Краљица сласти из Црњелова

На њиви и на пијаци често се и заноћи

Република Српска 20.07.2019 | 20:40
Краљица сласти из Црњелова
Биће ово тешка година за произвођаче лубенице и диње, али, не треба увијек ни кукати, започиње причу о црњеловачкој „краљици стласти“, о надалеко чувеном бостану који се некада продавао широм БиХ и региона Стевица Јовановић (43), један од најбољих произвођача лубенице из Црњелова, прошлогодишњи побједник на “Данима поврћа” у Црњелову.

Стевица је прољетос засадио лубенице на површини од три хектара. За неких десетак дана почеће да их бере.



„ Киша, лоше вријеме, успорило је развој и зрење лубенице. Управо их заштићујемо од прекомјерне топлоте и сунца сламом, јер би, у противном, пожутјеле. Тренутно је цијена лубенице у слободној продаји 25 до 30 пфенига. Цијена варира из дана у дан. Неожењен сам, живим у домаћинству с мајком. Укупно обрађујем тринаест хектара и садим лубеницу, купус, на отвореном, паприку у пластеницима. Сјећам се година када сам имао рекордан род лубенице и до десет тона по дунуму, али, било је и година када сам добијао двије тоне по дунуму. Просјечан род је од пет до шест тона по дунуму. На свом имању ове године имаћу подбачај и до 30 одсто. Велики су производни трошкови, скупа заштитна средства. Раднике који раде у дневницу плаћам по 40 КМ. Све треба обезбиједити, а пласман је несигуран. Треба пуно радити, пуно улагати, а зарада је као лутрија“, каже Стевица Јовановић.

На Кванташкој пијаци у Бијељини лубеница се продаје по цијени од 25 до 30 пфенига, диња по 70 пфенига по килограму, каже Мирко Тојић (56), произвођач бостана из Црњелова.



„ Имам један хектар под лубеницом, двије сорте „наутилус“ и „ред стар“, тамне лубенице. Тражена је и тамна сорта „носталгија“. Од ових шарених, најранија је „васко“, а има пуно и позних сорти лубенице. Црњеловчани су надалеко познати по производњи лубенице. Ове године су честе кише и изостанак пчелињег запрашивања смањиле ометање, самим тим и принос лубенице. Сви ми се боримо да некако извучемо бар оно што уложимо у производњу. Морамо бити и на њиви и на пијаци да би неко купио наш производ. Знамо и заноћити, како на њиви, тако и на пијаци“, каже Мирко Тојић.

Извор: десавањаубијељини.цом

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

јааас

20.07.2019 20:30

Зато је у Крајини 0,90-1,00км

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

20.07.2019 21:08

Јес у пиљари и на пијаци

Name

Семберко

20.07.2019 21:57

Хајде да се не лажемо више. Која црна краљица сласти. Па од семберских лубеница је краставац слађи. Господа произвођачи користе ГМО сјемена или калемљена на бундеве. Важна им је само што већа тежина. А о укусу и сласти нико не води бригу. Важно је само да се прода. Што не поједу људи, појешће крмци. Лубеница или бундева, свеједно је. Разлике нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2019 13:53

Шта год радили они кукају и неисплати се, а куће сређене у већине а о техници испред куће да непричамо.

Name

Мирко Немирко

21.07.2019 06:09

Три хектара под лубеницом. И цитавој семберији се такмиците ко це висе лубенице да посади и после кукате зссто су тако јефтине. Па сами себи стварате проблем јер трзисте немозе толико робе да прихвати. Боља контрола од дрзаве ту треба. И овоме са три хектара лубенице увецати порез јер ради без мозга, унистава мале пољопривреднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Семберко

21.07.2019 08:03

Потписујем.Ал разлике има.Здравија је природна бундева од њихове лубенице.Имам пријатеља који ми не савјетује да купујем лубенице од њега он за друге не говори.Ал казе имас дјецу..немој друзе..паметном доста...ону дугну лову на орвим лубеницама и све раде да зараде а контроле нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луцца

21.07.2019 18:10

А кад купујемо из увоза опет није добро _ста цемо?

Name

слобо

21.07.2019 08:07

У теслицу 1 км .боље да не и сију кад накупци цетир пут зараде по кили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

21.07.2019 23:15

У маркету неком прије који дан видјех 0.50 КМ за килограм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херц

22.07.2019 14:39

Нема сладјих лубеница од оних у Херцеговини....не само лубенице него сво воце је у Херцеговини боље а и цијена је дупло веца него на бијељинској пијаци. Питам се ста би кад би морали плацати воце и поврце као у Херцеговини.

ОДГОВОРИТЕ