Умаг: Лајовић освојио прву титулу у каријери!

Стигао првенац, Лајовић шампион турнира у Умагу! Српски тенисер Душан Лајовић освојио је прву АТП титулу у каријери.  Дуцију прва титула после 12 година профи каријере! Српски тенисер освојио турнир у Умагу и тако стигао до првог трофеја од када је на АТП туру.

Тенис 21.07.2019 | 22:59
Умаг: Лајовић освојио прву титулу у каријери!
Тенисер из Старе Пазове је у финалу турнира Серије 250 у Умагу после 112 минута игре победио 208. тенисера света, Мађара Атилу Балаша у два сета, 7:5, 7:5.

Мађарски тенисер је спречио да видимо финале српских тенисера, пошто је у полуфиналу био бољи од Ласла Ђереа, али Лајовић је осветио пријатеља победом у мечу за титулу.

Лајовић је пролетос играо и у финалу Мастерса у Монте Карлу, тада је поражен од Италијана Фабија Фоњинија, али сада је коначно све дошло на своје место.

После одличних игара током целе недеље, успео је да дође до пехара који ће му донети 26. место на АТП листи, што је скок за десет позиција у односу на овонедељну позицију.

Уочи сусрета, барем на папиру, Душан је свакако био фаворит, јер је Балаш тек 208. Међутим, та позиција је могла само да завара јер је 30-годишњи тенисер добрим играма заслужено изборио место у финалу.

Душан Лајовић (29) професионалац је од 2007. године. Дуго је важио за перспективног играча и предвиђана му је блистава будућност богата трофејима.

Нажалост, спрски тенисер није дотакао звезде, али је годинама у 100 најбољих играча света. На АТП туру је догурао највише до 23. места, што, ипак, представља велику успех.

Сада је 36, али ће на наредној листи напредовати (он ће од сутра бити 26. на АТП листи), јер је коначно освојен "првенац"…

Лајовић је у финалу турнира у Умагу поведио Атилу Балажа из Мађарске - 7:5, 7:5...

Меч против 208. играча на АТП листи, који је у полуфиналу елиминисао Ласла Ђереа, трајао је сат времена и 51 минут.

Балаж је први стигао до брејка у првом сету. Имо је вођство 5:4 и сервирао је за вођство 1:0. Ипак, Лајовић је одлично одиграо финиш првог сета и са два везана брејка, уз одличан свој сервис, преокрено резултат и повео.

У другом је Лајовић први одузео сервис противнику, али ту предност није успео дуго да сачува, јер је расположени Мађар у право време поравно резултат. Када се чинило да ће други сет бити решен у тајбрејку, Лајовић је на сервис Балажа стигао до меч лопте и одмах је искористио.

Уједно, Лајовић је постао пети Србин са АТП титулом и придружио се Новаку Дјоковићу, Виктору Троицком, Јанку Типсаревићу и Ђереу.

Турнир у Умагу играо се за укупни наградни фонд од 482.060 евра, а Лајовић је за титулу припало 90.390 евра.

Финалном мечу присуствовала је и хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић.

Знао је Лајовић да му неће бити лако, велика опомена био је пораз Ласла Ђереа, тако да је ушао са великим респектом према противнику у меч.

У почетних шест гемова били су прилично изједначени, али онда је мађарски тенисер успео да начини брејк, поведе са 4:3, потом и са 5:3.

Чинило се да је Душан у невољи, али био је смирен, успео је прво да смањи на 4:5 потом и изједначи и добије и наредна два гема, тиме и почетни сет.

У другом сету, Лајовић је појачао, успео је у четвртом гему да искористи трећу брејк лопту, потом је имао и предност од 4:1.

Успео је Балаш, ког су пратиле бројне недаће са повредама током каријере, да се врати, изједначи на 4:4, али је финиш поново био у знаку Лајовића.

На 6:5 успео је бекхенд паралелом да дође до меч лопте, а потом је Балаш погрешио после ритерна, лоптицу је после ударца Лајовића послао у мрежу и тиме је све било готово.

Лајовић је пао на леђа, упрљао мајицу шљаком, али све је разумљиво, његова радост због прве титуле била је велика.

Тако ће Душан осим са нових 250 поена, бити награђен и чеком на 90.390 евра.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар