Gdje će?!

Neizvesna sudbina Gereta Bejla, iako su pregovori s jednim neimenovanim klubom u toku.

Fudbal 21.07.2019 | 23:34
Gdje će?!
Budućnost Gereta Bejla daleko je od Madrida i Reala, sa kojim je od dolaska 2013. godine za 101.000.000 evra osvojio četiri titule Lige šampiona i jednu krunu u Španiji.

Od jutros u to više nema nikakve dileme, pošto je Zinedin Zidan kroz dve oštre, ali vrlo iskrene rečenice saopštio Velšaninu da su njegovi dani u Madridu odbrojani i da je došlo vreme da se napravi promena iz koje će profitirati obe strane. Real Madrid će dobiti novac za dovođenje još jednog bombastičnog pojačanja, a Bejl mogućnost da ima stalnu minutažu. Zidan je zbog svog postupka i izgovorenih reči osuđen od dela javnosti, a čak se i javio Bejlov agent koji nikako ne može da se pomiri s činjenicom da je Francuz mogao tako nešto da izjavi.

“Zidan je sramotan čovek. Nema nikakvo poštovanje prema igraču koji je dao toliko toga Realu svih ovih godina“, kaže Džonatan Barnet.

Bilo kako, fudbalska pijaca definitivno je dobila još jednu vrelu temu za obradu, mada postoje indicije da bi sve moglo da se završi u narednih dan ili dva. Real Madrid i Bejlov agent u ovom trenutku definitivno pregovaraju s jednim neimenovanim klubom, ali niko još nije uspeo da provali gde bi Velšanin mogao da ode. S Ostrva se začulo da je u širem krugu kandidata čak pet klubova, uz mogućnost da Bejl nastavi karijeru u Kini što u ovom trenutku deluje kao naučna fantastika. 

Mančester junajted se pominjao kao moguće rešenje, ali teško da će se taj transfer dogoditi ako Đavoli ne budu prodali Aleksisa Sančeza. A, ne deluje da će se to dogoditi jer niko u ovom trenutku ne želi da preuzme njegov ugovor od 26.000.000 evra godišnje, bez bonusa. Junajted je jedan od retkih klubova na planeti koji bi Bejlu mogli da iskeširaju platu koju trenutno ima u Realu od blizu 28.000.000 evra bruto, odnosno nešto manje od 14.000.000 evra neto. Bejl i Junajted su se godinama dovodili u vezu, ali je ranije Velšanin imao mnogo značajniju ulogu u Realu, a Kraljevski klub u eri vladavine Kristijana Ronalda nije pomišljao na to da rastavlja triling koji je upotpunjavao još i Karim Benzema.

Junajted u ovom trenutku na levom boku uz Sančeza ima još i Antonija Marsijala, koji prinudno češće obavlja zadatke na desnoj strani, a odnedavno je tu i talentovani Danijel Džejms koji je stigao iz Svonsija za 17.000.000 evra. Dakle, ako se nešto ne bude drastično promenilo u sastavu Junajteda u skorije vreme, teško je očekivati Bejlov transfer na Old Traford. Pritom, Junajted je navodno u poodmakloj fazi pregovora sa Lilom za Nikolu Pepea, gde je u igri 80.000.000 evra i bar sada je gotovo nezamislivo da će klub investirati još i novac za Bejla.

Bajern bi mogao da bude idealna sredina za Bejla pošto bi sigurno dobio mesto startera, samo bi verovatno mora da pristane na smanjenje plate, što je vrlo delikatno pitanje jer on to ne želi. Minhenski klub traži čoveka koji će odmeniti Franka Riberija na levom boku, a Bejl bi teoretski mogao savršeno da se uklopi u sistem Nika Kovača. Pitanje je samo da li Bajern želi da drugi put ovog leta obori klupski rekord, pošto je to već jednom učinio kada je dovodio Lukasa Ernandeza iz Atletika. Real se sigurno neće tek tako oprostiti od Bejla, odnosno ne bez adekvatnog obeštećenja koje bi čak moglo da uđe u okvire devetocifrene sume. To Bajern nema nameru da plati, a deluje da u ovom trenutku otpada varijanta pozajmice kao u slučaju s Hamesom Rodrigezom, pošto je Realu novac potreban odmah. Opet, Tijago Alkantara je posle utakmice s Realom izjavio da su za Bejla vrata Alijanc Arene otvorena i da je dobrodošao u Bajernu, što bi mogao da bude dobar znak...

Arsenal se takođe pominje kao moguće rešenje, ali zaista ne izgleda realno da će Bejl izabrati klub koji ne igra Ligu šampiona, ako to već nije Junajted. Unaj Emeri je posle trijumfa nad Fjorentinom u Šarlotu potvrdio da će dovesti i četiri pojačanja ako bi ona garantovala da će tim biti sveukupno jači, a posebno se ističe deo kada kaže da su „neki od igrača s liste želja jako skupi“ i da će Arsenal videti kakve su opcije. Da li je Emeri mislio na Bejla ili pre Nikolu Pepea za kojeg je Arsenal već dostavio zvaničnu ponudu od 80.000.000 evra podeljenu u višegodišnje rate, pre će biti da je mladi brzanjac iz Obale Slonovače u pitanju. Pritom, Arsenal će već iz Reala dovesti Danija Sebaljosa za koga će platiti određeno obeštećenje na ime pozajmice, a platiće i 30.000.000 evra Sent Etjenu za Vilijama Salibu, uz određene bonuse. Arsenal nema tako jak budžet kao neki klubovi s ove liste, pa je teško verovati da je Bejl baš tako blizu Emirejtsa.

Zato je realnije da to bude povratak u Totenhem. Totenhem se sprema za još jedan veliki transfer, a dok mnogi veruju da će to biti Đovani Lo Selso iz Betisa ili Nikolo Zaniolo iz Rome, sada se navijači Pevaca nadaju da će to ipak biti njihov miljenik koji im je pre šest godina doneo ogromnu zaradu i jedan od sinonima novijeg uspona kluba.

Nije krio ni vlasnik Totenhema Danijel Levi da bi voleo da vidi Bejla još jednom u opremi njegovog kluba, ali da bi se to zaista dogodilo Real bi morao da umanji drastično svoja potraživanja. U suprotnom, od transfera ne bi bilo ništa. Jer, Totenhem ne namerava da Realu plati ono što je dobio 2013, pa ni približno toj sumi pošto je Bejl godinama u čestim problemima s povredama i nije to više onaj igrač koji je nemilosrdno gazio protivnike i kao lokomotiva jurio levom stranom terena.

Što se Pari Sen Žermena tiče, ta opcija je možda i najmanje realna na evropskom kontinentu u ovom trenutku jer Bejl jednostavno ne bi imao svoje mesto u timu pored Nejmara i Mbapea. Ali, ako bi PSŽ prodao Nejmara Barseloni ili nekom drugom zainteresovanom kupcu, čak i tada bi se gledalo šta bi to PSŽ uopšte dobio zauzvrat. Ako su to igrači poput Kutinja i(li) Dembelea u slučaju Barselone, onda ne bi bilo potrebe za Bejlom, a ako bi to bio samo novac, stvari bi se promenile. Ali, u ovom trenutku niko nema 300.000.000 evra da iskešira za Velšanina.

Na kraju ostaje potencijalni odlazak u Kinu. Bejl je pre samo nekoliko dana odbio ponudu neimenovanog kluba vrednu blizu 1.500.000 evra nedeljno, što je oko 78.000.000 evra godišnje! Bejl bi tada postao najplaćeniji igrač u istoriji fudbala, ali njemu se jednostavno ne ide u Kinu. Bar tako sada izgleda.

Čak ni pozajmice nisu opcija, što je nedavno potvrdio njegov agent, tako da samo ostaje mogućnost transfera za bar 80.000.000 evra.

Podsetimo, prelazni rok u Engleskoj završava se 8. avgusta, što bi moglo značajno da ubrza kupce s Ostrva, ako su uopšte ozbiljni u nameri da krenu po Bejla...

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar