Kraljica slasti iz Crnjelova

Na njivi i na pijaci često se i zanoći

Republika Srpska 20.07.2019 | 20:40
Kraljica slasti iz Crnjelova
Biće ovo teška godina za proizvođače lubenice i dinje, ali, ne treba uvijek ni kukati, započinje priču o crnjelovačkoj „kraljici stlasti“, o nadaleko čuvenom bostanu koji se nekada prodavao širom BiH i regiona Stevica Jovanović (43), jedan od najboljih proizvođača lubenice iz Crnjelova, prošlogodišnji pobjednik na “Danima povrća” u Crnjelovu.

Stevica je proljetos zasadio lubenice na površini od tri hektara. Za nekih desetak dana počeće da ih bere.



„ Kiša, loše vrijeme, usporilo je razvoj i zrenje lubenice. Upravo ih zaštićujemo od prekomjerne toplote i sunca slamom, jer bi, u protivnom, požutjele. Trenutno je cijena lubenice u slobodnoj prodaji 25 do 30 pfeniga. Cijena varira iz dana u dan. Neoženjen sam, živim u domaćinstvu s majkom. Ukupno obrađujem trinaest hektara i sadim lubenicu, kupus, na otvorenom, papriku u plastenicima. Sjećam se godina kada sam imao rekordan rod lubenice i do deset tona po dunumu, ali, bilo je i godina kada sam dobijao dvije tone po dunumu. Prosječan rod je od pet do šest tona po dunumu. Na svom imanju ove godine imaću podbačaj i do 30 odsto. Veliki su proizvodni troškovi, skupa zaštitna sredstva. Radnike koji rade u dnevnicu plaćam po 40 KM. Sve treba obezbijediti, a plasman je nesiguran. Treba puno raditi, puno ulagati, a zarada je kao lutrija“, kaže Stevica Jovanović.

Na Kvantaškoj pijaci u Bijeljini lubenica se prodaje po cijeni od 25 do 30 pfeniga, dinja po 70 pfeniga po kilogramu, kaže Mirko Tojić (56), proizvođač bostana iz Crnjelova.



„ Imam jedan hektar pod lubenicom, dvije sorte „nautilus“ i „red star“, tamne lubenice. Tražena je i tamna sorta „nostalgija“. Od ovih šarenih, najranija je „vasko“, a ima puno i poznih sorti lubenice. Crnjelovčani su nadaleko poznati po proizvodnji lubenice. Ove godine su česte kiše i izostanak pčelinjeg zaprašivanja smanjile ometanje, samim tim i prinos lubenice. Svi mi se borimo da nekako izvučemo bar ono što uložimo u proizvodnju. Moramo biti i na njivi i na pijaci da bi neko kupio naš proizvod. Znamo i zanoćiti, kako na njivi, tako i na pijaci“, kaže Mirko Tojić.

Izvor: desavanjaubijeljini.com

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

jaaas

20.07.2019 20:30

Zato je u Krajini 0,90-1,00km

ODGOVORITE
Name

А

20.07.2019 21:08

Јес у пиљари и на пијаци

Name

Semberko

20.07.2019 21:57

Hajde da se ne lažemo više. Koja crna kraljica slasti. Pa od semberskih lubenica je krastavac slađi. Gospoda proizvođači koriste GMO sjemena ili kalemljena na bundeve. Važna im je samo što veća težina. A o ukusu i slasti niko ne vodi brigu. Važno je samo da se proda. Što ne pojedu ljudi, poješće krmci. Lubenica ili bundeva, svejedno je. Razlike nema.

ODGOVORITE
Name

Ре

21.07.2019 13:53

Шта год радили они кукају и неисплати се, а куће сређене у већине а о техници испред куће да непричамо.

Name

Mirko Nemirko

21.07.2019 06:09

Tri hektara pod lubenicom. I citavoj semberiji se takmicite ko ce vise lubenice da posadi i posle kukate zssto su tako jeftine. Pa sami sebi stvarate problem jer trziste nemoze toliko robe da prihvati. Bolja kontrola od drzave tu treba. I ovome sa tri hektara lubenice uvecati porez jer radi bez mozga, unistava male poljoprivrednike.

ODGOVORITE
Name

re Semberko

21.07.2019 08:03

Potpisujem.Al razlike ima.Zdravija je prirodna bundeva od njihove lubenice.Imam prijatelja koji mi ne savjetuje da kupujem lubenice od njega on za druge ne govori.Al kaze imas djecu..nemoj druze..pametnom dosta...onu dugnu lovu na orvim lubenicama i sve rade da zarade a kontrole nema

ODGOVORITE
Name

Lucca

21.07.2019 18:10

A kad kupujemo iz uvoza opet nije dobro _sta cemo?

Name

slobo

21.07.2019 08:07

U teslicu 1 km .bolje da ne i siju kad nakupci cetir put zarade po kili.

ODGOVORITE
Name

Direkt

21.07.2019 23:15

U marketu nekom prije koji dan vidjeh 0.50 KM za kilogram.

ODGOVORITE
Name

herc

22.07.2019 14:39

Nema sladjih lubenica od onih u Hercegovini....ne samo lubenice nego svo voce je u Hercegovini bolje a i cijena je duplo veca nego na bijeljinskoj pijaci. Pitam se sta bi kad bi morali placati voce i povrce kao u Hercegovini.

ODGOVORITE