Ко су најјачи профитери у посљедњих пет година...?

Нова листа из серијала Трансфермаркта. . .

Фудбал 20.07.2019 | 23:23
Ко су најјачи профитери у посљедњих пет година...?
Доба је године када су централне теме готово у свим спортским медијима фудбалски трансфери. Популарна летња пијаца окупира читав свет који с пажњом прати многобројне селидбе играча. 

Сајт специјализован за фудбалско тржиште - Трансфермаркт.де, ових дана бави се разним пресецима стања, сабира, одузима, обрачунава ко како пролази на пијаци. У току је серија занимљивих анализа колега са овог портала. Као временску одредницу узели су последњих пет година и израчунали ко су највеће трошаџије у свету фудбала, односно које су то најбоље фабрике за прављење новца. 

Сада је на реду листа десет клубова најбољих трговаца на тржишту. Дакле, приход од продаје одузме се од уложеног у појачања и тако долазимо до цифре која означава чист профит. У ТОП 10, очекивано, нема оних најбогатијих и највећих. Коло води Бенфика с чистом зараом од преко пола милијарде евра, следи Монако, па далеко испод Порто, Ајакс, РБ Салцбург... 

Лако је уочљиво да је од свих тимова највише уложио Монако (505.600.000 евра), односно да је далеко најмање пара за појачања издвојио Салцбург (тек 47.900.000 евра).

Такође, примећујемо да су од свих ових екипа само четири (Лион, Бенфика, Шахтјор и Салцбург) сигурни учесници Лиге шампиона за сезону 2019/20. А од те четири две су најслабији улагачи у појачања (Шахтјор и Салцбург).

Очито да се не своди све само на куповину по сваку цену. Потребно имати и некакав систем... 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар