Ko su najjači profiteri u posljednjih pet godina...?

Nova lista iz serijala Transfermarkta. . .

Fudbal 20.07.2019 | 23:23
Ko su najjači profiteri u posljednjih pet godina...?
Doba je godine kada su centralne teme gotovo u svim sportskim medijima fudbalski transferi. Popularna letnja pijaca okupira čitav svet koji s pažnjom prati mnogobrojne selidbe igrača. 

Sajt specijalizovan za fudbalsko tržište - Transfermarkt.de, ovih dana bavi se raznim presecima stanja, sabira, oduzima, obračunava ko kako prolazi na pijaci. U toku je serija zanimljivih analiza kolega sa ovog portala. Kao vremensku odrednicu uzeli su poslednjih pet godina i izračunali ko su najveće trošadžije u svetu fudbala, odnosno koje su to najbolje fabrike za pravljenje novca. 

Sada je na redu lista deset klubova najboljih trgovaca na tržištu. Dakle, prihod od prodaje oduzme se od uloženog u pojačanja i tako dolazimo do cifre koja označava čist profit. U TOP 10, očekivano, nema onih najbogatijih i najvećih. Kolo vodi Benfika s čistom zaraom od preko pola milijarde evra, sledi Monako, pa daleko ispod Porto, Ajaks, RB Salcburg... 

Lako je uočljivo da je od svih timova najviše uložio Monako (505.600.000 evra), odnosno da je daleko najmanje para za pojačanja izdvojio Salcburg (tek 47.900.000 evra).

Takođe, primećujemo da su od svih ovih ekipa samo četiri (Lion, Benfika, Šahtjor i Salcburg) sigurni učesnici Lige šampiona za sezonu 2019/20. A od te četiri dve su najslabiji ulagači u pojačanja (Šahtjor i Salcburg).

Očito da se ne svodi sve samo na kupovinu po svaku cenu. Potrebno imati i nekakav sistem... 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar