Vrzino kolo u Fabrici glinice "Birač"

Menadžment kompanije "Alumina" iz Zvornika saopštio je da je pitanje litvanskih potraživanja pravno završeno i da svi drugi postupci koji se vode od interesne grupe koja zastupa litvansko potraživanje samo derogiraju ranije presude najviših pravosudnih instanci i uvode potpun nered i haotično stanje u pravosuđu.  

Republika Srpska 22.07.2019 | 11:54
Vrzino kolo u Fabrici glinice "Birač"
"Ovo je najviši interes i pobjeda Republike Srpske", piše u saopštenju u kojem menadžment "Alumine" demantuje tekst objavljen na portalu "Кapital" pod nazivom "Zeleno svjetlo za izvršenje nad `Aluminom`", kojim se implicira postojanje legaliteta u pogledu kontroverznih potraživanja i postupka koje vodi litvanska Ukio banka i fočanski "Pavgord" protiv "Alumine" i "Birča".

Iz "Alumine" su naveli da su najviše pravosudne instance Republike Srpske koje se bave privrednim pravom dale svoj sud u ovom pogledu.

"Okružni privredni sud u Bijeljini je još u aprilu 2017. godine utvrdio da ova potraživanja ne postoje, što je 2018. godine potvrdio i Vrhovni sud Republike Srpska, odbijajući reviziju Ukio banke", saopšteno je iz "Alumine".

U saopštenju se navodi da svi drugi postupci koji se vode od interesne grupe koja zastupa litvansko potraživanje samo derogiraju ranije presude najviših pravosudnih instanci i uvode potpun nered i haotično stanje u pravosuđu.

"Shodno tome, navedeni medijski tekstovi ne oslikavaju pravno stanje stvari i kreirani su samo sa namjerom destabilizacije fabrike i istočnog dijela Republike Srpske, a i stvaranja privida legitimiteta kontroverznih litvanskih potraživanja", navodi se u saopštenju, prenijela je Srna.

Kako je ranije objavio portal Capital, prošle sedmice Okružni privredni sud u Bijeljini potvrdio je stav zvorničkog Osnovnog suda da „Pavgord“ može zapljenom, procjenom i prodajom udjela koje Fabrika glinice (FG) „Birač“ ima u „Alumini“ da naplati potraživanja od 122 miliona KM.

Naime, Fabrika glinice „Birač“ u stečaju tužila je 2015. godine Ukio banku i firmu „Birač Europe“ iz Litvanije, a 2018. godine preinačila tužbu i proširila je na „Pavgord“ iz Foče i „Aluminu“ iz Zvornika radi utvrđivanja ništavnosti ugovora o zalozi na udjelu „Alumine“ u vrijednosti od 154,2 miliona KM. FG „Birač“ je tražila i zabranu izvršenja ili naplate po tom ugovoru.

Okružni privredni sud Bijeljina je, odlučujući o prijednogu FG „Birač“ za određivanje privremene sudske mjere obezbjeđenja, 18. jula ove godine, donio Rješenje kojim odbacuje kao nedopušten taj prijedlog FG „Birač“.



Iz sudskog Rješenja proizilazi da „Pavgord“ može da preduzima radnje izvršenja ili naplate potraživanja koje je kupio od Ukio banke i „Birač Europe“.

Prethodno je Osnovni sud Zvornik na prijedlog „Pavgorda“ donio Rješenje o izvršenju 28. marta 2018. godine kojim je odredio naplatu zapljenom, procjenom i prodajom udjela koje FG „Birač“ ima u „Alumini“, a sve radi namirenja potraživanja od 155,2 miliona KM.

Okružni privredni sud Bijeljina konstatuje da FG „Birač“ traži zabranu izvršenja nakon što je donijeto rješenje o izvršenju u Osnovnom sudu Zvornik.

Dodaje i da, u konkretnom slučaju, FG „Birač“ nije od strane suda koji provodi izvršni postupak upućena na parnicu radi razrješavanja spornih pitanja izvršenja na udjelu u „Alumini“, gdje bi parnični sud riješio pitanje dopustivosti izvršenja, slijedom čega Okružni privredni sud cijeni da predložena zabrana izvršenja nije dopuštena.

Podsjećamo, Osnovni sud u Zvorniku je i u aprilu ove godine donio Rješenje kojim je Fabrika glinice “Birač” obavezana da “Pavgordu” plati više od 122 miliona KM, a izvršenje ovog potraživanja sprovodi se preuzimanjem “Alumine”.

„Ovo nije ništa novo. Takvo rješenje je doneseno i u martu prošle godine, ali su oni izjavili prigovore pa se čekala odluka suda koji je sada te prigovore odbio. U proteklom periodu je i vještak utvrdio da naša potraživanja nisu 155 već 122 miliona KM, tako da smo mi smanjili zahtjev na taj iznos“, rekli su tada iz advokatske kancelarije „Sajić“ koja zastupa „Pavgord“, objavio je Capital.

(BN)




Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

гоци

22.07.2019 10:08

Јебе луд збуњеног.

ODGOVORITE
Name

IMA JOS PA UDRI

22.07.2019 11:44

NJET VRZINO KOLO PLJACKA ONOGA STO JE OSTALO

Name

Zvornik

22.07.2019 10:17

Dezerter se vratio da pokrade ono što su borci u godinama rata svojim životima branili,a djecu poginuli boraca sada u miru protjeruje iz države i otpušta sa radnih mjesta. Oni trbuhom za kruhom po cijeloj Evropi, a njegovi sinovi se bahate po RS. i uživaju u stečenom kapitalu od tatinog dilovanja. Borci su ginuli da bi sačuvali fabrike za djecu dezertera,a njihova su protjerana. Zemljo šta si dozivila!

ODGOVORITE
Name

Besmisao

22.07.2019 11:25

Doživljavamo totalno poniženje kao entitet, mi, naša djeca i buduća pokolenja, pogotovo stvaraoci RS... Međutim gdje je vrh Bors-a, Savčić se ne javlja, on ni o čemu nema mišljenje, što je za prezir, nek se stidi najviše grobova poginulih. Ovdje više ništa nema smisla, sve je pogaženo.

Name

triša

22.07.2019 12:48

ŠTO NEKAŽETE , DOK JE DEBELOG BIĆE JOŠ GORE , GAVRAN JE SVJETLOST U ZVORNIKU , KAKVI SU OVI DEZERTERI .

Name

Mislim

22.07.2019 11:03

Na ovaj Birač i Aluminu se okomili grabljivci i lazovi tajkuni i lopovi Republike Srpske. Hoće da pokradu sve pa ništa im nije potplaćivali sudije i castiti advokate. Milioni su u pitanju a krivaca nigdje.A Baja silni cuti, Bisa cuti, Telga cuti jer talovi su čudo a i budžet RS je bunar bez dna izgleda.

ODGOVORITE
Name

Radnik

22.07.2019 11:07

Bože ima li te?

ODGOVORITE
Name

Za Milan

22.07.2019 11:25

Šta ti Milane misliš o ovom.

ODGOVORITE
Name

Ре

23.07.2019 06:13

Милан је задужен за уљару у Модричи.

Name

Da Da

22.07.2019 11:28

Zvonik je 113% glasno za SNSD.

ODGOVORITE
Name

Kašljo

22.07.2019 11:59

Narod na izborima glasa za dezertere,lopove,ratne profitere itd. A poslije kuka kao da nam je neko nametnuo ove lopovčine.

ODGOVORITE
Name

kao nezna se

22.07.2019 12:50

NIJE JARANE , POKRADOŠE SVE REDOM , OD MUSLIMANA KUPUJU GLASOVE SVE PO 20-30KM .

Name

Idemo u propast

22.07.2019 13:14

Bravo ,zasluzili su to Podrinjci masovno glasajuci za papke i pljackase. Ostavice i Vlada vama mnogo kredita tako da ne mozete reci da niste nista dobili......ha,ha,ha.

ODGOVORITE
Name

Ofanziva

22.07.2019 17:56

Jedan te isti napadač na Birac i Aluminu sa vise razlicitih strana!

ODGOVORITE
Name

Viskovici

24.07.2019 10:29

Viskovic+Dukic=Alumina! Boksit su unistili sad ce uzeti i nju...pozdrav iz pustih Milica.

ODGOVORITE