Они се плаше и мало јаче кише

Имања и куће мјештана Кадиног Села у општини Пале угрожени су након сваке мало јаче кише, јер се поток Кржуљ излије из корита и поплави цијело насеље. Мјештани за то криве општину и „Шумарство“, које немилице сијече шуму, а отпад баца у поток.

Република Српска 21.07.2019 | 20:00
Они се плаше и мало јаче кише
Прије неколико дана поток Кржуљ, на први поглед миран водоток, излио се из корита и поплавио дворишта и куће мјештана Кадиног Села. Материјална штета је, како тврде, огромна.

За поплаве мјештани Кадина Села криве Шумско газдинство „Јахорина“ које, како тврде, немилице и без плана сијече шуму изнад села. Камиони „Шумарства“ уништавају пут, са голети које остављају иза себе сијекући шуму вода се слива у село, а и дрвни отпад бацају у корито Кржуља, па се тај иначе питом поток након сваке јаче кише излива и наноси штету.

Руководство општине Пале признаје да је за проблем одговорно „Шумарство“ и обећава помоћ мјештанима Кадиног Села.

Према закону, свако шумско газдинство дужно је да дио добити од сјече шуме уплаћује локалној заједници - између осталог и за санирање штете настале приликом сјече и транспорта дрвне грађе. Или „Шумарство“ не уплаћује новац или га општина троши за друге намјене. Посљедице сносе, у овом случају, мјештани Кадиног Села.

„Нека се нико не чуди када сутра своје куће и имања, на којима живимо вијековима, почнемо прадавати и то ономе ко да више“, поручују мјештани Кадина Села и додају да им је доста предизборних обећања.

(БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

комент

21.07.2019 21:09

И када це сумско газдинство "Јахорина" престати да немилице унистава суму? Ко це надокнадити стету овим људима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

21.07.2019 21:35

Ови сто пријете продајом имања су најјачи. И то ко понуди више. Можеш то замислит?! Џаба се дрчите, лифестyле шумског живота више није Инн. Бар за сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

23.07.2019 07:19

Какво кадино село пељески мост ја сад приоритет.

ОДГОВОРИТЕ