НБА пијаца, дивизија Пацифик...

Клиперси и Лејкерси у борби за Лос Анђелес, Дивац је могао и боље одрадити посао! Идемо даље. . .

Кошарка 21.07.2019 | 23:45
НБА пијаца, дивизија Пацифик...
У нашем прегледу лудог прелазног рока у НБА лиги дошли смо до дивизије Пацифик. Подсећамо, до сада смо анализирали потезе у три дивизије Источне конференције – Атлантик, Централ и Југоисток, те у Сјеверозападу у Западној конференцији. Сада прелазимо на Дивизију Пацифик.

ГОЛДЕН СТЕЈТ ВОРИОРС

Нови уговори: Клеј Томпсон (5 година, 190.000.000 долара), Кевон Луни (3 године, 15.000.000 долара)

Драфт: Џордан Пул (28. пик), Ален Смаилагић (39. пик), Ерик Паскал (41. пик)

Дошли: Д'Анђело Расел (4 године, 117.000.000), Вили Коли Стајн (2 године, 4.500.000 долара), Алек Буркс (1 година, 2.300.000 долара), Глен Робинсон (1 година, 1,800.000 долара), Омари Спелман (трејд, Атланта)

Отишли: Кевин Дурант (Бруклин), Андре Игуодала (Мемфис), Демаркус Казинс (ЛА Лејкерс), Дејмијан Џонс(Атланта), Квин Кук (ЛА Лејкерс), Џордан Бел (Минесота), Шон Ливингстон, Јонас Јеребко, Ендрју Богут

Када ти оде један од најбољих играча лиге, онда си свакако губитник, а када ти је уз то други међу најбољима играчима екипе тешко повређен и питање је када ће се вратити на паркет па од тима који је требало да буде један од најбољих свих времена дошао до тога да се бориш за доњи дом плеј-офа, онда то дефинитивно није ствар за похвалити се. А када си се уз то морао одрећи јако важног играча који је држао свлачионицу, онда би то требало да буде разлог за тугу. Но, Голден Стејт је уз све своје проблеме сасвим солидно одрадио ово лето.

Да, Кевин Дурант је одлучио отићи у Бруклин; да, Клеј Томпсон је озлијеђен на дуго временско раздобље; да, Андре Игудала је отишао у Мемфис, али Вориорси и даље имају занимљиву екипу. У послу за Дуранта некако су довели Д'Анђела Расела који ће, уз Стефа Карија и Дрејмонда Грина носити тим док се Томпсон не опорави, а можда и након тога. Успели су задржати и Кевона Лунија, који се прошле сезоне показао најбољом центарском опцијом коју су имали на ростеру, а када су му додали и Вили Коли Стајна, онда се сада могу похвалити да су најбоље покривени на петици у последњих неколико година. Додали су и сасвим солидне Алека Буркса, Глена Робинсона и Омарија Спелмана, који гарантују пристојан учинак с клупе. Јасно је да нису баш најбоље покривени на тројци где су остали на Алфонсу Мекинију и Робинсону, који је ипак више двојка, али нешто је морало патити. А у целој причи Вориорси рачунају да ће следеће сезоне добити нешто и од два рукија – Џордана Пула и Алена Смаилагића, играча чији је долазак у НБА уистину занимљив.

Знате већ да је Смаилагић прошле године из Бека отишао у Г-лигу и тамо играо за Санта Круз Вориорсе, филијалу Голден Стејта. Знате и да су у Голден Стејту били задовољни с њим те га мало сакривали како га друге екипе не би приметиле те узеле пре њих на НБА драфту, а за сваки случај су направили и трејд с Њу Орлеансом како би скочили понеко место и осигурали Смаилагића. Али што 18-годишњи српски играч може очекивати у следећој сезони? Јасно је да ће он већину времена ипак проводити у Санта Крузу, али ће сигурно добити прилику и у Голден Стејту. Вориорси верују да се он може претворити у праву замену за Дрејмонда Грина – хвале његову кошаркашку интелигенцију и читање игре, а посебно су задовољни одбрамбеним реакцијама. Американци су импресионирани и његовим самопоуздањем јер је Смаилагић овог лета изјављивао како се нада већ у првој сезони изборити минутажу, а то је оно што се тамо јако цени. У сваком случају, на младог Србина и те како треба обратити пажњу.

Треба рећи још реч-две и о додатку Расела у клуб. Доста је оних који су скептични према томе како ће се он уклопити у систем Вориорса. Но, Голден Стејт има ту јасну рачуницу – успели су с Бруклином одрадити сигн-анд-траде те тако за Дуранта добити Ол Стар играча. Он ће им сигурно помоћи док се Томпсон не врати због повреде, а увек може бити одличан жетон у неком новом трејду ако виде да прича с њим не функционира најбоље. Жртвовали су због њега Игуодалу и један пик прве рунде, али таленат је увек таленат и такви послови се исплате.

ЛОС АНЂЕЛЕС КЛИПЕРС

Нови уговори: Патрик Беверли (3 године, 40.000.000 долара), Ивица Зубац (4 године, 28.000.000 долара), Џамајхал Грин (2 године, 10.000.000 долара), Родни Мекгрудер (3 године, 15.000.000 долара)

Драфт: Мфиоунду Кабенгеле (27. пик), Теранс Ман (48. пик)

Дошли: Кавај Ленард (3 године, 103.000.000 долара), Пол Џорџ (трејд, Оклахома), Морис Харклес (трејд, Портланд)

Отишли: Шај Гилџес-Александер (Оклахома), Данило Галинари (Оклахома), Герет Темпл (Бруклин), ВилсонЧендлер (Бруклин)

Кавај Ленард је још лани најавио како би желео каријеру наставити у Лос Анђелесу. Тада је Масај Уђиририскирао и довео га у Торонто што му се исплатило јер је освојио титулу, али овог лета нико није имао шансе да заустави МВП финала да оде у Град анђела. Иако је Торонто био у комбинацијама, они су ипак били у другом плану, а када су Клиперси пристали да Оклахоми за Пола Џорџа искрцају пет пикова прве рунде те Шај Гилџес-Александера и Данила Галинарија, нова сила у најјачој кошаркашкој лиги свијета је створена. Клиперси јесу пуно дали Тандеру, али треба знати да је то само формални био трејд само за Џорџа. У ствари је то био посао и за Ленарда јер очито Кавај не би дошао да и Џорџ није био укључен у целу причу.

А када је већ тако, онда цена није била превелика јер Клиперси сада имају два понајбоља двосмерна играча у лиги који су у својим најбољим годинама, а остатак ростера је састављен тако да се с разлогом сматрају једним од највећих фаворита за титулу. Клиперси су на ростеру оставили све слободне играче које су им били потребни – Патрика Беверлија, Ивицу Зупца, Роднија Мекгрудера и Џамајхала Грина, под уговорима им је сјајан двојац Лу Вилијамс – Монтрезл Херел који је лани био један од најубојитијих пик-енд-рол парова у лиги, ту је и одличан Лендри Шаме, а довођење Мориса Харклеса је показатељ како екипе требају радити. Портланд је Харклеса послао у Мајами у склопу посла за Хасана Вајтсајда, а како је Хиту требало још простора под селери кепом како би успио потписати Џимија Батлера, тако су се у причу укључили Клиперси који су тада тај простор имали. Довели су Харклеса, који ће сада бити савршен додатак Ленарду и Џодржу на крилним позицијама, а у целој причи су од Мајамија добили и један пик прве рунде којег су искористили у трејду за Џорџа.

Клиперси су уистину одлично посложени. Можда им је проблематична центарска позиција јер Зубац још није показао константу да може квалитетно играти у већој минутажи, а Херел се ипак боље сналази на позицији четворке, али екипа има довољно жетона које може искористити ако им буде требао неки трејд током сезоне како би довели још једног центра.

ЛОС АНЂЕЛЕС ЛЕЈКЕРС

Нови уговори: Кентавиус Калдвел Поуп (2 године, 16.500.000 долара), Џавал Мекги (2 године, 8.200.000 долара), Алекс Карузо (2 године, 5.500.000 долара), Ражон Рондо (2 године, 5.100.000 долара)

Драфт: Тејлен Хортон-Такер (46. пик)

Дошли: Ентони Дејвис (трејд, Њу Орлеанс), Дени Грин (2 године, 30.000.000 долара), Ејвери Бредли (2 године, 9.700.000 долара), Квин Кук (2 године, 6.000.000 долара), Демаркус Казинс (1 година, 3.500.000 долара), Џеред Дадли (1 година, 2.600.000 долара), Трој Денијелс (1 година, 2.100.000 долара)

Отишли: Брендон Инграм (Њу Орлеанс), Лонзо Бол (Њу Орлеанс), Џош Харт (Њу Орлеанс), Реџи Булок(Њујорк), Мајк Мускала (Оклахома), Тајсон Чендлер (Хјустон), Мориц Вагнер (Вашингтон), Ајсак Бонга(Вошингтон), Џермерио Џонс (Вашингтон)

Лејкерси нису успели доћи до коначног циља, Каваја Ленарда и то им свакако оставља помало горак окус у устима, поготово када се зна да је он отишао у градске ривале који тренутно на папиру мало боље изгледају, али далеко од тога да их се може сматрати потпуним губитницима прелазног рока. Како су успели да доведу Ентонија Дејвиса сада имају сјајан двојац с којим се могу надати нападу на титулу.

Када је Њу Орлеанс на НБА лутрији добио први пик те тако себи осигурао долазак Зајона Вилијамсона, било је јасно како ће Дејвис навјероватније пут Лејкерса. Било би превише да су Пеликанси и даље одбијали понуде, а када су им Лејкерси понудили Брендона Инграма, Лонза Бола и Џоша Харта уз три пика прве рунде, сумње није било – Обрва се прикључио Краљу. Тај део посла су Лејкерси сасвим пристојно одрадили, али онда су погрешили. Одлучили су се да иду на стварање нове Велике тројке што је очигледно фетиш Леброна Џејмса, а када се Ленард одлучио на Клиперсе добар део слободних играча је већ потписао нове уговоре. Лејкерсима након тога није остало ништа друго него потписати део ветерана који су и прошле године били у клубу.

Враћени су тако Ражон Рондо, Кентавиус Калдвел Поуп, Алекс Карузо и Џавал Мекги, а дошли Дени Грин, Демаркус Казинс, Ејвери Бредли, Квин Кук, Трој Денијелс и Џеред Дадли. На папиру то није тако лоше, али реално су Рондо и Казинс далеко од онога што су некада били, слично се може рећи и за Бредлија, а Грин и Калдвел Поуп су дефинитивно преплаћени. Наравно да није искључено да све то заједно одлично кликне, али Лејкерси су могли боље проћи да су одмах кренули у попуњавање ростера уместо да чекају Ленарда. Рецимо, за новце које су дали Грину и Калдвел Поупу су можда могли довести Малколма Брогдона који би им донео много више него ова двојица заједно, а таквих комбинација би се још могло наћи.

Но, било како било – Лејкерси су добра екипа и могу се надати нападу на титулу. Нису апсолутно први фаворити, али у лудој сезони која нас чека таквих баш и нема. Пуно тога је отворено, а пик-енд-рол Леброна и Дејвиса је нешто што нас уистину мора веселити и што с нестрпљењем чекамо да видимо у акцији.

ФИНИКС САНС

Нови уговори: Кели Убре (2 године, 30.000.000 долара)

Драфт: Кемерон Џонсон (11. пик), Тај Џером (24. пик)

Дошли: Рики Рубио (3 године, 51.000.000 долара), Дарио Шарић (трејд, Минесота), Арон Бејнс (трејд, Бостон), Френк Камински (2 године, 10.000.000 долара), Чеик Диало (1 година, 1.600.000 долара)

Отишли: Ти-Џеј Ворен (Индиана), Џош Џексон (Мемфис), Диентони Мелтон (Мемфис), Ричуан Холмс(Сакраменто), Трој Денијелс (ЛА Лејкерс), Драган Бендер, Џамал Крофорд

Ти Џеј Ворен – 14. пик 2014., Драган Бендер – 4. пик 2016., Маркис Крис – 8. пик 2016., Џош Џексон – 4. пик 2017. Четири лутријска пика у задњих пет година Финикс је изгубио, а да нико од њих није превише тога направио. Имали су среће што нису промашили с Девином Букером и Деандреом Ејтоном иако овај други још мора да оправда први пик прошле године. Санси су у потпуном хаосу и с разлогом су најгора екипа Запада последњих година, а иако су овог лета направили понеки смислени потез, опет смо имали разлога за питање "шта они то раде?".

Тако су се решили Ворена и Џексона дословно за ништа, спустили се неколико места на драфту да би добили Дарија Шарића, а онда изабрали Кемерона Џонсона који је био пројектован за другу рунду драфта. Дефинитивно су то могли боље да одраде.

С друге стране, довели су Рикија Рубија који би се могао добро уклопити с Букером док би Шарић могао бити добар партнер Ејтону под кошем. С Убреом су заокружили петорку која напокон, након ко зна колико година, изгледа смислено, али није им то од неке велике помоћи када је Запад накрцан сјајним тимовима па ће Финикс опет бити осуђен за само дно табеле.

Рајан Мекдоно, бивши ГМ клуба, оставио је иза себе право "гробље", а његов наследник Џејм Џонс је кренуо у рашчишћавање. Није му лако, поготово када имате таквог власника као што је Роберт Сарвер који је увек спреман да вуче нелогичне потезе. Штета што се то догађа у клубу који нам је подарио ону сјајну "седам секунди или мање" кошарку.

САКРАМЕНТО КИНГС

Нови уговори: Харисон Барнс (4 године, 88.000.000 долара)

Драфт: Џастин Џејмс (40. пик), Кајл Геј (55. пик), Вања Маринковић (60. пик)

Дошли: Двејн Дедмон (3 године, 41.000.000 долара), Тревор Ариза (2 године, 25.000.000 долара), КориЏозеф (3 године, 37.000.000 долара), Ричуан Холмс (2 године, 9.700.000 долара), Тајлер Лејдон (2 године, 3.300.000 долара)

Отишли: Вили Коли Стајн (Голден Стејт), Алек Буркс (Голден Стејт), Коста Куфос (ЦСКА Москва), Френк Мејсон(Милвоки), Кори Брувер

Сакраменто је лани изгледао јако добро, у првом делу сезоне био међу осам екипа Западне конференције да би при крају ипак пао ван плејофа. Но, нада за навијаче Кингса да имају места за напредак те се чекало да се види што ће Владе Дивац направити овог лета. А онда је он направио неке, у најмању руку, чудне потезе.

Кингси су пре прилазног рока имали два отворена питања – што ће бити с Харисоном Барнсом, те како покрити позицију центра. За ово друго питање спомињала су се имена попут Николе Вучевића, Џулијуса Рендла и Ала Хорфорда, а на крају је дошао Двејн Дедмон, те као осигурач Ричуан Холмс. Наравно да су прва три имена бољи избор од Дедмона, али он би се могао показати као солидно решење. У последње две сезоне у Атланти је сасвим солидно изгледао, а лани имао просек од 10,8 поена и 7,5 скокова те има, што је важније јер Кингсима треба центар с спољним шутем да се ослободи простор за Марвина Беглија, 38,2% шута за три поена уз 3,4 покушаја шута по утакмици. Све то изгледа солидно, али треба знати да Дедмон никада није играо више од 25 минута по утакмици те да му је ово шести клуб у каријери, а улази у своју шесту сезону.

Док је за Дедмона заслужио пролазну оцену, Дивац је подбацио по питању Барнса. Није то лоше играч, али не вриједи 88.000.000 долара за четири сезоне, поготово када се зна да ће у том раздобљу Сакраменто морати дати нове, богате уговоре Деарону Фоксу и Бадију Хилду. Барнс ће можда донети нешто у следећој сезони или две, али би могао да буде велики финансијски терет у дужем раздобљу.

Исто тако није јасно зашто је Дивац дао велике новце Тревору Аризи који има 34 године, а лани је показао да му је каријера у паду, док је посебан случај Кори Џозеф који је за улогу другог плејмејкера добио тек нешто мање од онога што је добио Патрик Беверли који ће бити стартер за Клиперсе, односно много више од Дерика Роуза, који је лани у Минесоти изгледао пуно боље него Џозеф у Индиани.

Сакраменто има добру екипу с три младе звезде које могу даље напредовати. Штета само што их Дивац није окружио нешто бољим саиграчима, али и што играју на Западу који је и даље накрцан с доста бољих тимова.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар