Шта стање зуба може да открије?

Зуби су показатељ општег здравља, али научнке је занимало да ли могу да предвиде и дужину живота.

Здравље 22.07.2019 | 10:03
Шта стање зуба може да открије?
Број зуба који је неко изгубио може да предвиди колико дуго ће неко да живи. Али исто тако, указује и на болести које неко има или којима је подложан.

Људи који имају све своје зубе до 74. године имају шансу да доживе и 100 година, показало је ново истраживање на ову тему објаљено у “ Периодонтологy 2000“.

Они који су до 65. године изгубили пет или више зуба вероватно ће патити од озбиљних здравствених проблема попут кардиоваскуларних болести, дијабетеса, остеопорозе.

Све ово наравно је повезано са квалитетом живота појединца и социоекономским статусом, али и стресом, пише Дневно.хр.

Људи могу да изгубе зубе услед стресних и трауматичних ситуација, лоше оралне хигијене, упалних болести десни или пушења. Све то може да буде повезано са болестима срца или дијабетесом, коментарисао је др Нигел Картер из Удружења за стоматолошко здравље за “Тхе Сун“.

Ово истраживање заправо указује на то да је губитак зуба показатељ лошег квалитета неког дела човековог живота и на повишен ризик од озбиљних здравствених проблема, објашњава др Картел.

Стручњаци истичу да је неопходно прати зубе два пута дневно, пастама са флуоридом, као и да треба смањити унос шећера.

И поред свих предузетих мера треба обраћати пажњу на “понашање“ зуба, јер они су међу брвим показатељима здравственог проблема.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар