Град са 26 извора

Визбаден је један од најстаријих термалних градова Европе. За тај град се везује прича о коцкању Достојевског, али и многих занимљивих локација које би требало да посети свако ко тамо дође.

Путовања 22.07.2019 | 09:59
Град са 26 извора
Визбаден је један од најстаријих термалних градова Европе. За тај град се везује прича о коцкању Достојевског, али и многих занимљивих локација које би требало да посети свако ко тамо дође.

Иако многи погрешно мисле да је Франкфурт главни град покрајине Хесен, јер је највећи, то је заправо Визбаден. 

А поред свих посебности које поседује, због своје раскоши називају га Градом стамбених вила, Предграђем Франкфурта и Лепотицом север. 

Познат је по архитектури и парковима који због своје лепоте и уређености Визбаден сврставају међу луксузне градове, пише Пун куфер.

У Визбадену постоји 26 минералних извора који нису познати само по лечењу артритиса, плућних болести и спа третмана, већ и по дијагностици и болницама за одвикавање од зависности, углавном славних и богатих јер ово место пружа потпуну дискрецију.

Од самог оснивања у овај град је аристократија долазила да би била виђена. Уређен, миран, дискретан и богат на сваки начин привлачио је многе важне личности. Брамс, Вагнер, Гете, Достојевски, цар Вилхелм, наша краљевска породица Обреновић, сви они су радо проводили време у овом отменом граду.

Гете је вероватно најзначајнији посетилац овог града, јер је Хесенско државно позориште било комплекс највишег ранга и генерално се култура била на високом нивоу. То је привукло и чувеног руског писца Фјодора Михајловича Достојевског.

Он је био познат по својој коцкарској страсти, те је био "редован" гост у коцкарници Курхаус, који је уједно била и спа компекс. Достојевски је овде прокоцкао све, па је морао да трази новац на зајам, али је тај дуг отплатио тако што је написао роман о својој великој љубави "Коцкар", где описује опасан порок.

Табла испред овог казина је указивала на дуг који је Достојевски направио, али је отплаћен око 150 година касније, када је Роман Абрамович платио око 240.000 да руски писац више никоме не би дуговао.

Осим Курхауса, познати термални извор је Кохбрунен где емпература воде достиже до 66 степени. Луксузно купалиште које треба посетити је Кајзер-Фридрих терма, која је основана још у време Римљана, а касније је самонапредовала.

На видиковац који се налази на брду Нероберг можете се попети успињачом. А у зеленилу које ће вас тамо окружити пронаћи ћете бајковиту православну цркву златних купола. У питању је руска црква подигнута због због принцезе Елизабете Михаиловне. Она је била жена Војводе Адолфа од Насауа, која је умрла веома млада на порођају. 

У истом периоду грађена је и протестантска црква Марктирхе у неоготичком стилу, а својевремено је била највећа црква од цигала у целој области. Потреба за изградном ове цркве се јавила због пожара који је уништио средњовековну цркву. 

Визбаден је од Франкфурта удаљен 20 минута вожње колима или возом, али је град најлепше напустити бродом који крстари по оближњој Рајни. До прелепог Рудесхајма, окруженог виноградима у долини Рајне, долази се након пола сата вожње возом, а одатле до Кобленца можете да видите чак 24 замка на Рајни.

Визбаден је познат по производњи пенушавог вина. А виногради се налазе свуда унаоколо и прекривају велики део ове области. Можете да пробате вино, а и да присуствујете његовом прављењу.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар