдје би парнични суд ријешио питање допустивости извршења, слиједом чега Окружни привредни суд цијени да предложена забрана извршења није допуштена.

Подсјећамо, Основни суд у Зворнику је и у априлу ове године донио Рјешење којим је Фабрика глинице “Бирач” обавезана да “Павгорду” плати више од 122 милиона КМ, а извршење овог потраживања спроводи се преузимањем “Алумине”.

„Ово није ништа ново. Такво рјешење је донесено и у марту прошле године, али су они изјавили приговоре па се чекала одлука суда који је сада те приговоре одбио. У протеклом периоду је и вјештак утврдио да наша потраживања нису 155 већ 122 милиона КМ, тако да смо ми смањили захтјев на тај износ“, рекли су тада из адвокатске канцеларије „Сајић“ која заступа „Павгорд“, објавио је Цапитал.

(БН)




Коментари / 15

Оставите коментар
Name

гоци

22.07.2019 10:08

Јебе луд збуњеног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИМА ЈОС ПА УДРИ

22.07.2019 11:44

ЊЕТ ВРЗИНО КОЛО ПЉАЦКА ОНОГА СТО ЈЕ ОСТАЛО

Name

Зворник

22.07.2019 10:17

Дезертер се вратио да покраде оно што су борци у годинама рата својим животима бранили,а дјецу погинули бораца сада у миру протјерује из државе и отпушта са радних мјеста. Они трбухом за крухом по цијелој Европи, а његови синови се бахате по РС. и уживају у стеченом капиталу од татиног диловања. Борци су гинули да би сачували фабрике за дјецу дезертера,а њихова су протјерана. Земљо шта си дозивила!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бесмисао

22.07.2019 11:25

Доживљавамо тотално понижење као ентитет, ми, наша дјеца и будућа поколења, поготово ствараоци РС... Међутим гдје је врх Борс-а, Савчић се не јавља, он ни о чему нема мишљење, што је за презир, нек се стиди највише гробова погинулих. Овдје више ништа нема смисла, све је погажено.

Name

триша

22.07.2019 12:48

ШТО НЕКАЖЕТЕ , ДОК ЈЕ ДЕБЕЛОГ БИЋЕ ЈОШ ГОРЕ , ГАВРАН ЈЕ СВЈЕТЛОСТ У ЗВОРНИКУ , КАКВИ СУ ОВИ ДЕЗЕРТЕРИ .

Name

Мислим

22.07.2019 11:03

На овај Бирач и Алумину се окомили грабљивци и лазови тајкуни и лопови Републике Српске. Хоће да покраду све па ништа им није потплаћивали судије и цастити адвокате. Милиони су у питању а криваца нигдје.А Баја силни цути, Биса цути, Телга цути јер талови су чудо а и буџет РС је бунар без дна изгледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

22.07.2019 11:07

Боже има ли те?

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Милан

22.07.2019 11:25

Шта ти Милане мислиш о овом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.07.2019 06:13

Милан је задужен за уљару у Модричи.

Name

Да Да

22.07.2019 11:28

Звоник је 113% гласно за СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кашљо

22.07.2019 11:59

Народ на изборима гласа за дезертере,лопове,ратне профитере итд. А послије кука као да нам је неко наметнуо ове лоповчине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

као незна се

22.07.2019 12:50

НИЈЕ ЈАРАНЕ , ПОКРАДОШЕ СВЕ РЕДОМ , ОД МУСЛИМАНА КУПУЈУ ГЛАСОВЕ СВЕ ПО 20-30КМ .

Name

Идемо у пропаст

22.07.2019 13:14

Браво ,заслузили су то Подрињци масовно гласајуци за папке и пљацкасе. Оставице и Влада вама много кредита тако да не мозете реци да нисте ниста добили......ха,ха,ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Офанзива

22.07.2019 17:56

Један те исти нападач на Бирац и Алумину са висе разлицитих страна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Висковици

24.07.2019 10:29

Висковиц+Дукиц=Алумина! Боксит су унистили сад це узети и њу...поздрав из пустих Милица.

ОДГОВОРИТЕ