Partizanu je za titulu potrebno 30 pobjeda!

Crno-beli u Inđiji otvaraju novu sezonu. . .  Partizan otvara sezonu protiv novajlije. FK Partizan debituje u sezoni 2019/20 Linglong Superlige Srbije (LSL) utakmicom protiv Inđije.

Fudbal 21.07.2019 | 14:20
Partizanu je za titulu potrebno 30 pobjeda!
Partizan se sastaje sa novajlijom u najvišem rangu srpskog fudbala u nedelju od 18 časova kao gost.

Crno-beli u sezonu ulaze sa Savom Miloševićem na mestu šefa stručnog štaba, koji je tokom prošle sezone zamenio Zorana Mirkovića.

Partizan će pokušati da što pre zaboravi jednu od najgorih sezona u istoriji kluba, što se domaćeg prvenstva tiče, i tek drugu u poslednjih 20 godina da nisu završili na nekoj od prve dve pozicije.

Pred početak Linglong Superlige Srbije Milošević je istakao da njegova ekipa mora da pokaže maksimum već na startu.

"Spremni smo za početak. Očekujem da će biti teško. Dobri rezultati su nam potrebni zbog samopouzdanja i zato nam je naredna utakmica veoma bitna. Očekujem dosta dobru utakmicu. Moraćemo da damo maksimum ako želimo da pobedimo, a protiv Inđije sigurno neće biti lako", kazao je Milošević.

Crno-beli su bili solidni na pripremnim mečevima, a najskorije su remizirali sa Paksom (2:2) i pobedili favorizovani Bordo (2:1).

Podsetimo, Inđija se u Superligu vratila posle kontroverznog dvomeča sa Dinamom iz Vranja, u kojem je uspela da sačuva prednost na gostovanju koje je stekla kod kuće (3:0) i pored nepostojećeg penala u korist protivnika.

Lepo je igrati Ligi Evrope, biti pred očima skauta velikih klubova, zanimljivo je i pohvalno, kakvi god da su uslovi i koja god država da je u pitanju, osvojiti četiri kupa zaredom, napasti rekordni peti, ali glad navijača Partizana, posle prenstvenih mrvica minule dve sezone, može da utoli samo – titula.

Crno-beli u Inđiji (18 časova, TV Arenasport 1) otvaraju novu sezonu u kojoj su klupski čelnici kao prioritet odredili plasman u grupnu fazu drugog po vrednosti UEFA takmičenja, ali u igračkom kadru provejava stav da je samo kruna najboljeg tima u zemlji dovoljno dobar učinak. Po više osnova. Klub iz Humske 1 već dve godine gleda u leđa Crvenoj zvezdi, što se poslednji put desilo leta 2007, zbog čega je rešen da prekine dominaciju komšija. Donelo bi mu to višestruku korist, možda i veću od zarade eventualnim plasmanom u grupnu fazu Lige Evrope. Titula diže cenu igrača na tržištu. Titula donosi lakšu prohodnost ka grupama pod okriljem UEFA, samim tim i više novca, bolji rejting kluba, imidž u javnosti. Titula može da ima i magnetno dejstvo za navijače, jer su pred kraj sezone kad je osvojena poslednja, pod komandom Marka Nikolića, Grobari bili kao jedan, pa možda i sad, ako ova generacija uspe da izvede nešto slično, uspe da pomiri zavađene frakcije na tribinama.

Upravo bi učinak Marka Nikolića iz sezone 2016/17 mogao da bude svetionik Savi Miloševiću u poteri za srećkom. Tad je sadašnji trener mađarskog Fehervara nanizao 37 utakmica bez poraza u svim takimičenjima, osvojio duplu krunu, dobio tri od četiri susreta sa Zvezdom (uz jedan remi) i ako to nije model koji bi trebalo da slede na Topčiderskom brdu onda će ih zadesiti sudbina Miroslava Đukića i Zorana Mirkovića, koji su se maltene već u prvom delu sezone opraštali od borbe za važniji pehar.

Da bi podvig bio ostvariv Partizan mora da ređa pobede. Da  trijumfuje u serijama. Pritom, ne mora da melje, takva su vremena došla da je estetika potisnuta u drugi plan i sve sve svodi na njegovo veličanstvo rezultat. Čak je i u toj poslednoj šampionskoj sezoni Nikolićev tim dosta puta kretao iz minusa ili mu je rival „držao nulu“ duboko u drugom poluvremenu. Velikog broja pobeda, narodski rečeno na „gu....“ navijači se i ne sećaju, ali one se pišu, stoje u arhivi i svedoče o jednom vremenu.

Uostalom, od 37 utakmica u Superligi, bilo Crvena zvezda, bilo Partizan – jer su to decenijski kandidati za prvo mesto – da bi bili šamponi moraju da slave na makar 30. Nije to izmišljotina, brojke su neumoljive. Crveno-beli su u tri od poslednje četiri sezone, otkako se  posle osnovnog dela prvenstva igra i plej-of, ostvarili redom 30, 32 i 33 pobede, dok je Parni valjak prekinuo taj niz u prvenstvu 2016/17sa ravno 30 trijumfa. Ovih sedam „kikseva“ otpada na učinak u derbijima (jer, pre početka sezone niko ne zna kakav će biti ishod) i prirodne zakonitosti pada, jer ne možete pobeđivati sve i svakog uvek, ali suština je u tome da šampioni pobeđuju u nizu.

Pritom, dosta tih trijumfa se  izgubi iz kolektivne svesti navijača. Malo ko se seća nekog mučenja protiv Voždovca, autogola u Kruševcu, penala protiv Spartaka za 1:0, ali ko hoće da bude prvak mora i tako da dobija utakmice. Jedva, ali da ih dobija. Samo to se računa na koncu, u maju 2020. kad se bude određivao prvak. Niko se neće pitati kako si dobio, nego – koliko.

Inđija - Partizan (18.00, Arena 1)

Stadion: Gradski
Sudija: Srđan Jovanović

Inđija: Preković - Anđelković, Rogač, Bjeličić, Ilić - Banjac, M. Janjić, Dimitrov - Tomić, Dimitrijević, Bastajić.

Partizan: Stojković - N.R. Miletić, Ostojić, Vujačić, Urošević - Zdjelar, Šćekić - Tošić, Suma, Ivanović - Sadik.

Izvor: mozzartsport/B92

Foto: Starsport

Komentari / 0

Ostavite komentar