NBA pijaca, divizija Pacifik...

Klipersi i Lejkersi u borbi za Los Anđeles, Divac je mogao i bolje odraditi posao! Idemo dalje. . .

Košarka 21.07.2019 | 23:45
NBA pijaca, divizija Pacifik...
U našem pregledu ludog prelaznog roka u NBA ligi došli smo do divizije Pacifik. Podsećamo, do sada smo analizirali poteze u tri divizije Istočne konferencije – Atlantik, Central i Jugoistok, te u Sjeverozapadu u Zapadnoj konferenciji. Sada prelazimo na Diviziju Pacifik.

GOLDEN STEJT VORIORS

Novi ugovori: Klej Tompson (5 godina, 190.000.000 dolara), Kevon Luni (3 godine, 15.000.000 dolara)

Draft: Džordan Pul (28. pik), Alen Smailagić (39. pik), Erik Paskal (41. pik)

Došli: D'Anđelo Rasel (4 godine, 117.000.000), Vili Koli Stajn (2 godine, 4.500.000 dolara), Alek Burks (1 godina, 2.300.000 dolara), Glen Robinson (1 godina, 1,800.000 dolara), Omari Spelman (trejd, Atlanta)

Otišli: Kevin Durant (Bruklin), Andre Iguodala (Memfis), Demarkus Kazins (LA Lejkers), Dejmijan Džons(Atlanta), Kvin Kuk (LA Lejkers), Džordan Bel (Minesota), Šon Livingston, Jonas Jerebko, Endrju Bogut

Kada ti ode jedan od najboljih igrača lige, onda si svakako gubitnik, a kada ti je uz to drugi među najboljima igračima ekipe teško povređen i pitanje je kada će se vratiti na parket pa od tima koji je trebalo da bude jedan od najboljih svih vremena došao do toga da se boriš za donji dom plej-ofa, onda to definitivno nije stvar za pohvaliti se. A kada si se uz to morao odreći jako važnog igrača koji je držao svlačionicu, onda bi to trebalo da bude razlog za tugu. No, Golden Stejt je uz sve svoje probleme sasvim solidno odradio ovo leto.

Da, Kevin Durant je odlučio otići u Bruklin; da, Klej Tompson je ozlijeđen na dugo vremensko razdoblje; da, Andre Igudala je otišao u Memfis, ali Voriorsi i dalje imaju zanimljivu ekipu. U poslu za Duranta nekako su doveli D'Anđela Rasela koji će, uz Stefa Karija i Drejmonda Grina nositi tim dok se Tompson ne oporavi, a možda i nakon toga. Uspeli su zadržati i Kevona Lunija, koji se prošle sezone pokazao najboljom centarskom opcijom koju su imali na rosteru, a kada su mu dodali i Vili Koli Stajna, onda se sada mogu pohvaliti da su najbolje pokriveni na petici u poslednjih nekoliko godina. Dodali su i sasvim solidne Aleka Burksa, Glena Robinsona i Omarija Spelmana, koji garantuju pristojan učinak s klupe. Jasno je da nisu baš najbolje pokriveni na trojci gde su ostali na Alfonsu Mekiniju i Robinsonu, koji je ipak više dvojka, ali nešto je moralo patiti. A u celoj priči Voriorsi računaju da će sledeće sezone dobiti nešto i od dva rukija – Džordana Pula i Alena Smailagića, igrača čiji je dolazak u NBA uistinu zanimljiv.

Znate već da je Smailagić prošle godine iz Beka otišao u G-ligu i tamo igrao za Santa Kruz Voriorse, filijalu Golden Stejta. Znate i da su u Golden Stejtu bili zadovoljni s njim te ga malo sakrivali kako ga druge ekipe ne bi primetile te uzele pre njih na NBA draftu, a za svaki slučaj su napravili i trejd s Nju Orleansom kako bi skočili poneko mesto i osigurali Smailagića. Ali što 18-godišnji srpski igrač može očekivati u sledećoj sezoni? Jasno je da će on većinu vremena ipak provoditi u Santa Kruzu, ali će sigurno dobiti priliku i u Golden Stejtu. Voriorsi veruju da se on može pretvoriti u pravu zamenu za Drejmonda Grina – hvale njegovu košarkašku inteligenciju i čitanje igre, a posebno su zadovoljni odbrambenim reakcijama. Amerikanci su impresionirani i njegovim samopouzdanjem jer je Smailagić ovog leta izjavljivao kako se nada već u prvoj sezoni izboriti minutažu, a to je ono što se tamo jako ceni. U svakom slučaju, na mladog Srbina i te kako treba obratiti pažnju.

Treba reći još reč-dve i o dodatku Rasela u klub. Dosta je onih koji su skeptični prema tome kako će se on uklopiti u sistem Voriorsa. No, Golden Stejt ima tu jasnu računicu – uspeli su s Bruklinom odraditi sign-and-trade te tako za Duranta dobiti Ol Star igrača. On će im sigurno pomoći dok se Tompson ne vrati zbog povrede, a uvek može biti odličan žeton u nekom novom trejdu ako vide da priča s njim ne funkcionira najbolje. Žrtvovali su zbog njega Iguodalu i jedan pik prve runde, ali talenat je uvek talenat i takvi poslovi se isplate.

LOS ANĐELES KLIPERS

Novi ugovori: Patrik Beverli (3 godine, 40.000.000 dolara), Ivica Zubac (4 godine, 28.000.000 dolara), Džamajhal Grin (2 godine, 10.000.000 dolara), Rodni Mekgruder (3 godine, 15.000.000 dolara)

Draft: Mfioundu Kabengele (27. pik), Terans Man (48. pik)

Došli: Kavaj Lenard (3 godine, 103.000.000 dolara), Pol Džordž (trejd, Oklahoma), Moris Harkles (trejd, Portland)

Otišli: Šaj Gildžes-Aleksander (Oklahoma), Danilo Galinari (Oklahoma), Geret Templ (Bruklin), VilsonČendler (Bruklin)

Kavaj Lenard je još lani najavio kako bi želeo karijeru nastaviti u Los Anđelesu. Tada je Masaj Uđiririskirao i doveo ga u Toronto što mu se isplatilo jer je osvojio titulu, ali ovog leta niko nije imao šanse da zaustavi MVP finala da ode u Grad anđela. Iako je Toronto bio u kombinacijama, oni su ipak bili u drugom planu, a kada su Klipersi pristali da Oklahomi za Pola Džordža iskrcaju pet pikova prve runde te Šaj Gildžes-Aleksandera i Danila Galinarija, nova sila u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta je stvorena. Klipersi jesu puno dali Tanderu, ali treba znati da je to samo formalni bio trejd samo za Džordža. U stvari je to bio posao i za Lenarda jer očito Kavaj ne bi došao da i Džordž nije bio uključen u celu priču.

A kada je već tako, onda cena nije bila prevelika jer Klipersi sada imaju dva ponajbolja dvosmerna igrača u ligi koji su u svojim najboljim godinama, a ostatak rostera je sastavljen tako da se s razlogom smatraju jednim od najvećih favorita za titulu. Klipersi su na rosteru ostavili sve slobodne igrače koje su im bili potrebni – Patrika Beverlija, Ivicu Zupca, Rodnija Mekgrudera i Džamajhala Grina, pod ugovorima im je sjajan dvojac Lu Vilijams – Montrezl Herel koji je lani bio jedan od najubojitijih pik-end-rol parova u ligi, tu je i odličan Lendri Šame, a dovođenje Morisa Harklesa je pokazatelj kako ekipe trebaju raditi. Portland je Harklesa poslao u Majami u sklopu posla za Hasana Vajtsajda, a kako je Hitu trebalo još prostora pod seleri kepom kako bi uspio potpisati Džimija Batlera, tako su se u priču uključili Klipersi koji su tada taj prostor imali. Doveli su Harklesa, koji će sada biti savršen dodatak Lenardu i Džodržu na krilnim pozicijama, a u celoj priči su od Majamija dobili i jedan pik prve runde kojeg su iskoristili u trejdu za Džordža.

Klipersi su uistinu odlično posloženi. Možda im je problematična centarska pozicija jer Zubac još nije pokazao konstantu da može kvalitetno igrati u većoj minutaži, a Herel se ipak bolje snalazi na poziciji četvorke, ali ekipa ima dovoljno žetona koje može iskoristiti ako im bude trebao neki trejd tokom sezone kako bi doveli još jednog centra.

LOS ANĐELES LEJKERS

Novi ugovori: Kentavius Kaldvel Poup (2 godine, 16.500.000 dolara), Džaval Mekgi (2 godine, 8.200.000 dolara), Aleks Karuzo (2 godine, 5.500.000 dolara), Ražon Rondo (2 godine, 5.100.000 dolara)

Draft: Tejlen Horton-Taker (46. pik)

Došli: Entoni Dejvis (trejd, Nju Orleans), Deni Grin (2 godine, 30.000.000 dolara), Ejveri Bredli (2 godine, 9.700.000 dolara), Kvin Kuk (2 godine, 6.000.000 dolara), Demarkus Kazins (1 godina, 3.500.000 dolara), Džered Dadli (1 godina, 2.600.000 dolara), Troj Denijels (1 godina, 2.100.000 dolara)

Otišli: Brendon Ingram (Nju Orleans), Lonzo Bol (Nju Orleans), Džoš Hart (Nju Orleans), Redži Bulok(Njujork), Majk Muskala (Oklahoma), Tajson Čendler (Hjuston), Moric Vagner (Vašington), Ajsak Bonga(Vošington), Džermerio Džons (Vašington)

Lejkersi nisu uspeli doći do konačnog cilja, Kavaja Lenarda i to im svakako ostavlja pomalo gorak okus u ustima, pogotovo kada se zna da je on otišao u gradske rivale koji trenutno na papiru malo bolje izgledaju, ali daleko od toga da ih se može smatrati potpunim gubitnicima prelaznog roka. Kako su uspeli da dovedu Entonija Dejvisa sada imaju sjajan dvojac s kojim se mogu nadati napadu na titulu.

Kada je Nju Orleans na NBA lutriji dobio prvi pik te tako sebi osigurao dolazak Zajona Vilijamsona, bilo je jasno kako će Dejvis navjerovatnije put Lejkersa. Bilo bi previše da su Pelikansi i dalje odbijali ponude, a kada su im Lejkersi ponudili Brendona Ingrama, Lonza Bola i Džoša Harta uz tri pika prve runde, sumnje nije bilo – Obrva se priključio Kralju. Taj deo posla su Lejkersi sasvim pristojno odradili, ali onda su pogrešili. Odlučili su se da idu na stvaranje nove Velike trojke što je očigledno fetiš Lebrona Džejmsa, a kada se Lenard odlučio na Kliperse dobar deo slobodnih igrača je već potpisao nove ugovore. Lejkersima nakon toga nije ostalo ništa drugo nego potpisati deo veterana koji su i prošle godine bili u klubu.

Vraćeni su tako Ražon Rondo, Kentavius Kaldvel Poup, Aleks Karuzo i Džaval Mekgi, a došli Deni Grin, Demarkus Kazins, Ejveri Bredli, Kvin Kuk, Troj Denijels i Džered Dadli. Na papiru to nije tako loše, ali realno su Rondo i Kazins daleko od onoga što su nekada bili, slično se može reći i za Bredlija, a Grin i Kaldvel Poup su definitivno preplaćeni. Naravno da nije isključeno da sve to zajedno odlično klikne, ali Lejkersi su mogli bolje proći da su odmah krenuli u popunjavanje rostera umesto da čekaju Lenarda. Recimo, za novce koje su dali Grinu i Kaldvel Poupu su možda mogli dovesti Malkolma Brogdona koji bi im doneo mnogo više nego ova dvojica zajedno, a takvih kombinacija bi se još moglo naći.

No, bilo kako bilo – Lejkersi su dobra ekipa i mogu se nadati napadu na titulu. Nisu apsolutno prvi favoriti, ali u ludoj sezoni koja nas čeka takvih baš i nema. Puno toga je otvoreno, a pik-end-rol Lebrona i Dejvisa je nešto što nas uistinu mora veseliti i što s nestrpljenjem čekamo da vidimo u akciji.

FINIKS SANS

Novi ugovori: Keli Ubre (2 godine, 30.000.000 dolara)

Draft: Kemeron Džonson (11. pik), Taj Džerom (24. pik)

Došli: Riki Rubio (3 godine, 51.000.000 dolara), Dario Šarić (trejd, Minesota), Aron Bejns (trejd, Boston), Frenk Kaminski (2 godine, 10.000.000 dolara), Čeik Dialo (1 godina, 1.600.000 dolara)

Otišli: Ti-Džej Voren (Indiana), Džoš Džekson (Memfis), Dientoni Melton (Memfis), Ričuan Holms(Sakramento), Troj Denijels (LA Lejkers), Dragan Bender, Džamal Kroford

Ti Džej Voren – 14. pik 2014., Dragan Bender – 4. pik 2016., Markis Kris – 8. pik 2016., Džoš Džekson – 4. pik 2017. Četiri lutrijska pika u zadnjih pet godina Finiks je izgubio, a da niko od njih nije previše toga napravio. Imali su sreće što nisu promašili s Devinom Bukerom i Deandreom Ejtonom iako ovaj drugi još mora da opravda prvi pik prošle godine. Sansi su u potpunom haosu i s razlogom su najgora ekipa Zapada poslednjih godina, a iako su ovog leta napravili poneki smisleni potez, opet smo imali razloga za pitanje "šta oni to rade?".

Tako su se rešili Vorena i Džeksona doslovno za ništa, spustili se nekoliko mesta na draftu da bi dobili Darija Šarića, a onda izabrali Kemerona Džonsona koji je bio projektovan za drugu rundu drafta. Definitivno su to mogli bolje da odrade.

S druge strane, doveli su Rikija Rubija koji bi se mogao dobro uklopiti s Bukerom dok bi Šarić mogao biti dobar partner Ejtonu pod košem. S Ubreom su zaokružili petorku koja napokon, nakon ko zna koliko godina, izgleda smisleno, ali nije im to od neke velike pomoći kada je Zapad nakrcan sjajnim timovima pa će Finiks opet biti osuđen za samo dno tabele.

Rajan Mekdono, bivši GM kluba, ostavio je iza sebe pravo "groblje", a njegov naslednik Džejm Džons je krenuo u raščišćavanje. Nije mu lako, pogotovo kada imate takvog vlasnika kao što je Robert Sarver koji je uvek spreman da vuče nelogične poteze. Šteta što se to događa u klubu koji nam je podario onu sjajnu "sedam sekundi ili manje" košarku.

SAKRAMENTO KINGS

Novi ugovori: Harison Barns (4 godine, 88.000.000 dolara)

Draft: Džastin Džejms (40. pik), Kajl Gej (55. pik), Vanja Marinković (60. pik)

Došli: Dvejn Dedmon (3 godine, 41.000.000 dolara), Trevor Ariza (2 godine, 25.000.000 dolara), KoriDžozef (3 godine, 37.000.000 dolara), Ričuan Holms (2 godine, 9.700.000 dolara), Tajler Lejdon (2 godine, 3.300.000 dolara)

Otišli: Vili Koli Stajn (Golden Stejt), Alek Burks (Golden Stejt), Kosta Kufos (CSKA Moskva), Frenk Mejson(Milvoki), Kori Bruver

Sakramento je lani izgledao jako dobro, u prvom delu sezone bio među osam ekipa Zapadne konferencije da bi pri kraju ipak pao van plejofa. No, nada za navijače Kingsa da imaju mesta za napredak te se čekalo da se vidi što će Vlade Divac napraviti ovog leta. A onda je on napravio neke, u najmanju ruku, čudne poteze.

Kingsi su pre prilaznog roka imali dva otvorena pitanja – što će biti s Harisonom Barnsom, te kako pokriti poziciju centra. Za ovo drugo pitanje spominjala su se imena poput Nikole Vučevića, Džulijusa Rendla i Ala Horforda, a na kraju je došao Dvejn Dedmon, te kao osigurač Ričuan Holms. Naravno da su prva tri imena bolji izbor od Dedmona, ali on bi se mogao pokazati kao solidno rešenje. U poslednje dve sezone u Atlanti je sasvim solidno izgledao, a lani imao prosek od 10,8 poena i 7,5 skokova te ima, što je važnije jer Kingsima treba centar s spoljnim šutem da se oslobodi prostor za Marvina Beglija, 38,2% šuta za tri poena uz 3,4 pokušaja šuta po utakmici. Sve to izgleda solidno, ali treba znati da Dedmon nikada nije igrao više od 25 minuta po utakmici te da mu je ovo šesti klub u karijeri, a ulazi u svoju šestu sezonu.

Dok je za Dedmona zaslužio prolaznu ocenu, Divac je podbacio po pitanju Barnsa. Nije to loše igrač, ali ne vrijedi 88.000.000 dolara za četiri sezone, pogotovo kada se zna da će u tom razdoblju Sakramento morati dati nove, bogate ugovore Dearonu Foksu i Badiju Hildu. Barns će možda doneti nešto u sledećoj sezoni ili dve, ali bi mogao da bude veliki finansijski teret u dužem razdoblju.

Isto tako nije jasno zašto je Divac dao velike novce Trevoru Arizi koji ima 34 godine, a lani je pokazao da mu je karijera u padu, dok je poseban slučaj Kori Džozef koji je za ulogu drugog plejmejkera dobio tek nešto manje od onoga što je dobio Patrik Beverli koji će biti starter za Kliperse, odnosno mnogo više od Derika Rouza, koji je lani u Minesoti izgledao puno bolje nego Džozef u Indiani.

Sakramento ima dobru ekipu s tri mlade zvezde koje mogu dalje napredovati. Šteta samo što ih Divac nije okružio nešto boljim saigračima, ali i što igraju na Zapadu koji je i dalje nakrcan s dosta boljih timova.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar