Партизану је за титулу потребно 30 побједа!

Црно-бели у Инђији отварају нову сезону. . .  Партизан отвара сезону против новајлије. ФК Партизан дебитује у сезони 2019/20 Линглонг Суперлиге Србије (ЛСЛ) утакмицом против Инђије.

Фудбал 21.07.2019 | 14:20
Партизану је за титулу потребно 30 побједа!
Партизан се састаје са новајлијом у највишем рангу српског фудбала у недељу од 18 часова као гост.

Црно-бели у сезону улазе са Савом Милошевићем на месту шефа стручног штаба, који је током прошле сезоне заменио Зорана Мирковића.

Партизан ће покушати да што пре заборави једну од најгорих сезона у историји клуба, што се домаћег првенства тиче, и тек другу у последњих 20 година да нису завршили на некој од прве две позиције.

Пред почетак Линглонг Суперлиге Србије Милошевић је истакао да његова екипа мора да покаже максимум већ на старту.

"Спремни смо за почетак. Очекујем да ће бити тешко. Добри резултати су нам потребни због самопоуздања и зато нам је наредна утакмица веома битна. Очекујем доста добру утакмицу. Мораћемо да дамо максимум ако желимо да победимо, а против Инђије сигурно неће бити лако", казао је Милошевић.

Црно-бели су били солидни на припремним мечевима, а најскорије су ремизирали са Паксом (2:2) и победили фаворизовани Бордо (2:1).

Подсетимо, Инђија се у Суперлигу вратила после контроверзног двомеча са Динамом из Врања, у којем је успела да сачува предност на гостовању које је стекла код куће (3:0) и поред непостојећег пенала у корист противника.

Лепо је играти Лиги Европе, бити пред очима скаута великих клубова, занимљиво је и похвално, какви год да су услови и која год држава да је у питању, освојити четири купа заредом, напасти рекордни пети, али глад навијача Партизана, после пренствених мрвица минуле две сезоне, може да утоли само – титула.

Црно-бели у Инђији (18 часова, ТВ Аренаспорт 1) отварају нову сезону у којој су клупски челници као приоритет одредили пласман у групну фазу другог по вредности УЕФА такмичења, али у играчком кадру провејава став да је само круна најбољег тима у земљи довољно добар учинак. По више основа. Клуб из Хумске 1 већ две године гледа у леђа Црвеној звезди, што се последњи пут десило лета 2007, због чега је решен да прекине доминацију комшија. Донело би му то вишеструку корист, можда и већу од зараде евентуалним пласманом у групну фазу Лиге Европе. Титула диже цену играча на тржишту. Титула доноси лакшу проходност ка групама под окриљем УЕФА, самим тим и више новца, бољи рејтинг клуба, имиџ у јавности. Титула може да има и магнетно дејство за навијаче, јер су пред крај сезоне кад је освојена последња, под командом Марка Николића, Гробари били као један, па можда и сад, ако ова генерација успе да изведе нешто слично, успе да помири завађене фракције на трибинама.

Управо би учинак Марка Николића из сезоне 2016/17 могао да буде светионик Сави Милошевићу у потери за срећком. Тад је садашњи тренер мађарског Фехервара нанизао 37 утакмица без пораза у свим такимичењима, освојио дуплу круну, добио три од четири сусрета са Звездом (уз један реми) и ако то није модел који би требало да следе на Топчидерском брду онда ће их задесити судбина Мирослава Ђукића и Зорана Мирковића, који су се малтене већ у првом делу сезоне опраштали од борбе за важнији пехар.

Да би подвиг био остварив Партизан мора да ређа победе. Да  тријумфује у серијама. Притом, не мора да меље, таква су времена дошла да је естетика потиснута у други план и све све своди на његово величанство резултат. Чак је и у тој последној шампионској сезони Николићев тим доста пута кретао из минуса или му је ривал „држао нулу“ дубоко у другом полувремену. Великог броја победа, народски речено на „гу....“ навијачи се и не сећају, али оне се пишу, стоје у архиви и сведоче о једном времену.

Уосталом, од 37 утакмица у Суперлиги, било Црвена звезда, било Партизан – јер су то деценијски кандидати за прво место – да би били шампони морају да славе на макар 30. Није то измишљотина, бројке су неумољиве. Црвено-бели су у три од последње четири сезоне, откако се  после основног дела првенства игра и плеј-оф, остварили редом 30, 32 и 33 победе, док је Парни ваљак прекинуо тај низ у првенству 2016/17са равно 30 тријумфа. Ових седам „киксева“ отпада на учинак у дербијима (јер, пре почетка сезоне нико не зна какав ће бити исход) и природне законитости пада, јер не можете побеђивати све и сваког увек, али суштина је у томе да шампиони побеђују у низу.

Притом, доста тих тријумфа се  изгуби из колективне свести навијача. Мало ко се сећа неког мучења против Вождовца, аутогола у Крушевцу, пенала против Спартака за 1:0, али ко хоће да буде првак мора и тако да добија утакмице. Једва, али да их добија. Само то се рачуна на концу, у мају 2020. кад се буде одређивао првак. Нико се неће питати како си добио, него – колико.

Инђија - Партизан (18.00, Арена 1)

Стадион: Градски
Судија: Срђан Јовановић

Инђија: Прековић - Анђелковић, Рогач, Бјеличић, Илић - Бањац, М. Јањић, Димитров - Томић, Димитријевић, Бастајић.

Партизан: Стојковић - Н.Р. Милетић, Остојић, Вујачић, Урошевић - Здјелар, Шћекић - Тошић, Сума, Ивановић - Садик.

Извор: моззартспорт/Б92

Фото: Старспорт

Коментари / 0

Оставите коментар