Част је што ''Трка кроз Србију'' стартује из Источног Сарајева!

Од 29. јула до 2. августа биће вожрна 59. медјународна бициклистичка трка Кроз Србију.

Остали спортови 21.07.2019 | 09:35
Част је што ''Трка кроз Србију'' стартује из Источног Сарајева!
Последње припреме су увелико у току, а на Јахорини је одржана презентација трке и конференција за штампу којој је присуствовао велики број медија.

Овогодишња трка Кроз Србију биће посвећена великом јубилеју, 80 година од оснивања, а куриозитет је да ће трка први пут стартовати из друге државе, то јест из Источног Сарајева, где ће се 29. јула одржати и свечана церемонија отварања и презентација тимова.

“Велика нам је част и задовољство што ће овогодишња трака Кроз Србију стартовати из Источног Сарајева. Све је спремно за почетак и ово ће бити јединствена прилика за све становнике нашег града да уживају у бициклистичком спектаклу и да поздраве караван да бициклистима из целог света. Ово је још једна одлична потврда сарадње Владе Републике Србије и Владе Републике Српске, и нама је велико задовољство и част што ће трка Кроз Србију први пут стартовати из Источног Сарајева", нагласио је председник скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић.

Караван са више од 150 возача из 30 светских земаља биће два дана смештен на прелепој олимпијској планинској лепотици Јахорини.

“И нама је част и задовољство што ће Јахотина бити у органозацији 59. мадјународне трке Кроз Србију. Ово је јединствена прилика да целом свету представимо нашу туристичку инфраструктуру и капацитете, а надамо се да ће сви учесници бити задовољни и да ће понети лепе утиске са Јахорине. Наш Олимпијски центар је познат у свету по својој пребогатој зимској туристичкој понуди, али увелико радимо и на представљању наших летњих туристичких потенцијала. Спороводимо у дело велики број инфраструктурних пројеката на Јахорини и све ће то моћи да виде како такмичари, тако и сви медији из земље и света који буду пратили трку", рекла је Сања Ћеррмиџић, портпарол Олимпијског центра Јахорина.

30. јула биће одтжан и званичан старт трке а прва етапа биће кружна и возиће се у Источном Сарајеву.

Другог дана трке Кроз Србију, караван ће стартовати са Јахорине, а тог 31. јула бициклисти ће у затвореној вожњи стићи до Пала одакле ће кренути друга етапа која ће се возити све до Прибоја.

“Чињеница да ће бициклисти кренути са Пала и да ће прећи државну границу без заустављања све до Прибоја, довољно говори о фантастичниј сарадњи Србије и Републике Српске. Јахорина и Пале први пут дочекују трку кроз Србију после осам година и то је велика ствар за све нас. За Паљане је ово догадјај од посебног значаја. Општина Пале је спремна за организацију и велико нам је задовољство и част што смо добили прилику да учетсвујемо у овако значајном медјународном догадјају који има огромну важност за наш народ и промоцију Источног Сарајева, Пала и Јахорине, као и свих наших природних лепота и туристичких потенцијала". нагласио је Бошко Југовић, предсетник општине Пале.

Трећег такмичараког дана, караван ће доћи и на Златибор, чувени туристички центар где ће у самом центру бити вожена кружна трка. Истог дана, 1. августа караван наставља трансфером до Мионице, где ће се возити још једна полуетапа у центру Мионице.

"Трка Кроз Србију је својеврсни бренд, препознатљив у целом свету. Овогодишња трка биће једна од најинтересантнијих у последњој деценији, а посебја нам је част што ове године стартујемо из Републике Српске и што ћемо имати на рути трке два велика туристучка центра какви су и Јахорина и Златибор. Заинтересованост екипа за један овако велики и значајан догадјај је огромна, а ми ћемо се трудити да у организационом смислу ово буде једна од најбоље организованих трка до сада" рекао је директор трке Кроз Србију Владимир Куваља.

Последњег такмичатаког дана, караван ће стартовати из Мионице, а тог 2. августа проћиће се кроз Београд, док ће циљ трке Кроз Србију бити у центру Пожаревца.

"Захвалио бих се Влади Републике Србије и Влади Републике Српске које су препознале оно што радимо и уврстиле као и у претходним годинама трку Кроз Србију у манифестацију од посебног значаја. Бициклистички савез Србије је већ данас спреман за организацију, све иде по плану, градови спремно дочекују караван са 300 учесника и надамо се да ћемо оправдати очекивања", рекао је Бранко Бановић, председник Бициклистичкиг савеза Србије.

Источно Сарајево, Пале и Јахорина су други пут на траси трке Кроз Србију после 2011, док ће Прибој такодје други пут бити домаћин етапа, после 2016. када је циљ био у Прибојској Бањи. Општина Прибој је спонзор плаве мајице намењене најбољем брдском возачу на трци, а циљ у Прибоју биће у самом центру града. Златибор се у трку укључује први пут после 2008, док је Мионица другу годину за редом домаћин етапе.

Што це тиче Пожаревца, овај град је традиционални домаћин трке Кроз Србију, а ове године Пожаревац је добио прилику да организује циљ трке. Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца истиче да ће град који је више пута проглашаван за најбоље етапно место на трци, и ове године представити свету природне лепоте овог краја, инфраструктуру и туристичке потенцијале Пожаревца, као и своје туристичке бисере Виминацијум и манифестацију Љубичевске коњичке игре која окупља велики број гледалаца сваке године. Идеална прилика за промоцију, по речима Банета Спасовића биће управо медјународна трка Кроз Србију која у нашу земљу доводи екипе из 30 светских земаља.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар