Гдје ће?!

Неизвесна судбина Герета Бејла, иако су преговори с једним неименованим клубом у току.

Фудбал 21.07.2019 | 23:34
Гдје ће?!
Будућност Герета Бејла далеко је од Мадрида и Реала, са којим је од доласка 2013. године за 101.000.000 евра освојио четири титуле Лиге шампиона и једну круну у Шпанији.

Од јутрос у то више нема никакве дилеме, пошто је Зинедин Зидан кроз две оштре, али врло искрене реченице саопштио Велшанину да су његови дани у Мадриду одбројани и да је дошло време да се направи промена из које ће профитирати обе стране. Реал Мадрид ће добити новац за довођење још једног бомбастичног појачања, а Бејл могућност да има сталну минутажу. Зидан је због свог поступка и изговорених речи осуђен од дела јавности, а чак се и јавио Бејлов агент који никако не може да се помири с чињеницом да је Француз могао тако нешто да изјави.

“Зидан је срамотан човек. Нема никакво поштовање према играчу који је дао толико тога Реалу свих ових година“, каже Џонатан Барнет.

Било како, фудбалска пијаца дефинитивно је добила још једну врелу тему за обраду, мада постоје индиције да би све могло да се заврши у наредних дан или два. Реал Мадрид и Бејлов агент у овом тренутку дефинитивно преговарају с једним неименованим клубом, али нико још није успео да провали где би Велшанин могао да оде. С Острва се зачуло да је у ширем кругу кандидата чак пет клубова, уз могућност да Бејл настави каријеру у Кини што у овом тренутку делује као научна фантастика. 

Манчестер јунајтед се помињао као могуће решење, али тешко да ће се тај трансфер догодити ако Ђаволи не буду продали Алексиса Санчеза. А, не делује да ће се то догодити јер нико у овом тренутку не жели да преузме његов уговор од 26.000.000 евра годишње, без бонуса. Јунајтед је један од ретких клубова на планети који би Бејлу могли да искеширају плату коју тренутно има у Реалу од близу 28.000.000 евра бруто, односно нешто мање од 14.000.000 евра нето. Бејл и Јунајтед су се годинама доводили у везу, али је раније Велшанин имао много значајнију улогу у Реалу, а Краљевски клуб у ери владавине Кристијана Роналда није помишљао на то да раставља трилинг који је употпуњавао још и Карим Бензема.

Јунајтед у овом тренутку на левом боку уз Санчеза има још и Антонија Марсијала, који принудно чешће обавља задатке на десној страни, а однедавно је ту и талентовани Данијел Џејмс који је стигао из Свонсија за 17.000.000 евра. Дакле, ако се нешто не буде драстично променило у саставу Јунајтеда у скорије време, тешко је очекивати Бејлов трансфер на Олд Трафорд. Притом, Јунајтед је наводно у поодмаклој фази преговора са Лилом за Николу Пепеа, где је у игри 80.000.000 евра и бар сада је готово незамисливо да ће клуб инвестирати још и новац за Бејла.

Бајерн би могао да буде идеална средина за Бејла пошто би сигурно добио место стартера, само би вероватно мора да пристане на смањење плате, што је врло деликатно питање јер он то не жели. Минхенски клуб тражи човека који ће одменити Франка Риберија на левом боку, а Бејл би теоретски могао савршено да се уклопи у систем Ника Ковача. Питање је само да ли Бајерн жели да други пут овог лета обори клупски рекорд, пошто је то већ једном учинио када је доводио Лукаса Ернандеза из Атлетика. Реал се сигурно неће тек тако опростити од Бејла, односно не без адекватног обештећења које би чак могло да уђе у оквире деветоцифрене суме. То Бајерн нема намеру да плати, а делује да у овом тренутку отпада варијанта позајмице као у случају с Хамесом Родригезом, пошто је Реалу новац потребан одмах. Опет, Тијаго Алкантара је после утакмице с Реалом изјавио да су за Бејла врата Алијанц Арене отворена и да је добродошао у Бајерну, што би могао да буде добар знак...

Арсенал се такође помиње као могуће решење, али заиста не изгледа реално да ће Бејл изабрати клуб који не игра Лигу шампиона, ако то већ није Јунајтед. Унај Емери је после тријумфа над Фјорентином у Шарлоту потврдио да ће довести и четири појачања ако би она гарантовала да ће тим бити свеукупно јачи, а посебно се истиче део када каже да су „неки од играча с листе жеља јако скупи“ и да ће Арсенал видети какве су опције. Да ли је Емери мислио на Бејла или пре Николу Пепеа за којег је Арсенал већ доставио званичну понуду од 80.000.000 евра подељену у вишегодишње рате, пре ће бити да је млади брзањац из Обале Слоноваче у питању. Притом, Арсенал ће већ из Реала довести Данија Себаљоса за кога ће платити одређено обештећење на име позајмице, а платиће и 30.000.000 евра Сент Етјену за Вилијама Салибу, уз одређене бонусе. Арсенал нема тако јак буџет као неки клубови с ове листе, па је тешко веровати да је Бејл баш тако близу Емирејтса.

Зато је реалније да то буде повратак у Тотенхем. Тотенхем се спрема за још један велики трансфер, а док многи верују да ће то бити Ђовани Ло Селсо из Бетиса или Николо Заниоло из Роме, сада се навијачи Певаца надају да ће то ипак бити њихов миљеник који им је пре шест година донео огромну зараду и један од синонима новијег успона клуба.

Није крио ни власник Тотенхема Данијел Леви да би волео да види Бејла још једном у опреми његовог клуба, али да би се то заиста догодило Реал би морао да умањи драстично своја потраживања. У супротном, од трансфера не би било ништа. Јер, Тотенхем не намерава да Реалу плати оно што је добио 2013, па ни приближно тој суми пошто је Бејл годинама у честим проблемима с повредама и није то више онај играч који је немилосрдно газио противнике и као локомотива јурио левом страном терена.

Што се Пари Сен Жермена тиче, та опција је можда и најмање реална на европском континенту у овом тренутку јер Бејл једноставно не би имао своје место у тиму поред Нејмара и Мбапеа. Али, ако би ПСЖ продао Нејмара Барселони или неком другом заинтересованом купцу, чак и тада би се гледало шта би то ПСЖ уопште добио заузврат. Ако су то играчи попут Кутиња и(ли) Дембелеа у случају Барселоне, онда не би било потребе за Бејлом, а ако би то био само новац, ствари би се промениле. Али, у овом тренутку нико нема 300.000.000 евра да искешира за Велшанина.

На крају остаје потенцијални одлазак у Кину. Бејл је пре само неколико дана одбио понуду неименованог клуба вредну близу 1.500.000 евра недељно, што је око 78.000.000 евра годишње! Бејл би тада постао најплаћенији играч у историји фудбала, али њему се једноставно не иде у Кину. Бар тако сада изгледа.

Чак ни позајмице нису опција, што је недавно потврдио његов агент, тако да само остаје могућност трансфера за бар 80.000.000 евра.

Подсетимо, прелазни рок у Енглеској завршава се 8. августа, што би могло значајно да убрза купце с Острва, ако су уопште озбиљни у намери да крену по Бејла...

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар