НБА пијаца, дивизија Сјеверозапад...

Денвер фаворит за врх Запада, Јута му прети, Оклахома на новом почетку. . .

Кошарка 21.07.2019 | 22:45
НБА пијаца, дивизија Сјеверозапад...
Након што смо претходних дана анализирали потезе у три дивизије Источне конференције – Атлантик, Централ и Југоисток, дошао је ред на Западну конференцију у којој крећемо с дивизијом Северозапад.

ДЕНВЕР НАГЕТС

Нови уговори: Џамал Мари (продужење на 5 година, 170.000.000 долара)

Драфт: Бол Бол (44. пик)

Дошли: Џерами Грент (Оклахома)

Отишли: Треј Лајлс (Сан Антонио), Ајзеа Томас (Вашингтон), Тајлер Лајдон

Денвер је овог лета имао само једну дилему: „покупити“ или не последњу годину уговора Пола Милсапа. Овај ветеран је требало да у следећој сезони заради 30.000.000 долара, а у Денверу су паметно одлучили да је боље да наставе с њим него да ризикују и доведу неку нову „четворку“. Иако је Милсап заиста скуп, уговор му истиче следеће године, а свима је јасно како се одлично уклапа с Николом Јокићем, што је посебно показао у плеј-офу где је играо одличну кошарку.

Након тога су Нагетси одлучили да покажу Џамалу Марију да су он и Јокић будућност клуба продуживши му уговор и пре него што су то номинално требали да ураде и већ тада су изгледали одлично, јер су практично једина екипа која у наредну сезону улази с истим играчима као и лани. А, онда им се осмехнула игра судбине и реновирање у Оклахоми па су добили Џеремија Грента. Он ће бити велико појачање за Денвер на обе стране паркета – Грент игра одличну одбрану, лани је за Тандер имао просек шута тек нешто мањи од 50 одсто, а тројке је шутирао с готово 40 одсто успешности.

Тренер Мајкл Мелоун тсада има две ротације одличних играча и има невероватно много опција, а ван те десеторице су остали Мајкл Портер и Бол Бол, још један таленат којем се предвиђала позиција унутар првих 15 на драфту, а на крају је завршио као 44. пик. Денвер је тако две године заредом ризиковао с талентима који имају здравствених проблема, али ни Портер, ни Бол нису толики ризици с обзиром на позиције када су изабрани, односно с обзиром на већ посложени састав.

Чињеница да је Денвер задржао комплетну екипу из прошле сезоне на окупу, те се и додатно појачао, ставља га у круг фаворита за освајање Запада, али и НБА прстена. Аутор овог текста Нагетсе види као најбољи тим конференције у регуларном делу сезоне, јер ће други имати проблема с уигравањем, али и с традиционално незгодним гостовањем у високом Денверу. А у плеј-офу ћемо онда видети...

МИНЕСОТА ТИМБЕРВУЛВС

Нови уговори: -

Драфт: Џерет Калвер (6. пик), Џејлен Новел (43. пик)

Дошли: Џејк Лејмен (3 године, 11.500.000 долара), Шабаз Нејпиер (трејд, Голден Стејт), Тревон Грејем(трејд, Голден Стејд), Џордан Бел (1 година, 1.600.000 долара), Ноа Вонле (1 година, 2.600.000 долара), Тајрон Волс (1 година, 1.500.000 долара)

Отишли: Дарио Шарић (Финикс), Тајус Џонс (Мемфис), Таџ Гибсон (Њујорк), Дерик Роуз (Дитроит), Ентони Толивер(Портланд), Џерид Бејлес, Луол Денг.

Није лако Карл Ентони Таунсу. Звезда Минесоте је везана дугорочним уговором за Тимбервулсе па не може баш тако лако да напусти клуб, а тренутно му је ситуација таква да је упитно може ли Минесота уопште да се бори за улазак у плеј-оф. Да се разумемо, има и Таунс свој део кривице за неуспехе Минесоте и дефинитивно не пружа све оно што смо очекивали када је дошао у лигу.

Али, много већу кривицу за ситуацију у клубу има слаб развој Ендрјуа Вигинса, катастрофално вођење клуба бившег тренера и генералног менаџера (ГМ) Тома Тибодоа, али и тешки карактер Џимија Батлера, који није функционисао заједно с Таунсом и Вигинсом. Уместо да се боре за предност домаћег терена у плеј-офу, Вукови нису у предвиђањима за место међу осам најбољих на Западу.

Овог су лета у Минесоти направили неколико занимљивих потеза. Одрекли су се Дарија Шарића како би дошли до шестог пика и Џерета Калвера, од којег се надају да ће им помоћи већ у руки сезони. Покушали су да „склоне“ и Џефа Тига, који је остао стартни плејмејкер, али су остали без јако важног Дерика Роуза. Вукови су довели још неколико младих играча: верују у Тајрона Волса, а и Џордан Бел је у Голден Стејту на тренутке показао да је занимљив играч. Ти неки потези и те како имају смисла, али опет је све на Вигинсу – он има такав уговор да ће у следеће четири године зарадити више од 120.000.000 долара, а мало је рећи како те паре није оправдао.

Ако би Вигинс ипак успео да направи искорак, Минесота би могла да изгледа озбиљно. Ветеранског вође више нема, сада је јасно да је ово Таунсова екипа, па ћемо видети како ће то изгледати. Изненадило би нас да дођу до плеј-офа, али никада се не зна.

ОКЛАХОМА СИТИ ТАНДЕР

Нови уговори: Нерленс Ноел (1 година, 2.000.000 долара)

Драфт: Дериус Бејзли (23. пик)

Дошли: Крис Пол (трејд, Хјустон), Шај Гилџес-Александер (трејд, ЛА Клиперс), Данило Галинари (трејд, ЛА Клиперс), Мајк Мускала (2 године, 4.300.000 долара)

Отишли: Расел Вестбрук (трејд, Хјустон), Пол Џорџ (трејд, ЛА Клиперс), Маркиф Морис (Дитроит), Рејмонд Фелтон.

Готово је, ера Расела Вестбрука је готова! Дошло је све изненада. Као гром из ведра неба је пре две недеље одјекнула вест да је Пол Џорџ затражио трејд како би се прикључио Кавају Ленарду у Клиперсима, а ГМ Тандера Сем Прести је тај посао маестрално одиграо и добио пет пикова прве рунде, те Шај Гилџес-Александера и Данила Галинарија.

Тада је било јасно да се распада сан о неком врхунском резултату Тандера под вођством Расела Вестбрука, а Прести је одмах одлучио и то да прекине. У разговору с Вестбруком договорено је да ће и он у трејд, а одмах се нашао и заинтересирани клуб у виду Хјустона. Прести је добио нову туру пикова прве рунде, овај пут два уз могућност даљње замене два пика, а ту је и Крис Пол.

Самим тим цела прича око Оклахоме овог лета није завршена, јер Прести сигурно не намерава да гради екипу око Пола. Додуше, могуће је да Тандер уђе у сезону с ветераном на позицији плејмејкера, јер ће бити много лакше да направи нову замену око Нове године, када ће у посао моћи да буду укључени и играчи који су овог лета потписали нове уговоре, а вероватно ће главни човек Оклахоме покушати у цели посао да убаци и Стивена Адамса, који се такође не уклапа у планове око рибилдинга.

Додуше, Оклахома би с петорком Пол – Гидлжер-Александер – Андре Роберсон – Галинари – Адамс уз Денис Шредера и још неке занимљиве играче на клупи теоретски могла да нападне и плеј-оф, али то не би донело ништа важно клубу. Слагање нове екипе је осигурано с овим мноштвом пикова прве рунде, а најбоље од свега је што Прести већ има првог младог играча око којег може да гради нови Тандер:  Гидлжер-Александер је лани у Клиперсима имао сјајну сезону и клуб из Лос Анђелеса га се тешко одрекао, али једноставно је морао.

То је велика победа Престија који је пропустио да дође до титуле с Вестбруком, Кевином Дурантом, Џејмсом Харденом и осталима. Такву групу играча више неће лако имати, али једно је сигурно: он зна посао и направиће најбоље да Оклахома за коју годину изгледа смислено.

ПОРТЛАНД ТРЕЈЛБЛЕЈЗЕРС

Нови уговори: Демијан Лилард (продуљење уговора на 4 године, 196.000.000 долара), Родни Худ (2 година, 16.000.000 долара)

Драфт: Насир Литл (25. пик)

Дошли: Хасан Вајтсајд (трејд, Мајами), Кент Базмор (трејд, Атланта), Марио Хезоња (2 године, 3.600.000 долара), Ентони Толивер (1 година, 2.600.000 долара)

Отишли: Иван Тарнер (Атланта), Сет Кари (Далас), Ал-Фарук Амину (Орландо), Енес Кантер (Бостон), Џејк Лејмен (Минесота)

Портланд је помало изненађујуће у прошлој сезони дошао до финала Западне конференције, али у њему није имао никакве шансе против Голден Стејта. Блејзерси су играли добро те искористили све оно што им је Запад понудио.

Овог лета они су направили јако добре потезе и сачували све своје изгледе за добрим пласманом које су имали и на крају прошле сезоне. Демијана Лиларда су наградили богатим продужењем уговора, а онда су искористили чињеницу да Мајами није могао лако да потпише Џимија Батлера, те довели Хасана Вајтсајда. Он ће савршено закрпати рупу под кошем насталу повредом Јусуфа Нуркића, за којег се још не зна када ће се вратити у пуну форму након тешке повреде. Сада не мора ни да жури, јер је ту Вајтсајд, а Портланд се не мора бринути за гужву на центарској позицији, јер Вајтсајду уговор истиче на крају следеће сезоне.

Тако је Портланд „унајмио“ центра који му је потребан за годину дана, а изгубио је Мориса Харклса, једног од крилних играча који је прошлих сезона био неизоставан у екипи Блејзерса. Отишао је и Ал-Фарук Амину тако да ће Портланд морати да нађе решење, а ту се намећу нови играч Кент Базмор и Родни Худ, који је добио нови уговор.

Портланд је одрадио добар посао. Њихов ударни двојац Лилард – Меколум и даље ће носити тим, а остатак екипе је добро посложен. Опет се могу надати горњем дому Запада.

ЈУТА ЏЕЗ

Нови уговори: -

Драфт: Џерел Брентли (50. пик), Џастин Рајт-Формен (53. пик), Мије Они (58. пик)

Дошли: Мајк Конли (Мемфис), Бојан Богдановић (4 године, 76.000.000 долара), Ед Дејвис (2 године, 10.000.000 долара), Џеф Грин (1 година, 2.500.000 долара), Емануел Мудиај (1 година, 1.700.000 долара)

Отишли: Дерик Фејворс (Њу Орлинс), Рики Рубио (Финикс), Грејсон Ален (Мемфис), Џеј Краудер (Мемфис), Кајл Корвер (Мемфис), Раул Нето (Филаделфија), Табо Сефолоша, Екпе Удо

Јута је једна од екипа која је одрадила сјајан посао. Они су последњих година под вођством тренера Кевина Снајдера изградили одличан систем, али им је за прави резултат требао врхунски плејмејкер, те једна стреч четворка, односно високо крило које је јако опасно у шуту за три поена. И обе ствари су одлично закрпили.

Како је Мемфис у ребилдингу, тако је Мајк Конли био доступан, а он се одлично уклапа у игру Џеза. Конли ће дириговати нападом, те растеретити и бити сјајан ментор Доновану Мичелу, који је програмиран да буде главна звезда састава. Након што су довели Конлија, требало је решити позицију „четворке“, а и ту је посао експресно одрађен. Циљали су у Јути Николу Миротића, али он се одлучио за повратак у Европу па су уместо њега довели Бојана Богдановића. Хрватски репрезентативац је добио сјајан уговор, а иако номинално није „четворка“, ту је позицију у Индијани претходних година знао добро да покрије. Његове одбрамбене недостатке покриће Руди Гобер, а Џи Инглс ће с њим играти на крилним позицијама, па уопште неће бити важно ко је „три“, а ко „четири“.

Но, то није било све. Јута је за клупу довела додатна три одлична играча – Ед Дејвис је лани у Бруклину показао колико је сјајан скакач и одбрамбени играч, па ће Јута свих 48 минута имати центра који брани прилаз свом кошу. Џеф Грин није испао звезда како му се предвиђало на почетку каријере, али и даље игра јако добро у ограниченој роли, а Емануел Мудиај је прошле сезоне у Њујорку показао да је његова каријера далеко од готове.

Овим набројаним играчима додајте Дантеа Екзума, Ројса Онила и Жоржа Нианга и добићете ротацију која Јуту може довести до борбе за сам врх Запада. Тренутно једна од најзанимљивијих имена уочи следеће сезоне.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар