Oni se plaše i malo jače kiše

Imanja i kuće mještana Kadinog Sela u opštini Pale ugroženi su nakon svake malo jače kiše, jer se potok Kržulj izlije iz korita i poplavi cijelo naselje. Mještani za to krive opštinu i „Šumarstvo“, koje nemilice siječe šumu, a otpad baca u potok.

Republika Srpska 21.07.2019 | 20:00
Oni se plaše i malo jače kiše
Prije nekoliko dana potok Kržulj, na prvi pogled miran vodotok, izlio se iz korita i poplavio dvorišta i kuće mještana Kadinog Sela. Materijalna šteta je, kako tvrde, ogromna.

Za poplave mještani Kadina Sela krive Šumsko gazdinstvo „Jahorina“ koje, kako tvrde, nemilice i bez plana siječe šumu iznad sela. Kamioni „Šumarstva“ uništavaju put, sa goleti koje ostavljaju iza sebe sijekući šumu voda se sliva u selo, a i drvni otpad bacaju u korito Kržulja, pa se taj inače pitom potok nakon svake jače kiše izliva i nanosi štetu.

Rukovodstvo opštine Pale priznaje da je za problem odgovorno „Šumarstvo“ i obećava pomoć mještanima Kadinog Sela.

Prema zakonu, svako šumsko gazdinstvo dužno je da dio dobiti od sječe šume uplaćuje lokalnoj zajednici - između ostalog i za saniranje štete nastale prilikom sječe i transporta drvne građe. Ili „Šumarstvo“ ne uplaćuje novac ili ga opština troši za druge namjene. Posljedice snose, u ovom slučaju, mještani Kadinog Sela.

„Neka se niko ne čudi kada sutra svoje kuće i imanja, na kojima živimo vijekovima, počnemo pradavati i to onome ko da više“, poručuju mještani Kadina Sela i dodaju da im je dosta predizbornih obećanja.

(BN televizija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

koment

21.07.2019 21:09

I kada ce sumsko gazdinstvo "Jahorina" prestati da nemilice unistava sumu? Ko ce nadoknaditi stetu ovim ljudima?

ODGOVORITE
Name

Haha

21.07.2019 21:35

Ovi sto prijete prodajom imanja su najjači. I to ko ponudi više. Možeš to zamislit?! Džaba se drčite, lifestyle šumskog života više nije Inn. Bar za sada.

ODGOVORITE
Name

Jovo

23.07.2019 07:19

Kakvo kadino selo peljeski most ja sad prioritet.

ODGOVORITE